ΠΑΤΡΑ : Συζήτηση για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και Το βιβλίο «Ανεπιθύμητο παρελθόν» στο «Δόντι»

Το βιβλίο «Κριτική                         Σκέψη και Τέχνες                        στην                                      Εκπαίδευση  Ενηλίκων:        Ηπερίπτωσητων                  Σχολείων        Δεύτερης Ευκαιρίας» του εκπαιδευτικού Γιώργου Γιωτόπουλου θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019στις 8.00 μ.μ. στον νέο χώρο των εκδόσεων«Το Δόντι»(Καραϊσκάκη147, Πάτρα).Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ομ. καθηγητής Πανεπιστημίου ΠατρώνΔημήτρηςΒεργίδης, ο καθηγητής Πανεπιστημίου ΠατρώνΘανάσης Καραλής και η τ. Διευθύντρια του ΣΔΕ Πάτρας ΦρύνηΚωσταρά. Τηνεκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφοςτης ΕΡΤ ΠαναγιώτηςΘεοδωρακόπουλος.
Στο βιβλίογίνεται προσπάθεια να διαπιστωθείεάν και σε ποια έκταση παράγεται κριτικόςστοχασμόςστο πλαίσιοτηςεκπαίδευσηςενηλίκων, στιςομάδεςτων ΣΔΕ (ΣχολείωνΔεύτερηςΕυκαιρίας). Καταδεικνύεται στημελέτηότι η μέθοδος «Μετασχηματίζουσα μάθησημέσωτηςΑισθητικήςΕμπειρίας» του Α.
Κόκκου μπορεί να εφαρμοστεί και σε καταρτιζόμενουςτηςτυπικήςεκπαίδευσηςτων ΣΔΕ, πέρα από τουςενήλικουςεκπαιδευόμενους, καθώςτουςφέρνει αντιμέτωπουςμετις παραδοχές και τα στερεότυπα πουέχουν, ενισχύοντας παράλληλα τηνκριτικήσκέψητους.

Ο Γιώργος Γιωτόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα. Είναι πτυχιούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός Τ.Ε. του ΤΕΙ Λαμίας και κάτοχος πτυχίου Παιδαγωγικών Σπουδών από την ΠΑ.ΤΕ.Σ. – Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. Πάτρας (νυν Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.). Το 2014 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Ε.Α.Π. (Μ.Δ.Ε. στην Εκπαίδευση Ενηλίκων), ενώ το 2018 κατέστη διπλωματούχος στο Μ.Δ.Ε. με τίτλο Διοίκηση Εκπαίδευσης από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας.     







Έχει συμμετάσχει ως επιμορφωτής / εκπαιδευτής ενηλίκων / εκπαιδευτικό προσωπικό στο ΤΕΙ Πάτρας, στο ΤΕΙ Καλαμάτας (Παράρτημα Σπάρτης) και σε άλλους φορείς. Από το 2017 είναι υποδιευθυντής στο Δημόσιο ΙΕΚ Πάτρας. Είναι πρεσβευτής του eTwinning στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και πρεσβευτής του Scientix.
Από το «Δόντι» κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του «Σχολείο και τέχνες – Αναπτύσσοντας την κριτική σκέψη» (2018).



Το βιβλίο «Ανεπιθύμητο παρελθόν» του Β. Καραμανωλάκη για τους φακέλους κοινωνικών φρονημάτων παρουσιάζεται το Σάββατο


Το βιβλιοπωλείο «Το Δόντι» και οι εκδόσεις «Θεμέλιο» διοργανώνουν το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, και ώρα 12.30 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών (πλ. Γεωργίου Α΄25, Πάτρα), παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Καραμανωλάκη «Ανεπιθύμητο παρελθόν - Οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων στον 20ό αι. και η καταστροφή τους». Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν οι: Σία Αναγνωστοπούλου, ιστορικός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Κοκκομέλης, ιστορικός, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Ηλίας Νικολακόπουλος, ομ. καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, ΕΚΠΑ.

Τον Αύγουστο του 1989, λίγους μήνες πριν την πτώση του Τείχους και ενώ η ελληνική κοινωνία συγκλονιζόταν από το σκάνδαλο Κοσκωτά, η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΣΥΝ, η μοναδική κυβέρνηση συνεργασίας Δεξιάς - Αριστεράς στον 20ό αιώνα, αποφάσισε την καύση περίπου 17.500.000 ατομικών φακέλων κοινωνικών φρονημάτων που διατηρούσε η Ασφάλεια. Έτσι η Ελλάδα, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, έγινε η πρώτη και μόνη διεθνώς χώρα που προχώρησε στην καταστροφή της σκοτεινής κληρονομιάς ενός αυταρχικού παρελθόντος.
Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη εξαίρεση, σε σχέση με τη διεθνή εμπειρία; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα του βιβλίου. Δεν γράφτηκε για να θρηνήσει το καμένο περιεχόμενο των φακέλων· θα ήταν μάταιο, καθώς οι στάχτες δεν ξαναγίνονται έγγραφα. Παρότι μιλάει για τους φακέλους, δεν είναι μια αναλυτική ιστορία τους. Είναι μια ιστορία των όσων γέννησαν οι φάκελοι, όλων εκείνων που οδήγησαν στην ανοχή ή και στην επιδοκιμασία της ελληνικής κοινωνίας έναντι της καταστροφής. Είναι μια προσπάθεια κατανόησης της καύσης τους ως ορόσημο της ολοκλήρωσης ενός πρώτου κύκλου διαχείρισης του πολλαπλά τραυματικού και διχαστικού μεταπολεμικού και μετεμφυλιακού παρελθόντος.
Τριάντα χρόνια πριν, μέσα στον καπνό των καμένων φακέλων από την υψικάμινο της Χαλυβουργικής έσμιξαν φόβοι, τραυματικές μνήμες, κουτσουρεμένες ζωές, μαζί με ελπίδες και νέους ορίζοντες προσδοκιών που γεννούσε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Γι’ αυτά θέλει να μιλήσει το βιβλίο, ξαναδιαβάζοντας την ιστορία της μεταπολεμικής κυρίως Ελλάδας, για το αρχείο και τη μνήμη, για ένα τραυματικό παρελθόν, το οποίο, καταστράφηκε πλέον ως ανεπιθύμητο.
Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής της Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι, επίσης, Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου