Από το Σουρινάμ στην Καραϊβική και από εκεί στον Αστακό ο 1,5 τόνος κοκαΐνης

Τα ευρήματα σε οίκημα στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας όπου εντοπίστηκαν πάνω από 1.2 τόνων κοκαϊνήςΈνα από τα μεγαλύτερα φορτία κοκαΐνης στην χώρα μας κατάφερε να εντοπίσει η Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής ύστερα από αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, θυμίζοντας της αντίστοιχες επιτυχίες του 2004.

Πρόκειται για κύκλωμα διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών σε Ευρώπη και Βορειοδυτική Αφρική, αποτελούμενο στην πλειονότητά του από Αλβανούς εμπόρους ναρκωτικών, στην πλειονότητά τους επίσης σεσημασμένοι και πασίγνωστοι στις Αρχές, οι οποίοι προμηθεύονταν τεράστιες ποσότητες καθαρής κοκαΐνης από την Λατινική Αμερική. Η χώρα παραγωγής πιθανόν ήταν η Κολομβία και από εκεί μεταφέρθηκε στο Σουρινάμ, στην συνέχεια στον Άγιο Βικέντιο Καραϊβικής και από εκεί με ιστιοπλοϊκό στον Αστακό, όπου αποθηκεύτηκε σε οικία.

Από εκεί στη συνέχεια τα μέλη θα διακινούσαν ποσότητες εντός της χώρας και οι υπόλοιπες θα πήγαιναν στην Βορειοδυτική Αφρική και πιθανόν μέσω Γιβραλτάρ στην Ισπανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σημειώνεται ότι το ιστιοπλοϊκό που χρησιμοποιήθηκε δεν έχει εντοπιστεί ακόμα και αναζητείται διεθνώς. Στην πλειονότητά τους τα 8 μέλη του κυκλώματος ήταν Αλβανοί και οι δύο «εγκέφαλοι» ήταν ένας Αλβανός με το ψευδώνυμο «Doctor» και ένας Άραβας πιθανόν από Μαρόκο ή Αλγερία που δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί, οι οποίοι διεύθυναν όλη την εγκληματική οργάνωση από την Ισπανία όπου κατοικούν.
Τα ευρήματα σε οίκημα στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας όπου εντοπίστηκαν πάνω από 1.2 τόνων κοκαϊνήςΣτην Ελλάδα τον συντονισμό είχε αναλάβει ένας παλιός γνώριμος των Αρχών και εξαιρετικά επικίνδυνος κακοποιός. Πρόκειται για τον παλιό συνεργό του Κόλα, τον Πεμάι ο οποίος ήταν μαζί του στο μακελειό του Βύρωνα τον Φεβρουάριο του 2010, όταν μετέτρεψαν τους δρόμους της περιοχής σε πεδίο μάχης με ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς και ρίψη χειροβομβίδων. Τότε μάλιστα, είχαν τραυματιστεί δύο αστυνομικοί και είχε χάσει την ζωή του από διασταυρούμενα πυρά ένας άτυχος ομοεθνής τους βιοπαλαιστής που έτυχε να βρίσκεται στο σημείο.

Η περίπτωση του Πεμάι είναι ίσως από τις πιο χαρακτηριστικές για τον θλιβερό και παντελώς ακατανόητο στην κοινωνία τρόπο που λειτουργεί η ελληνική Δικαιοσύνη, αφού πρόκειται για άτομο που είχε συλληφθεί 5 φορές για δεκάδες σκληρές και ένοπλες ληστείες, υποθέσεις ναρκωτικών και απόπειρα ανθρωποκτονίας, είχε παραβιάσει τρεις φορές άδεια από τις φυλακές και είχε δραπετεύσει και ενώ τελευταία φορά συνελήφθη για παρόμοια υπόθεση το 2015, εξέτισε λιγότερα από 5 έτη κάθειρξης…
Αξιοποιώντας κατάλληλα στοιχεία λοιπόν και πληροφορίες, οι άντρες της Δίωξης που παρακολουθούσαν επί τουλάχιστον έναν χρόνο τις κινήσεις της εγκληματική οργάνωσης, πραγματοποίησαν έφοδο σε οικία στον Αστακό, όπου το κύκλωμα αποθήκευε τις ποσότητες για την μετέπειτα διακίνησή τους στους τελικούς προορισμούς όπου εντόπισαν σε ταξιδιωτικούς σάκους και σε δέματα ποσότητα κοκαΐνης ενός τόνου και 181 κιλών, κατάφεραν να συλλάβουν 8 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και κατασχέθηκαν περίστροφο, πιστόλια και αυτόματα όπλα καλάσνικοφ.
Η συνολική αξία του σχεδόν 1,2 τόνων της πεντακάθαρης ποσότητας κοκαΐνης υπολογίζεται πάνω από 50 εκατ. ευρώ, ωστόσο στην αγορά θα κατέληγε νοθευμένη ακόμα και σε τετραπλάσια ποσότητα και αντίστοιχα οικονομικά οφέλη για το κύκλωμα. Στον έναν χρόνο παρακολούθησης ωστόσο του κυκλώματος δεν προέκυψε να κατάφεραν να φέρουν άλλη αντίστοιχη ποσότητα, είναι άγνωστο ακόμα όμως πόσο καιρό ακριβώς δραστηριοποιούνταν.
Τα ευρήματα σε οίκημα στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας όπου εντοπίστηκαν πάνω από 1.2 τόνων κοκαϊνής
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μέλος της οργάνωσης συμμετείχε και στην παλιά αντίστοιχη περίπτωση της Καλαμάτας, το 2004 όπου επίσης τότε είχε εντοπιστεί από την Δίωξη Ναρκωτικών ένας τόνος κοκαΐνης που είχε έρθει με ιστιοπλοϊκό σκάφος. Τα μέλη του κυκλώματος για να δυσκολέψουν την Αστυνομία προχωρούσαν στις μεταξύ τους συνεννοήσεις μέσω διαδικτυακών εφαρμογών.

Η αστυνομική επιχείρηση της Δίωξης έγινε σε συνεργασία με την ΕΚΑΜ οι κομάντος της οποίας εισέβαλαν στην οικία του Αστακού και στα υπόλοιπα σημεία όπου εντοπίστηκαν ποσότητες στην Αττική και δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στους κακοποιούς, με εξαίρεση έναν που επιχείρησε να αντισταθεί και ακινητοποιήθηκε αστραπιαία.

Η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ.


Για την υπόθεση ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης δήλωσε:
«Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε άλλο ένα καίριο πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα που διακινούν και εμπορεύονται ναρκωτικά σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που έχει χειριστεί η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών.
Αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που μετέφερε συστηματικά, μέσω θαλάσσης, σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης από την Καραϊβική, με προορισμό χώρες της Ευρώπης και της Βορειοδυτικής Αφρικής.
Προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική έρευνα, που διήρκεσε πάνω από έξι μήνες, σε συνεργασία με το Γραφείο DEA της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα και τις αστυνομικές Αρχές της Αλβανίας και της Ισπανίας, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκε διυπηρεσιακή συνεργασία με το Σ.Δ.Ο.Ε. του Υπουργείου Οικονομικών και τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Στο πλαίσιο της συστηματικής έρευνας αναλύσαμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, εξακριβώσαμε και διασταυρώσαμε τα ερευνητικά δεδομένα, δημιουργήσαμε το profile των εμπλεκομένων και προσδιορίσαμε τους επιμέρους ρόλους τους στη λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης, γεγονός που μας έδωσε τη δυνατότητα να διακριβώσουμε πλήρως τη σύνθεση και τη δράση της.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε χώρα της Ευρώπης, από όπου κατευθύνουν τη δράση των υπόλοιπων μελών σε όλα τα στάδια της εγκληματικής τους δραστηριότητας, από την ανεύρεση σκαφών για τη μεταφορά των ναρκωτικών από την Καραϊβική, την παραλαβή των ναρκωτικών και τη διεκπεραίωση των πληρωμών έως την τελική διάθεσή τους σε χώρες της Ευρώπης και της Βορειοδυτικής Αφρικής.
Με βάση τα δεδομένα της έρευνας, χθες Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήσαμε οργανωμένες – παράλληλες - αστυνομικές επιχειρήσεις στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και στην Αττική, σε Καλλιθέα, Ίλιον, Παγκράτι και Νέα Σμύρνη, με τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ., της Ο.Π.Κ.Ε. και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπίσαμε και κατασχέσαμε εντός οικίας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης και συγκεκριμένα ένα τόνο και 181 κιλά, τα οποία η εγκληματική οργάνωση είχε εισάγει στη χώρα μας με ιστιοφόρο και τα προόριζε για περαιτέρω διάθεση στην παράνομη αγορά.
Επίσης, καταφέραμε να συλλάβουμε 8 αλλοδαπούς, που δραστηριοποιούντο στη χώρα μας ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και να κατασχέσουμε στην κατοχή τους περίστροφο, τρία πιστόλια, πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov και μεγάλο αριθμό φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων.
Σημειώνεται ότι στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμα 9 άτομα, για τα οποία πραγματοποιούνται έρευνες και επιχειρήσεις εντοπισμού, τόσο στη χώρα μας όσο και σε χώρες του εξωτερικού με συνεργαζόμενες Υπηρεσίες.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι η χθεσινή αστυνομική επιχείρηση παρουσίαζε ιδιαιτερότητες, με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, καθώς τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι στο σύνολό τους επικίνδυνοι κακοποιοί, που οπλοφορούν.
Μάλιστα, κατά περίπτωση, έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για υποθέσεις ναρκωτικών, ένοπλες επιθέσεις κατά αστυνομικών, ένοπλες ληστείες, πλαστογραφίες και άλλα ποινικά αδικήματα.
Χαρακτηριστικά, ένας από τους συλληφθέντες (41χρονος αλλοδαπός), τον Φεβρουάριο του 2010, στο Βύρωνα Αττικής, μαζί με ομοεθνή συνεργό του, δραπέτες και οι δυο Φυλακών, πυροβόλησαν επανειλημμένα και έριξαν πέντε χειροβομβίδες κατά αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής, που επιχειρούσαν να τους συλλάβουν. Σημειώνεται ότι στο περιστατικό είχε χάσει τη ζωή του διερχόμενος ιδιώτης και είχαν τραυματιστεί δυο αστυνομικοί .
Ο παραπάνω αλλοδαπός, από το έτος 2000, έχει συλληφθεί άλλες πέντε φορές, για ένοπλες ληστείες, υποθέσεις ναρκωτικών και απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ τρεις φορές έχει παραβιάσει άδειες που του χορηγήθηκαν από Καταστήματα Κράτησης.
Επιπλέον, δύο ακόμα από τα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί στο παρελθόν, ο μεν πρώτος τον Αύγουστο του 2004, ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία εισήγαγε στη χώρα μας από την Καραϊβική, με ιστιοπλοϊκό σκάφος, κοκαΐνη βάρους 910 κιλών ενώ ο δεύτερος το Μάρτιο του 2017, για διακίνηση κοκαΐνης και το Σεπτέμβριο του 2018 για διακίνηση ναρκωτικών στη Ζάκυνθο.
Δύο ακόμα από τα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί στο παρελθόν, ο μεν πρώτος το Νοέμβριο του 2011 στην Κοζάνη για διάρρηξη σε οικία και το Σεπτέμβριο του 2015 για κατοχή και διακίνηση κάνναβης, ενώ ο δεύτερος τον Ιούνιο του 2016 για διακίνηση κοκαΐνης στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών.
Ένας ακόμα από τους συλληφθέντες έχει πλήθος συλλήψεων για πλαστογραφίες, ενώ επιπλέον είχε συλληφθεί το Σεπτέμβριο του 2012 για κατοχή και διακίνηση κοκαΐνης.
Από την μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση έχει αποκομίσει παράνομα έσοδα που υπερβαίνουν τα 50.000.000 €.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση θα σας παρουσιάσει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οφείλω να συγχαρώ όλους τους αστυνομικούς για το ζήλο που επέδειξαν στις έρευνες και τον επαγγελματισμό τους σε όλα τα στάδια της δύσκολης αυτής επιχείρησης».
Για την ίδια υπόθεση, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος ανέφερε:
«Στο πλαίσιο της επιχείρησης για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες έρευνες:
Μεσημβρινές ώρες της 24/01/2020 σε σπίτι στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, όπου δύο αλλοδαποί (23 και 35 ετών), ενεργώντας για λογαριασμό των λοιπών μελών της εγκληματικής οργάνωσης, είχαν στην κατοχή τους 52 ταξιδιωτικούς σάκους, όπου μέσα στον κάθε ένα από αυτούς υπήρχαν από δύο επιμέρους συσκευασίες, περιτυλιγμένες με αδιάβροχο υλικό για την προστασία από την υγρασία. Περιείχαν συνολικά 1.040 αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες (πακέτα βάρους περί του ενός κιλού έκαστο) με περιεχόμενο κοκαΐνης συνολικού μεικτού βάρους ενός τόνου και 180,650 κιλών. Η συγκεκριμένη ποσότητα προορίζονταν για την άμεση παράδοση και περαιτέρω διακίνησή της σε τρεις αλλοδαπούς ηλικίας (24, 28, και 41 ετών), καθώς και σε άγνωστο οδηγό οχήματος τύπου VAN, το οποίο είχε ενοικιαστεί για το σκοπό της ασφαλούς μεταφοράς της κατασχεθείσας ποσότητας.
Σε έρευνα σε οικία 34χρονου συλληφθέντα αλλοδαπού στην Καλλιθέα Αττικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν νάιλον συσκευασία, που περιείχε κοκαΐνη, μικτού βάρους 394 γραμμαρίων, νάιλον συσκευασία, που περιείχε επίσης κοκαΐνη, μικτού βάρους 4 γραμμαρίων, νάιλον συσκευασία, που περιείχε ακατέργαστη κάνναβη, μικτού βάρους 100 γραμμαρίων, νάιλον σακούλα, που περιείχε λευκή σκόνη, άγνωστης χημικής σύστασης, μικτού βάρους 49 γραμμαρίων και περίστροφο διαμετρήματος 38mm, μετά 23 φυσιγγίων αντίστοιχου διαμετρήματος.
Σε έρευνα σε οικία αλλοδαπών (41 και 24 ετών) στην περιοχή της Ν. Σμύρνης Αττικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov μετά γεμιστήρας άνευ φυσιγγίων, πιστόλι μετά γεμιστήρας, 42 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, σπρέι πιπεριού, συσκευή κινητής τηλεφωνίας και το χρηματικό ποσό των 560 ευρώ. Επιπλέον, στην κατοχή του 41χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε Ι.Χ.Ε αυτ-το, εντός του οποίου κατασχέθηκαν πιστόλι μετά γεμιστήρας με 12 φυσίγγια και συσκευή κινητής τηλεφωνίας.
Συνολικά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κοκαΐνη, βάρους 1 τόνου και 181,048 κιλών, ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 100 γραμμαρίων, το χρηματικό ποσό των 233.150 €, λευκή σκόνη άγνωστης χημικής σύστασης, βάρους 49 γραμμαρίων, δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, περίστροφο των 38mm, τρία πιστόλια με ισάριθμους γεμιστήρες, πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov με μία γεμιστήρα, 92 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, σπρέι πιπεριού, πέντε Ι.Χ. αυτοκίνητα, 19 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, πλήθος νάιλον συσκευασιών και ιδιόχειρες σημειώσεις.
Σε παράλληλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Ισπανία και Αλβανία, ταυτοποιήθηκαν και άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ διακριβώθηκαν οι διακριτοί τους ρόλοι, όπως:
  • αλλοδαπός και άγνωστος άνδρας αραβικής καταγωγής, μόνιμοι κάτοικοι Ισπανίας, που δρούσαν ως διευθύνοντες και κατευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση,
  • αλλοδαπός, άμεσος συνεργάτης των ανωτέρω αρχηγικών μελών, που ήταν επιφορτισμένος με τον έλεγχο και τη διεκπεραίωση των λεπτομερειών και διαδικασιών της μεταφοράς των ναρκωτικών, όπως την εύρεση ιστιοπλοϊκού σκάφους, πληρώματος και το συντονισμό της μεταφοράς,
  • αλλοδαποί, μόνιμοι κάτοικοι χώρας των Βαλκανίων και 28χρονος ημεδαπός ως άμεσοι συνεργοί, που ήταν επιφορτισμένοι με τους χρηματικούς διακανονισμούς της μεταφοράς των ναρκωτικών και τη διεκπεραίωση των πληρωμών,
  • αλλοδαπός που δρούσε ως υπεύθυνος, τόσο για την παραλαβή από τους προμηθευτές των ναρκωτικών στην Λ. Αμερική, όσο και για τη μεταφορά (πλήρωμα σκάφους) και παράδοση των ποσοτήτων τους σε έτερα μέλη της οργάνωσης,
  • αλλοδαπός, που ήταν υπεύθυνος για την παραλαβή των ναρκωτικών στην Ελλάδα και την περαιτέρω διακίνησή τους σε χώρες της Ευρώπης, με συντονιστικό ρόλο, ερχόμενος σε απευθείας επαφή με τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης στην Ισπανία.
  • ημεδαπός, ο οποίος σε συνεργασία με άλλους δύο αλλοδαπούς και άγνωστο άτομο, ήταν επιφορτισμένοι με την ασφαλή μεταφορά των ναρκωτικών, λαμβάνοντας μέτρα ασφάλειας και αντιπαρακολούθησης κατά τη διενέργεια των επαφών και των δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και
  • αλλοδαπός 30ετών, μόνιμος κάτοικος Ισπανίας, που παρείχε μέτρα ασφάλειας και αντιπαρακολούθησης κατά τις συναντήσεις του ηγετικού μέλους της οργάνωσης, με άλλα μέλη.
Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, καθώς και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν απογευματινές ώρες σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημ/κων Αθηνών, όπου τους παρέπεμψε στην κύρια ανάκριση.
Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται προκειμένου να αποκαλυφθεί το πλήρες εύρος της δραστηριότητας της οργάνωσης, ενώ σε συνεργασία με ομόλογες Αρχές άλλων χωρών πραγματοποιούνται αναζητήσεις για τον εντοπισμό των μη συλληφθέντων μελών της εγκληματικής οργάνωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου