ΠΑΤΡΑ : Κοινή Συνέντευξη Τύπου σχετικά με την ημερίδα " Πάτρα, πόλη φιλόξενη για ΑμεΑ"


Στο Αστυνομικό Μέγαρο Πατρών, πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδος Υποστράτηγου Νικόλαο Σπανουδάκη, του Πρόεδρου της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων κ. Ανδρέα Λιβανού και της Γενικής Γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών - Παράρτημα Αχαΐας κας Ειρήνης Καράλη, σχετικά με την ημερίδα " Πάτρα, πόλη φιλόξενη για ΑμεΑ;", που θα πραγματοποιηθεί, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, στην Αγορά Αργύρη, στην Πάτρα.
 
Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδος Υποστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«…….Η πρόληψη  φέρνει καλύτερα αποτελέσματα από την θεραπεία.
Για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σήμερα όλοι μας εδώ, στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου ως Αρχές και Φορείς του τόπου, να συμβαλλουμε ο καθένας από το δικό του μετεριζι στη συλλογική προσπάθεια για μια πόλη που να χαρακτηρίζεται από την φιλοξενία της για τα Άτομα με Αναπηρία.
Το φαινόμενο της αναπηρίας χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους ειδικούς, ως  πολύπλοκο και δυναμικό, καθώς τα άτομα με αναπηρία έχουν περισσότερα από ένα κοινά χαρακτηριστικά.
Επομένως, οι πόλεις μας πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτά τα δεδομένα, προκειμένου να μην αποκλείονται οι συμπολίτες μας, που ανήκουν στην ομάδα των ΑμεΑ, από βασικά δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες, όπως είναι η ανεμπόδιστη και ελεύθερη μετακίνησή και πρόσβασή τους σε όλο τον αστικό ιστό.
Ως Ελληνική Αστυνομία πιστεύουμε ότι πρέπει να δρομολογηθούν συλλογικές παρεμβάσεις από τις Αρχές και τους Φορείς του τόπου, για την δημιουργία πόλεων φιλικών προς τους συμπολίτες μας ΑμεΑ.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, θα συνεργαστούμε από κοινού με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών παράρτημα Νομού Αχαΐας και την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων προκειμένου να συμβάλλουμε ενεργά και ουσιαστικά στην βελτίωση της καθημερινότητας αυτής της ξεχωριστής ομάδας πολιτών, η οποία είναι μεν ενεργή σε πολλούς κοινωνικούς τομείς, αλλά δυστυχώς πολλές φορές αποκλείεται από ένα σύνολο δραστηριοτήτων, λόγω φυσικών εμποδίων, που εντοπίζονται στο κυκλοφοριακό περιβάλλον του αστικού ιστού….»
Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων κ. Ανδρέας Λίβανος τόνισε κατά την ομιλία του:

«…Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και οι φορείς της σε όλη τη Χώρα αναδεικνύουν την 3η Δεκέμβρη την Εθνική Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία ως μέρα αγώνα, διεκδίκησης ενημέρωσης διατρανώνοντας παράλληλα, το αναφαίρετο δικαίωμα στην ζωή με αξιοπρέπεια.

Ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδος και Νοτίων Ιονίων Νήσων αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά για την συνεργασία με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών – Παράρτημα Νομού Αχαΐας  για την διεξαγωγή της  ενημερωτικής ημερίδας με θέμα : Πάτρα, πόλη φιλόξενη για τα Άτομα με Αναπηρία;

Καλούμε όλους τους Πατρινούς να συμμετάσχουν στην ημερίδα αυτή αφού η προσβασιμότητας μας αφορά όλους…»

               Η Γενική Γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών - Παράρτημα Αχαΐας κα Ειρήνη Καράλη, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«…..Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών(Παράρτημα Αχαΐας) θεωρούμε ότι-κεντρικός και ζωτικός πυλώνας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των κινητικά αναπήρων, είναι η καθολική τους πρόσβαση σε όλο το φυσικό και δομημένο περιβάλλον,  σε όλα τα αγαθά και σε όλες  τις υπηρεσίες.

 Γι΄αυτό μαχόμαστε εδώ και δεκαετίες να καταστήσουμε τις πόλεις του Νομού μας και το ίδιο το Νομό μας πιο φιλικό από κάθε άποψη για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και τους κινητικά αναπήρους με διάφορες δράσεις όπως: συναντήσεις με αρμόδιους εκπροσώπους θεσμών, φορέων, υπηρεσιών, Επαγγελματικών Ομάδων, με κατάθεση προτάσεων κλπ).

 Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι  ποτέ  μέχρι σήμερα δεν υπήρξαμε μηδενιστές και αναγνωρίζουμε τις όποιες προσπάθειες των ιθυνόντων  και τα αποτελέσματα αυτών στη βελτίωση της προσβασιμότητας. Όμως πάραυτα,  ο Νομός Αχαΐας οι πόλεις του μαζί και η Πάτρα ,παραμένουν σε πολύ μεγάλο βαθμό εχθρικοί και μη προσβάσιμοι για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες και θα πρέπει όλοι από τους συναρμόδιους φορείς έως τους απλούς πολίτες  να πράξουν πολλά ακόμη.

Πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί ο Νέος Οικοδομικός κανονισμός του 2012 και η νομοθεσία του που επιβάλλει την πρόσβαση σε νέες δημόσιες και ιδιωτικές κατασκευές, τις όποιες δυνατές εργονομικές προσαρμογές  στις ήδη υπάρχουσες και στο δομημένο περιβάλλον. Πρέπει οι πόλεις μας να γίνουν ανθρώπινες και καθολικά προσβάσιμες για μας με ελεύθερα πεζοδρόμια, πλατείες, προσβάσιμα μέσα μεταφοράς κλπ….»

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε αναλυτικά το πρόγραμμα της Ημερίδας από τον Προϊστάμενο του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Δυτικής Ελλάδας Αστυνόμο Β΄ Ιγνάτιο Τριανταφύλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου