Σαν σήμερα 12 Αυγούστου

Σαν σήμερα 12 Αυγούστου
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
 
2004: Παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, τέσσερις μήνες νωρίτερα από την συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών.
 
 
 
 
 
 

1953: Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποιεί την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
1953: Τα Επτάνησα δέχονται το σφοδρό χτύπημα του Εγκέλαδου. Δόνηση 7,2 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο 476 ατόμων σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο. Η Κεφαλλονιά ισοπεδώνεται σχεδόν ολοκληρωτικά.
1960: Μπαίνει σε τροχιά ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, ο Έκο Ι.
1964: Η ΔΟΕ αποφασίζει τον αποκλεισμό της Νότιας Αφρικής από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο εξαιτίας του «απαρτχάιντ». Ο αποκλεισμός θα συνεχιστεί και στις επόμενες διοργανώσεις και θα λήξει το 1992, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος.
1969: Οι Μπόστον Σέλτικς πωλούνται για 6 εκατομμύρια δολάρια, τιμή ρεκόρ για την εποχή. Μόλις λίγα χρόνια μετά, το ποσό αυτό θα δίνεται για την απόκτηση ενός και μόνο παίκτη.
1970: Ιδρύεται η Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία, τα επόμενα χρόνια εξελίσσεται σε μία από τις πιο ισχυρές ομάδες του γαλλικού ποδοσφαίρου.
1970: Οι Σοβιετικοί υπογράφουν σύμφωνο μη επίθεσης με τη Δυτική Γερμανία,
1971: Η Συρία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με την Ιορδανία.
1981: Η ΙΒΜ παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η υπολογιστική του δύναμη είναι μηδαμινή σε σχέση με τους σημερινούς υπολογιστές και η τιμή του ανέρχεται σε 1.565 δολάρια.
1983: Στη Χιλή, η αστυνομία του καθεστώτος Πινοσέτ ανοίγει πυρ αδιακρίτως κατά διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 πολίτες.
1984: Πραγματοποιείται η Τελετή Λήξης των 23ως Ολυμπιακών Αγώνων στο Λος Άντζελες.
1985: Λίγο μετά την απογείωση, ένα Μπόινγκ 747 των Ιαπωνικών Αερογραμμών χάνει τμήμα του ουριαίου πτερυγίου του και συντρίβεται. Οι 520 επιβαίνοντες βρίσκουν ακαριαίο θάνατο.
1988: Βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες η αμφιλεγόμενη ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε «Ο Τελευταίος Πειρασμός», που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.
1994: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραδέχεται ότι ο επιχειρηματικός του όμιλος δωροδόκησε εφοριακούς.
1997: Στο Ιράν, ο νέος πρόεδρος, Μοχάμεντ Χαταμί παρουσιάζει τη σύνθεση της κυβέρνησής του.
2000: Μετά από έκρηξη, βυθίζεται αύτανδρο στη Βόρεια Θάλασσα το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Κουρσκ. Αρκετά μέλη του πληρώματος επιζούν της έκρηξης και εγκλωβίζονται στο σκάφος. Πέθαναν αρκετές ημέρες αργότερα, έχοντας αφήσει συγκινητικά μηνύματα στους οικείους τους.

2004: Ξεσπά το σκάνδαλο Κεντέρη - Θάνου, μία μέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι δύο ολυμπιονίκες αρνούνται να περάσουν από ντόπινγκ κοντρόλ, πέφτουν θύματα τροχαίου ατυχήματος με μοτοσικλέτα, το οποίο χαρακτηρίζεται σκηνοθετημένο, και τίθενται εκτός αγώνων.

Θάνατοι
30 π.Χ. - Κλεοπάτρα Ζ', βασίλισσα της Αιγύπτου

2014 - Λορίν Μπακόλ, Αμερικανίδα ηθοποιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου