ΑΘΉΝΑ : ΠτΔ: Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή της Σακελλαροπούλου

Η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου θα διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.

Στην πρώτη ψηφοφορία προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή. Η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ έχει 158 βουλευτές, επομένως χρειάζονται άλλες 42 από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έτσι, το αν η κυρία Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ακόμη και αν η υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου δεν συγκεντρώσει τις ψήφους που προβλέπονται στην πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία (200, 200, 180, αντίστοιχα), η Βουλή -με τις αλλαγές που έγιναν στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση- δεν διαλύεται και η χώρα δεν οδηγείται σε εκλογές, όπως είχε γίνει το 2015. Απλά θα επαναληφθούν οι ψηφοφορίες. Στην τέταρτη επαναληπτική ψηφοφορία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής (151 ψήφοι) και στην πέμπτη χρειάζεται σχετική πλειοψηφία.
Η ημερήσια διάταξη της Βουλής για την ψηφοφορία της ΠτΔ

Ηδη στη Βουλή αναρτήθηκε η ημερήσια διάταξη για την ψηφοφορία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αισιοδοξία ότι θα υπερψηφιστεί
Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό η υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας, οι πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν θετικές, γι' αυτό και αμέσως μετά την ανακοίνωση κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι η πρόταση Μητσοτάκη θα υπερψηφιστεί από την πρώτη ψηφοφορία, συγκεντρώνοντας πάνω από 200 ψήφους. Το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα ενωτική και αξιοκρατική, πέρα από τον συμβολισμό που έχει η επιλογή μιας γυναίκας για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Εξάλλου, την κυρία Σακελλαροπούλου είχε προτείνει για πρόεδρο του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2018 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, εκ των εμπίστων του Αλέξη Τσίπρα. Μια πρόταση που ενέκρινε ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Τσίπρα.

Και στο ΚΙΝΑΛ όμως, αν και η υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πληροί τα χαρακτηριστικά που είχε θέσει η Φώφη Γεννηματά, τα πρώτα σχόλια έδειξαν πως η Χαριλάου Τρικούπη κινείται προς το «ναι». Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση στελέχους του ΚΙΝΑΛ  πως «υπάρχει θετική διάθεση» ώστε να υπερψηφιστεί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Πηγή: iefimerida.gr -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου