Πρόγραμμα Ανταλλαγής του έργου SPARC, του προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020


 Το διάστημα 28-30 Νοεμβρίου , πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Απουλίας στην Ιταλία, επίσκεψη πολυπληθούς ομάδας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανταλλαγής του έργου SPARC «Δημιουργικοί κόμβοι με στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσω της Αξιοποίησης Πόρων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» , το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. Την ευθύνη της Ατζέντας για την επίσκεψη στην Ιταλία, είχε ο Ιταλός εταίρος του έργου, το Teatro Publico Pugliese  ενώ εκπροσωπήθηκαν οι τρείς Έλληνες εταίροι που υλοποιούν το έργο (Δήμος Πατρέων ως Επικεφαλής, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Επιμελητήριο Αχαΐας αλλά και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» που αποτελεί συνδεδεμένο εταίρο και συμμετέχει στο έργο χωρίς προϋπολογισμό.
 
Όπως προέβλεπε ο προγραμματισμός του έργου, στόχος της συγκεκριμένης επίσκεψης στην Ιταλία αλλά και της αντίστοιχης που υπολογίζεται να γίνει στην Πάτρα, τον Μάρτιο του 2020, ήταν στελέχη των εμπλεκόμενων φορέων και εκπρόσωποι διαφορετικών επαγγελματικών κλάδων άμεσα σχετιζόμενων με την Πολιτιστική και Δημιουργική Βιομηχανία της περιοχής μας, να ενημερωθούν για την στρατηγική που ακολούθησαν και τις καλές πρακτικές που εφάρμοσαν οι Ιταλοί στην Περιφέρεια Απουλίας προκειμένου να κερδίσει προστιθέμενη τουριστική αξία η Περιφέρειά τους αλλά και στοχευμένα το Καρναβάλι του Πουτινιάνο οι οποίοι κατάφεραν μέσα σε 10 χρόνια να αναδείξουν την Απουλία και το Καρναβάλι του Πουτινιάνο στους προορισμούς με πολύπλευρο τουριστικό ενδιαφέρον.
Το ταξίδι χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο από τους συμμετέχοντες καθώς είχαν την ευκαιρία να δούν από κοντά τον τρόπο και τις τεχνικές κατασκευής των φημισμένων αρμάτων του Πουτινιανο, να θέσουν ερωτήσεις στους τεχνίτες τους αλλά και να συγκρίνουν με τις κατασκευαστικές μεθόδους που ακολουθούμε εμείς. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αναφερθεί το γεγονός ότι με αφορμή μια σειρά από συζητήσεις με εκπροσώπους διαφορετικών οργανισμών και φορέων της Απουλίας (τόσο του Περιφερειακού Οργανισμού Προώθησης του Τουρισμού της  Απουλίας, της Επιτροπής για την ανάπτυξη οπτικοακουστικών παραγωγών στην Περιφέρια Απουλίας «Apulia Film Commission”, του Γραφείου Καινοτομίας ARTI, του πρωτοποριακού οργανισμού  Puglia Creative District” που αποτελεί έκφραση  των πολιτιστικών και δημιουργικών επιχειρήσεων της περιοχής αλλά και του Καρναβαλικού Οργανισμού του Πουτινιάνο), το σύνολο της ελληνικής αποστολής εξέφρασε τον προβληματισμό του αναφορικά με το σε τι υστερεί  η  δική μας Περιφέρεια και ιδιαίτερα η Περιφερειακή Ενότητα Αχαίας, ποια στρατηγική μπορούμε να ακολουθήσουμε και ποιος είναι ο αντίκτυπος της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που διαθέτουμε αλλά δεν αξιοποιούμε σε σύγκριση με τους γείτονες Ιταλούς.
Στην αποστολή συμμετείχαν:
Για τον Δήμο Πατρέων:  ο Υπεύθυνος του Έργου κ. Βασίλης Παπαιωάννου, για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: οι κ.κ. Μάριος Καρπέτας, Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος, για το Επιμελητήριο Αχαΐας: οι κ.κ. Τηλιγάδας Αριστείδης-Αντιπρόεδρος του Ε.Α., Σαάντ Κάραμπετ-μέλος του Συμβουλίου του Ε.Α. και Δανάη Κατσαντά-στέλεχος της Αχαϊκής Επιμελητηριακής Ανάπτυξης του Ε.Α. ενώ για τον Κοινωφελή Οργανισμό «Καρναβάλι Πάτρας», η Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Ηρα Κουρή.
Εκπροσωπήθηκε επίσης ο Σύλλογος Καταστηματαρχών  Εστίασης και Αναψυχής (ΣΚΕΑΝΑ), μέσω των κ.κ. Ματθαιοπουλου Τάκη και Σακκή Κωνσταντίνου. Εκτός των φορέων, την αποστολή συμπλήρωναν εκπρόσωποι επαγγελματικών κλάδων από τον χώρο των εικαστικών, των κατασκευών και της διακόσμησης, του ΔΗΠΕΘΕ, του Θεάτρου Σκιών, του χορού, της μουσικής, του κινηματογράφου, εκπρόσωποι καρναβαλικών πληρωμάτων, σχεδιασμού καρναβαλικής στολής, του μάρκετινγκ τοπικών προϊόντων.
Την ευθύνη για την διοργάνωση του Προγράμματος Ανταλλαγής για την  Ιταλική αποστολή που θα έρθει στην Πάτρα τον Μάρτιο του 2020, έχουν και οι τρείς Έλληνες εταίροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου