Φωνή βοώντος : Η ταινία

Γράφει ο Ανδρέας Α. Βρής


Είδαμε την ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην αίθουσα» βασισμένη στο βιβλιο του Γιάνη Βαρουφάκη «Ανίκητοι Ηττημένοι».
Αξιζε τον κόπο.
Κατ αρχήν σαν θέαμα και αποτέλεσμα έχει την σφραγίδα ποιότητας ενός διεθνώς αναγνωρισμένου  δημιουργού που έστω και ως υπηρέτης μιας στρατευμένης τέχνης δικαιολογεί τη φήμη του.
Η ταινία ,αν και μοιάζει ενώ δεν είναι ντοκυμανταίρ, έχει γρήγορη ροή, σφιχτό σενάριο, άψογη ηθοποιία από όλους και ρεαλιστικό σενάριο που σε παρασύρει στα άδυτα και τα παρασκήνια των ευρωπαϊκών Οργάνων και των συνεδριάσεων του Eurogroup το 2015. Eίναι σαν νά συμμετέχεις και εσύ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αν απλώσεις το χέρι σου σχεδόν θα αγγίξεις …δίπλα σου τον Ντάισεμπλουμ,την Λαγκάρντ και τους άλλους αξιωματούχους...
Από εκεί και πέρα πολιτικά παίζει απερίφραστα το παιχνίδι της και στέλνει το μήνυμά της.
Εξωραίζει τον Βαρουφάκη, αφήνει επιεικώς ακάλυπτο και απομυθοποιεί τον Τσίπρα ενώ μάλλον περιπαίζει με το επίπεδο των υπολοίπων Ελλήνων κυβερνητικών παραγόντων.
Εν τέλει αν την παρακολουθήσεις ψυχρά ουδέτερος και ανεπηρέαστος, την απολαμβάνεις σαν εκδοχή μιας ιστορίας «ανθρώπων παγιδευμένων σε ένα απρόσωπο δίκτυο εξουσίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου