ΙΩΑΝΝΙΝΑ : Ο κτηνοτρόφος της χρονιάς ! Βραβεία για τον Ηρακλή Μπαλαντάνη και τον Λάζαρο Τσακανίκα


Ο Ηρακλής Μπαλαντάνης από το Πετσάλι Ιωαννίνων είναι αυτός που κέρδισε το βραβείο του κτηνοτρόφου της χρονιάς ενώ ο επί σειρά ετών Γενικός Διευθυντής του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος» Λάζαρος Τσακανίκας πήρε την τιμητική διάκριση με το κλείσιμο της ημερίδας που έγινε παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα. Κατά την διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκαν πολλά παραδείγματα πετυχημένων παραγωγών της χώρας, νέες καλλιέργειες, πειραματικά προϊόντα, καινοτόμοι συνεταιρισμοί και επισημάνθηκε η υπεραξία των προϊόντων της ελληνικής γης… Από το μέλι ως τα αρωματικά, τα κρασιά, το γάλα, τα τυριά, τα ακτινίδια…


Ο Ηρακλής Μπαλαντάνης βρέθηκε να δουλεύει στους κάμπους των Ιωαννίνων όντας ακόμη μαθητής στο Δημοτικό.
Με τα χρήματα από τα μεροκάματα στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου αγόρασε το πρώτο μικρό τρακτέρ.
Μετά τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.
 Έκανε µια πρώτη επέκταση του πτηνοτροφείου από 4.000 σε 14.000 πτηνά και το 2000 πήρε το πρώτο του δάνειο για την κατασκευή µιας σύγχρονης µονάδας 17.000 πτηνών πάχυνσης.
Το 2009 ακολούθησαν άλλα δύο πτηνοτροφεία, δυναµικότητας 36.000 πτηνών και άλλο ένα κατασκευάστηκε το 2017. Σήµερα, στα 6 πτηνοτροφεία του Μπαλαντάνη εκτρέφονται συνολικά 85.000 πτηνά πάχυνσης, τα οποία και πωλούνται στον Συνεταιρισµό «Πίνδος» στον οποίο είναι µέλος.
Από το 2018 όµως, ασχολείται και µε την αγελαδοτροφία. Έχει 60 αγελάδες ελευθέρας βοσκής (φυλή ελληνική, κόκκινη) το κρέας των οποίων πωλείται σε τοπικά κρεοπωλεία. Όλα τα ζώα εκτρέφονται µε φυτικές ζωοτροφές.
Σε ό,τι αφορά σε καλλιέργειες, γίνονται σε κτήµατα είτε ιδιόκτητα – τα οποία έχουν αγοραστεί σταδιακά όλα αυτά τα χρόνια – είτε σε ενοικιαζόµενα, τόσο για ίδια χρήση όσο και για εµπορική χρήση. Πρόκειται για καλλιέργειες µηδικής (700 στρέµµατα) και καλαµποκιού (500 στρέµµατα).
Για όλες τις επενδύσεις δεν εντάχθηκε σε κανένα πρόγραμμα, δεν πήρε καμία επιχορήγηση. «Ίσως έπρεπε» είπε ο ίδιος για να συμπληρώσει πως αυτό που δεν αποτιμάται είναι ότι από την αρχή ήταν μέλος στην μεγάλη οικογένεια της Πίνδου.
Η Πίνδος αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους βραχίονες της οικονομίας των Ιωαννίνων.
Για το success story που δημιούργησε απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον επί σειρά ετών Γενικό της Διευθυντή Λάζαρο Τσακανίκα.
«Η διάκριση δεν είναι προσωπική. Ανήκει σε όλη την ομάδα της Πίνδου που επί σειρά ετών δουλεύει μεθοδικά και παραγωγικά» ανέφερε ο κ. Τσακανίκας.
Σήμερα ο τζίρος του Πτηνοτροφικού ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ενώ πέρασε με επιτυχία τις κρίσεις που δημιουργήθηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες τόσο με τα μνημονιακά μέτρα όσο και παλιότερα με την γρίπη των πτηνών.

Facebook Twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου