Με τόσα σοβαρά προβλήματα στη περιοχή μας, η Νομική σχολή μας μάρανε;


Του Νίκου Κ Αντωνόπουλου τ. Αντιδημάρχου Πατρέων - Νομικού
Αφού  πανηγυρίστηκε πρόσφατα,  η εξαγγελία ίδρυσης Νομικής Σχολής στη Πάτρα, θρηνήθηκε σε υψηλούς καταγγελτικούς  τόνους η ακύρωσή της.
Μεταξύ των  αγανακτισμένων ο   νεοεκλεγείς βουλευτής  Αχαΐας  τ. πρωθυπουργός  κ. Αλέξης Τσίπρας,  που το   ερμήνευσε ως μνησίκακη  αντίδραση της  κυβέρνησης της ΝΔ, επειδή της πήρε το  εκλογικό τρόπαιο της Αχαΐας, ενώ  ο συνάδελφός του τ. πρωθυπουργός κ Γ. Α. Παπανδρέου κατ ουσίαν πρότεινε ένα  άλλο εναλλακτικό  σχέδιο.   Δεν γνωρίζω  αν το κίνητρο  της νέας κυβέρνησης  ήταν τόσο μικρόψυχο, αλλά εκτιμώ, πως  όταν κάνεις ρηχές  προεκλογικές επιλογές, τότε εξανεμίζονται εύκολα οι  «επιτυχίες» σου.

Ας ιδούμε  όμως  το θέμα  αυτό από μια  ευρύτερη  σκοπιά  και  που  βρίσκονται τα  σοβαρά  κρίσιμα θέματα  του Πανεπιστημίου  και  τα πλέον κρίσιμα της περιοχής μας. Ήταν το κύριο μας αίτημα μας,  η ίδρυση μιας ακόμη  Νομικής Σχολής, όταν χιλιάδες  ήδη απόφοιτοι  νομικών  είναι  άνεργοι, αυξάνεται το δικηγορικό  προλεταριάτο  και   όταν μένουν άλυτα  πολύ πιο  σοβαρά, θεσμικά, νομικά και πολιτικά ζητήματα στη  χώρα  μας;
Έτσι θα αναβαθμισθεί η ανωτάτη παιδεία, η έρευνα,  ή  μήπως βελτιωθεί το νομικό και  θεσμικό μας σύστημα, θα καταπολεμηθεί η αποπνικτική, γραφειοκρατία,  η  κακονομία και η  ανομία;
Είναι απείρως σοβαρότερο  ζήτημα  η  βελτίωση της ποιότητα  της    ελληνικής δικαιοσύνης,  όπου  έχουμε ένα  φοβερά δυσλειτουργικό δικαστικό σύστημα, με υποστελεχωμένα  δικαστήρια, ατέλειωτες δίκες και αναβολές, πρωτοφανή βραδύτητα  απονομής και μας κατατάσσουν  αξιολογικά τελευταίους  μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Γιατί  να ιδρύεται  ένα μεμονωμένο τμήμα  νομικής σχολής, εκτός ενός  ευρύτερου  τομέα δικαιικών, κοινωνικών, ανθρωπιστικών  και πολιτικών επιστημών; 
Με ποια κριτήρια και με ποιά μελέτη  σκοπιμότητας,  προτιμήθηκε έναντι   άλλων  επιστημονικών πεδίων,  κλάδων και σχολών πολύ  πιό δυναμικών  και  με προοπτική;
Εδώ απουσιάζουν, από το Πανεπιστήμιο μας,  πολλά  νευραλγικά τμήματα  όπως Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας,  Βιοοικονομίας, Κοινωνιολογίας,  Γεωπονίας,  Ψυχολογίας,  Ευρωπαϊκών Σχέσεων,  και  δεν μπορούν να συγχωνεύσουν τα   δύο ισχνά τμήματα Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων σε μία ενιαία  ισχυρή  σχολή Οικονομικών Επιστημών (Bussines School) με προσθήκη  νέων τμημάτων. Αποτέλεσμα  όλων των ελλείψεων αυτών είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών παρά τις  νησίδες αριστείας που διαθέτει  να κινείται ελλειπτικά και να μην αναβαθμίζεται..
Το χειρότερο όλων φυσικά είναι ο    εκτρωματικός Νόμος 4610/2019    του  Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου,  και της απελθούσας κυβέρνησης με  τις πολλές ασυνάρτητες διατάξεις και  τις αφειδείς ανωτατοποιήσεις των  ΤΕΙ- χωρίς μελέτη, προϋποθέσεις και πιστώσεις  αποδιοργάνωση των παραρτημάτων της Αγρινίου και Μεσολογγίου αλλά  με την πρόθυμη συμπαράσταση  πρυτάνεως και  Περιφερειακής  Αυτοδιοίκησης.
Φτιάχνοντας μια  πανεπιστημιακή σχολή  στα χαρτιά, χωρίς σοβαρές  υποδομές  και σπέρνοντας ΑΕΙ σε κωμοπόλεις είναι  μια  εύκολη δημαγωγική υπόθεση. Το ζητούμενο είναι να έχεις μια μακροπρόθεσμη εθνική   στρατηγική για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Αυτό λείπει. Ειδικά  δε για Πανεπιστήμιο  Πατρών, που τελευταία αξιολογήθηκε αρνητικά, είναι πολύ  πιο σοβαρό  ζήτημα, η  ύπαρξη ενός στρατηγικού σχεδίου εξωστρέφειας,  ανάπτυξης και βελτίωσης, και να   αντιμετωπίσει τη  μείωση  του πανεπιστημιακού και   του ερευνητικού του δυναμικού, την ανεπαρκή  χρηματοδότηση  ερευνητικών προγραμμάτων,  Αντίθετα είχαμε  υπερενίσχυση των Ινστιτούτων Κρήτης από τον κ Φωτάκη και την αγνόηση των ιδικών μας, με τις παρωχημένες υποδομές  και την έλλειψη νέων δομών έρευνας και ενώ συνεχίζεται  αθρόα η  μαζική φυγή εξαίρετου επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό.
Το ενδιαφέρον της χώρας μας πρέπει να εστιασθεί, στην παρακολούθηση της τεράστιας τεχνολογικής οικονομικής επανάστασης,  στην ενίσχυση της   έρευνας, στην   βελτίωση του περιεχόμενο των πανεπιστημιακών σπουδών και στην  σύνδεση τους με την αγορά εργασίας.   Σε αυτό το δύσκολο πεδίο καλείται να δώσει εξετάσεις και η νέα κυβέρνηση,  με ένα ολοκληρωμένο ανορθωτικό σχέδιο  για τα ΑΕΙ,  που να δίνει  προοπτικές στη νέα γενιά, η οποία πληρώνει ακριβά τις  μεγάλες αποτυχίες και τα λάθη  της απερχόμενης.
Αν στην  ιεράρχηση και στο θεματολόγιο  προτεραιοτήτων της περιοχής, προτάσσεται θορυβωδώς συγκυριακά  ένα νομικό μόνο τμήμα , τότε  αγνοούμε  και ενταφιάζουμε  όλα τα τα ζωτικά  μας θέματα.  Εκτιμώ  πως  μπλέξαμε πάλι σε μια λαθεμένη  συζήτηση, αφήνοντας στο σκοτάδι τα      τόσο κρίσιμα  ανεπίλυτα προβλήματα,  που καθηλώνουν και μαστίζουν  την περιοχή μας..
Τα υπενθυμίζουμε  ενδεικτικά:
·         Η ανυπαρξία  σύνδεσης- δικτύου φυσικού  αερίου στη Δυτική Ελλάδα και  ο αποκλεισμός της από την  αξιοποίηση. των ΑΠΕ.
·         Η μη ολοκλήρωση  του Φράγματος Πείρου και μη εφαρμογή των σχεδίων διαχείρισης των υδάτων. 
·         Η απουσία   αεροπορικής σύνδεσης -αξιοποίησης Αεροδρομίου Αράξου και δημιουργίας κόμβου πολυτροπικών μεταφορών.
·         Οι αξιοθρήνητες,  μη επιδοτούμενες  αστικές συγκοινωνίες και το μόνιμο κυκλοφοριακό χάος.
·         Το  οπισθοδρομικό  σχέδιο ματαίωσης, για τρίτη  φορά,  του μεγάλου έργου της  νέας Εθνικής Οδού Πατρών –Πύργου. 
·         Η καθήλωση  και οπισθοχώρηση  των  δύο πιο βασικών  αναπτυξιακών πυλώνων  της πόλης μας, του Πανεπιστημίου και  του Λιμανιού.
·         Οι  αναιμικές    δημόσιες και  οι ιδιωτικές επενδύσεις. Οι μεγάλες καθυστερήσεις  όλων των  δημόσιων έργων και οι αναπορρόφητες πιστώσεις, εθνικές και  ΕΣΠΑ.
·         Τα υψηλότατα ποσοστά ανεργίας των νέων,  η  φυγή των ικανών και η εγκατάλειψη της Γεωργίας και της της υπαίθρου
·         Η  τελμάτωση της  Περιφέρειά μας, στον πάτο της τουριστικής  κίνησης  της χώρας παρά  τους πλούσιους  φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους.
·         Η  ανυπαρξία ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης, στερεών και υγρών αποβλήτων, προστασίας των δασών και των θαλασσών, αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών κά.
Αυτά, το εκρηκτικά θέματα είναι  κρισιμότερα   από την  ατυχήσασα νομική σχολή αλλά  δεν προσφέρονται για  άσκοπο θόρυβο, νοσηρό τοπικισμό  και προπαγανδιστική εκμετάλλευση.  Στα παραπάνω επιγραμματικά  αναφερόμενα κρίσιμα θέματα χρειάζονται υπεύθυνες  απαντήσεις,  από κυβερνώντες  και  αντιπολιτευόμενους  όλων των βαθμίδων και των αποχρώσεων
Αυτά δυστυχώς  τα σπουδαία ζητήματα,  εξακολουθούν να τα αγνοούν  και να σωπαίνουν οι καταγγέλλοντες  ενώ αποφεύγουν  κάθε  υπεύθυνη συζήτηση και αναζήτηση λύσεων, γιατί αυτά απαιτούν επαρκή γνώση, συλλογικότητα, σοβαρή  πολιτική διοικητική οργάνωση,  υπερκομματική αντιμετώπιση και ενημερωμένους πολίτες,  στοιχεία   που δυστυχώς  μας λείπουν..
Φυσικά οι ευθύνες  για την συνολική  αναπτυξιακή μας καθυστέρηση, ανήκουν και επιμερίζονται διαχρονικά σε εθνικούς πρωταγωνιστές και σε τοπικούς κομπάρσους.
Άς αρχίσουμε  κάποτε να συζητάμε υπερκομματικά, συλλογικά  και τεκμηριωμένα, για το μέλλον  και την τύχη του Πανεπιστημίου και της περιοχής μας, χωρίς  αντιπολιτευτική  δημαγωγία   ή κυβερνητική προπαγάνδα, με  λάθος θέματα  και για αμφίβολα  επιτεύγματα .
Ας  συμφωνήσουμε κάποτε σε   ένα  ολοκληρωμένο ρεαλιστικό  τοπικό περιφερειακό πρόγραμμα , με σαφείς στόχους, πόρους  και  έμψυχο δυναμικό.  
Διαφορετικά αν   συνεχίσουμε έτσι, δεν προοιωνίζεται κάτι καλό για την  πόλη μας  και την περιοχή της, η οποία χωρίς επίγνωση, δίχως σοβαρούς στόχους και  σωστές πολιτικές επιλογές , θα αποτυγχάνει  συνεχώς συλλογικά και  θα οδηγείται σε χειρότερη υποβάθμιση και  περιθωριοποίηση η  Πάτρα , το  Πανεπιστημίου της, η Αχαΐα   και η Περιφέρειας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου