ΠΑΤΡΑ : Εδώ Πανεπιστήμιο


ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Ο Ομότιμος Καθηγητήςτου ImperialCollegeLondon&Επίτιμος Καθηγητής του UniversityofNicosiaΑνδρέας Νικολαΐδηςθα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής, την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 12.00 μ. στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής κ. Σταύρος Κάκκος. Θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Δημήτριο Γούμενο και η περιένδυσή του από την Πρύτανι του ΠανεπιστημίουΠατρών, Καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή  Ανδρέα Νικολαΐδη με θέμα: «The development of methodsthatcanstratifystrokerisk in patientswithasymptomaticcarotidstenosis». Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης και το βιογραφικό του τιμώμενου έχουν αναρτηθεί στο: https://www.upatras.gr/el/node/8731


ΣΙΤΙΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2019 - 2020
Η υποβολή δικαιολογητικών για τη δωρεάν σίτισηπαρατείνεται έως τη Δευτέρα 18.11.2019.Οι φοιτητές/φοιτήτριεςθα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση και τα δικαιολογητικά στη διεύθυνση https://sitisi.upatras.gr,δίνοντας username/password που διαθέτουν. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά επισκεφθείτε: https://www.upatras.gr/el/node/8607


12ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΕΡ ΣΤΟ Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.
Η Ελληνική Επιτροπή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσχολικής Εκπαίδευσης (ΟΜΕΡ Ελλάδος) σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.) της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών συνδιοργανώνουν το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΟΜΕΡμε διεθνή συμμετοχή, στην Πάτρα  από 1 έως 3 Νοεμβρίου 2019.Ο τίτλος του Συνεδρίου είναι:«Ενισχύοντας την αλληλεπίδραση, υποστηρίζοντας την έκφραση: προκλήσεις και προοπτικές στη μάθηση και διδασκαλία παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας».Χώροι διεξαγωγής του Συνεδρίου: 1 Νοεμβρίου 2019 στο Αμφιθέατρο ΑΙ1 Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, 2 και 3 Νοεμβρίου 2019 στις Αίθουσες Διδασκαλίας του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. Πανεπιστημίου Πατρών.Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:http://www.omep.gr/12ο-συνέδριο.html


COLLOQUIUM ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
Αρχίζει ο επιτυχημένος κύκλος των βραδινών ανοικτών διαλέξεων του Τμήματος Φιλολογίας για θέματα λογοτεχνίας. Στο Colloquium Νεοελληνικής και Συγκριτικής Φιλολογίας, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Αρχειακών Τεκμηρίου και Τύπου, θα πραγματοποιηθούν κατά το χειμερινό εξάμηνο οι παρακάτω διαλέξεις:
·      Χριστίνα Ντουνιά, «Ο Ε.Α. Πόε και η λογοτεχνία της Décadence» (6/11/2019, 6-8.30 μ.μ., ΒΚΠ, 2οςόροφος).
·      Λεωνίδας Εμπειρίκος, «Το αρχείο του Ανδρέα Εμπειρίκου» (27/11/2019, 6-8.30 μ.μ., ΒΚΠ, 1ος όροφος).
·      Χρήστος Μπιντούδης, «Λεοπάρντι, Καβάφης και το ζήτημα της ηδονής» (4/12/2019, 6-8.30 μ.μ., ΒΚΠ, 1ος όροφος).
·      Κατερίνα Τικτοπούλου, «Ψηφιακή – γενετική έκδοση των αυτογράφων του Διον. Σολωμού» (11/12/2019, 6-8.30 μ.μ., ΒΚΠ, 1ος όροφος)·
·      Αλεξάνδρα Σαμουήλ, «Νίκος Εγγονόπουλος: ο μυστικός Φοίνιξ» (18/12/2019, 6-8.30 μ.μ., ΒΚΠ, 1ος όροφος).


ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Η πρώτη συμφωνία μετασχηματισμού του ΣΕΑΒ με την Royal Society of Chemistry
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών υπέγραψε τριετή σύμβαση, για την περίοδο 2019-2021, με τον εκδοτικό οίκο Royal Society of Chemistry.Η σύμβαση αποτελεί το προϊόν της πρώτης συμφωνίας μετασχηματισμού (transformativeagreement), τύπου "Read&Publish", με δικαίωμα πρόσβασης στο διηνεκές (perpetualrights) σε 40 τίτλους επιστημονικών περιοδικών. Παράλληλα όμως η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα δημοσίευσης 60 άρθρων ανά έτος με Ανοικτή Πρόσβαση, αριθμό που ισούται με τον μέσο όρο των ελληνικών δημοσιεύσεων στον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο, χωρίς κόστος δημοσίευσης (ArticleProcessingCharges, APC). Με αυτή τη συμφωνία οι Έλληνες ερευνητές στις χημικές και συναφείς επιστήμες μπορούν να αυξάνουν την εξωστρέφεια της ερευνάς τους, δίχως καμία επιβάρυνση.
Δικαίωμα δημοσίευσης άρθρου, χωρίς καταβολή εξόδων, έχουν όλοι οι ερευνητές των μελών-Ιδρυμάτων του ΣΕΑΒ. Προκειμένου να γίνει άρση του κόστους δημοσίευσης (APC), ο κύριος συγγραφέας (correspondingauthor) θα πρέπει να χρησιμοποιεί την ιδρυματική του ηλεκτρονική διεύθυνση ταχυδρομείου κατά την υποβολή του άρθρου. Ακόμη προτιμότερο είναι ο ερευνητής να έχει συνδέσει το ORCΙDID που θα ζητήσει η RSC με την ιδρυματική του διεύθυνση.
Η σύμβαση καλύπτει όλα τα είδη άρθρων και επιτρέπει στον συγγραφέα να διατηρεί όλα τα πνευματικά δικαιώματα της δημοσίευσης. Για το 2019, έτος υπογραφής της σύμβασης, η RSC θα επικοινωνήσει με Έλληνες συγγραφείς που έχουν ήδη δημοσιεύσει άρθρα τους στα περιοδικά της προκειμένου να ερωτηθούν αν επιθυμούν να μετατραπεί το άρθρο τους σε καθεστώς Ανοικτής Πρόσβασης.
Στο προσεχές διάστημα ο Σύνδεσμος θα ανακοινώσει κι άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες που θα αφορούν άλλους εκδοτικούς οίκους.


«ΕΚΠΕΜΠΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ UPFM»
Με βασικό σλόγκαν του UPFM«εδώ ακούς τα πάντα» η βελόνα του ραδιοφώνου μας τελευταία έχει κολλήσει στο ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου Πατρών. Ένα διαφορετικό ραδιόφωνο που προωθεί ειδήσεις, θέματα και προβληματισμούς της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και εκλαϊκευμένες εκπομπές για την υγεία, το περιβάλλον, την παιδεία, με ποιοτικές μουσικές εκπομπές, πολιτιστικά σχόλια και συνεντεύξεις από διάφορους φορείς της πόλης,με σκοπό να προβάλλει το ακαδημαϊκό ίδρυμα και τις δυνατότητές του σε όλη την περιοχή της Δυτικής Ελλάδαςκαι ακόμα παραπέρα μέσω της μετάδοσής του από το διαδίκτυο στη διεύθυνση:http://upfm.upatras.gr/.
Η δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών αποφασίστηκε το 2002. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός ονομάστηκε «Δίαυλος Πανεπιστημίου Πατρών UPFM» από τα αρχικά του UniversityofPatrasκαι η πρώτη εκπομπή του έγινε στις 10 Ιουνίου 2003. Έκτοτε, και με τη στήριξη των πρυτανικών αρχών, λειτουργεί ο ραδιοφωνικός σταθμός UPFM, με την εθελοντική συμμετοχή φοιτητών και μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, οι οποίοι διαθέτουν αγάπη και μεράκι για το ζωντανό ποιοτικό ραδιόφωνο.

(Από το αφιέρωμα στο Ραδιοφωνικό Σταθμό του Πανεπιστημίου Πατρών που δημοσίευσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στις 20.10.19 με τίτλο: «Εκπέμποντας από τη συχνότητα του UPFM 103,7»).


Φιλικός αγώνας μπάσκετ «JumpBall αγάπης» με φιλανθρωπικό σκοπό
Με σύνθημα «Βάζουμε καλάθια. Δίνουμε ελπίδα» οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών έγιναν μια αγκαλιά για τον μικρό Παναγιώτη Ραφαήλ.Με αφορμή την περιπέτεια της υγείας του μικρού πήραν την απόφαση να πραγματοποιήσουν έναν ξεχωριστό φιλανθρωπικό αγώνα μπάσκετ. Έτσι την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Πατρών αναμετρήθηκε το τμήμα της Φαρμακευτικής εναντίον του τμήματος των Χημικών Μηχανικών, ενώ όσοι επιθυμούσαν είχαν τη δυνατότητα να συνδράμουν οικονομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου