ΠΑΤΡΑ : Εδω Πανεπιστήμιο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ17 / 2019-2020


Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ
Το σύστημα πανεπιστημιακών κατατάξεων RUR (Round University Ranking), το οποίο αντλεί στατιστικά στοιχεία από την έγκυρη πηγή Clarivate Analytics, δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα θεματικών πεδίων για το έτος 2019.
Ακολουθεί η θέση του Πανεπιστημίου Πατρών ανά θεματικό πεδίο.

Medical Sciences,κατέλαβετηθέση386 (Bronze League) παγκοσμίως, μεεπιδόσειςστουςάξονες, Teaching Ranking (θέση 274), Research Ranking (θέση 389), International Diversity Ranking (θέση 425) & Financial Sustainability Ranking (θέση 412).
Technical Sciencesκατέλαβετηθέση484 (Copper League)παγκοσμίως, μεεπιδόσειςστουςάξονες, Teaching Ranking (θέση 401), Research Ranking (θέση 480), International Diversity Ranking (θέση 576) & Financial Sustainability Ranking (θέση 477).
Life Sciencesκατέλαβετηθέση530 (World League)παγκοσμίως, μεεπιδόσειςστουςάξονες, Teaching Ranking (Θέση 504), Research Ranking (θέση 460), International Diversity Ranking (θέση 522) & Financial Sustainability Ranking (θέση 471).
Social Sciencesκατέλαβετηθέση589 (World League)παγκοσμίως, μεεπιδόσειςστουςάξονες, Teaching Ranking (θέση 613), Research Ranking (θέση 555), International Diversity Ranking (θέση 499) & Financial Sustainability Ranking (θέση 349).
Natural Sciencesκατέλαβετηθέση602 (World League)παγκοσμίως, μεεπιδόσειςστουςάξονες, Teaching Ranking (θέση 614), Research Ranking (θέση 548), International Diversity Ranking (θέση 506) & Financial Sustainability Ranking (θέση 566).
Humanitiesκατέλαβετηθέση604 (World League)παγκοσμίως, μεεπιδόσειςστουςάξονες, Teaching Ranking (θέση 606), Research Ranking (θέση 517), International Diversity Ranking (θέση 582) & Financial Sustainability Ranking (θέση 548).
Το Πανεπιστήμιο Πατρών συγχαίρει τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας για την σημαντική συνεισφορά τους και ενεργή παρουσία τους  στις επιστημονικές εξελίξεις και στην εκπαίδευση επιδιώκοντας τη βελτίωση σε όλους τους τομείς.
Για περισσότερες πληροφορίες συνδεθείτε με: http://roundranking.com/


9ος ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ
Το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστήμιου Πατρών με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (ΚΕΣ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.), διοργανώνει για 9η συνεχή χρονιά τον Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκίμου υπό το γενικό θέμα: «Η Ελπίδα». Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου όλης της χώρας και του οποίου οι πρωτεύσαντες συμμετέχουν στην Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας. Στόχος του, μεταξύ άλλων είναι η ενίσχυση του φιλοσοφικού προβληματισμού και μεθοδικού στοχασμού στους μαθητές του Λυκείου και η ανάδειξη του φιλοσοφικού λόγου ως βάσης για μια συνεκτική και κριτική κοσμοθεώρηση, αλλά και για την προσωπική συγκρότηση του σημερινού ανθρώπου. Στο πλαίσιο της Τελικής Φάσης του Διαγωνισμού η οποία διεξάγεται στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστήμιου Πατρών την Παρασκευή 17 και τοΣάββατο 18 Ιανουαρίου 2020, θα πραγματοποιηθούν δυο διαλέξεις για το κοινό. Η μια από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας Γιώργο Σαγκριώτη με τίτλο:«Η ελευθερία ως παιδαγωγικός στόχος. Για την επικαιρότητα της καντιανής θεωρίας της αγωγής» (Παρασκευή στις 16.30, Βιβλιοθήκη Τμήματος Φιλοσοφίας) και μια ανοιχτή συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς για τη θέση της φιλοσοφίας στο curriculum του Λυκείου σήμερα (Σάββατο 9.00-11.00, Βιβλιοθήκη Τμήματος Φιλοσοφίας). Στη συζήτηση θα μετέχουν μέλη ΔΕΠ του Τμήματος. Για το πλήρες πρόγραμμα του διημέρου, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του διαγωνισμού. https://contest.philosophy-upatras.gr/


6ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
«Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα»
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΜΒΑ Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων» του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστήμιου Πατρών σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Αιτωλοακαρνάνων Επιχειρηματιών Ε.Ν.Α. διοργανώνει το 6ο Συμπόσιο Μάρκετινγκ Τροφίμων και Ποτών με θέμα: «Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα», το Σάββατο 18 [10:00-20:30] &Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 [10:00-14:00] στον πολυχώρο της Παλαιάς Λαχαναγοράς του Αγρινίου (πλατεία Δημάδη).
Το Συμπόσιο πραγματοποιείται με την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του  Δήμου Αγρινίου.
Στο πλαίσιο των δράσεων του Συμποσίου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ομιλίες και συζητήσεις διακεκριμένων πανεπιστημιακών και εκπροσώπων τοπικών και εθνικών παραγωγικών μονάδων από το κλάδο των τροφίμων, παρουσίαση μελετών και διαδραστικές εκδηλώσεις [γευσιγνωσία, παρουσιάσεις προϊόντων κλπ]. Στο διήμερο του Συμποσίου θα λειτουργεί έκθεση προϊόντων του κλάδου των τροφίμων και ποτών από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. 
Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το Συμπόσιο θα πρέπει να το δηλώσουν στην παρακάτω διεύθυνση:https://www.eventbrite.com/e/6-tickets-89212191065. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και για αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Στους φοιτητές θα δοθεί και πιστοποιητικό παρακολούθησης.


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΚΠ
·      Παρουσίαση βάσης δεδομένων Reaxys
Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης και ο εκδοτικός οίκος Elsevier διοργανώνουν Σεμινάριο γνωριμίας και επίδειξης της βάσης δεδομένων Reaxys. Το σεμινάριο απευθύνεται σε Μέλη ΔΕΠ και ερευνητές της χημείας και των συναφών επιστημών και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 20/1/2020 και ώρες: 10.00 - 13.00 στηνΑίθουσα Παγιατάκη του Τμήματος Χημικών Μηχανικών.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου η εκπρόσωπος του Elsevier θα διδάξει τους χρήστες πώς να χρησιμοποιούν το Reaxys, διευκολύνοντας την πλήρη κατανόηση της χρηστικότητάς του.
·         Το Reaxys έχει σχεδιαστεί για να ικανοποιεί τη ζήτηση για ταχεία πρόσβαση στη σχετική βιβλιογραφία, συμπεριλαμβανομένων των άρθρων και διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, των πειραματικών διαδικασιών και των δεδομένων σχετικά με την ιδιότητα και την αντίδραση ουσιών.
·         Δίνει πρόσβαση σε ακριβείς οδούς σύνθεσης ουσιών με ολοκληρωμένες συνδέσεις με δημόσιες και ιδιόκτητες βάσεις δεδομένων για τη διαθεσιμότητα ουσιών.
·         Προσφέρει εξοικονόμηση χρόνου / αποτελεσματικότητα που επιτυγχάνεται στην τρέχουσα ροή εργασιών κατά την αναζήτηση αντιδράσεων.
·         Προσφέρει πρόσβαση σε ροές εργασίας που έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε αίθουσες διδασκαλίας με προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ενεργοποιηθεί περίοδος δοκιμαστικής πρόσβασης για το χρονικό διάστημα 02Δεκεμβρίου 2019 έως 31 Μαΐου 2020, η οποία είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας https://new.reaxys.com.

·      Παρουσίαση της Πλατφόρμας Share3D StoryMaker
Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, και ώρα: 11.00 π.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης, το ευρωπαϊκό έργο Share3D παρουσιάζει την πλατφόρμαShare3D StoryMaker,ένα εργαλείο ψηφιακής εξιστόρησης με χρήση πόρων ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσα από το Share3D StoryMaker μπορείτε να ανακαλύψετε ανοικτά αδειοδοτημένα τρισδιάστατα μοντέλα από την πανευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana και το αποθετήριο τρισδιάστατων πόρων Sketchfab και να δημιουργήσετε τις δικές σας ιστορίες για σκοπούς διδασκαλίας και δημιουργικότητας. Με βάση αυτά τα μοντέλα, μπορείτε να επιλέξετε ένα πρότυπο (template) για να φτιάξετε τη δική σας ιστορία, η οποία μπορεί να έχει τη μορφή ενός hotspot, ενός slideshow ή μιας χρονοσειράς (timeline).
Το έργο Share 3D – Sharing new perspectives συμβάλει στην αύξηση της πρόσβασης στους ψηφιακούς πόρους της ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Το έργο ανταποκρίνεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου που υπενθυμίζουν τη σημασία της πρόσβασης σε διαδικτυακούς πολιτιστικούς πόρους «για να καταστεί δυνατή η πρόσβαση όλων στον πολιτισμό και τη γνώση, να προωθηθεί ο πλούτος και η ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και να συμβάλει στην επίτευξη της ενιαίας ψηφιακής αγοράς μέσω της αυξανόμενης προσφοράς νέων και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών».

2ος ΔΙΑ-ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ Chem-E-Car ΤΟΥ AIChE
H Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και τα Τμήματα Χημικών Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Πατρών, προκηρύσσουν τον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Chem-E-Car για την ανάδειξη της καλύτερης ομάδας, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό Chem-E-Car που διοργανώνεται από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Χημικών Μηχανικών (AIChE).
Ο διαγωνισμός αυτός θα διοργανωθεί από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, όπως και ο αντίστοιχος που έγινε στην Αθήνα τον Μάιο του 2019:
Α. Εσωτερική διαδικασία για την ανάδειξη μέχρι δύο ομάδων των πέντε σπουδαστών κάθε Σχολής ή Τμήματος που θα το εκπροσωπήσουν στη δεύτερη φάση.
Β. Εθνικός Διαγωνισμός μεταξύ των καλυτέρων ομάδων των τριών Ιδρυμάτων που καταρχήν προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη.
Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Chem-e-car competition (2020) που θα διοργανωθεί από το American Institute of Chemical Engineers (AIChE), τον Νοέμβριο 2020 στο San Farncisco (California). Οι ενδιαφερόμενες ομάδες φοιτητών μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή
στην Γραμματεία του Τμήματος Χημικών Μηχανικών με την ένδειξη «Για το Διαγωνισμό Chem-E-Car 2019» μέχρι 31/1/2020.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.chemeng.upatras.gr/el/announces/8462

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου