ΠΑΤΡΑ : Πολιτικά και παραπολιτικά γύρω από την ματαίωση των Καρναβαλικών εκδηλώσεων


Στην συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, πολλά τραγελαφικά ακούστηκαν! Π.χ., δύο επικεφαλής παρατάξεων δήλωναν με στόμφο και προσποιητή σοβαρότητα: «Κύριε Δήμαρχε, δεν σας κατηγορούμε ότι φέρατε τον κορωνοιό». Άλλος ότι δεν υπήρχε στο Καρναβάλι planb.Άλλος ότι δεν συγκλήθηκε η πολιτική προστασία, άλλος ότι δεν συνήλθε η «Επιτροπή Διαβούλευσης».Όλοι, ότι η Δημοτική Αρχή όφειλε να έχει υπαινιχθεί τουλάχιστον δέκα μέρες πριν την πιθανότητα ματαίωσης του Καρναβαλιού.
Μας καταπλήσσει η προχειρότητα όσων ισχυρίζονται ότι υπερασπίζουν τα συμφέροντα της πόλης. Μας καταπλήσσει η αντιπολιτευτική τους προχειρότητα. Αν πράγματι υπάρχει, (και πάντα θα υπάρχει), ανάγκη αντιπολιτευτικού λόγου, αυτός πρέπει να έχει σοβαρότητα, να έχει συνέπεια, να έχει προτάσεις και επιχειρήματα. Και πάντοτε να έχει ανεξαρτησία από μικρούς και μεγάλους αφεντάδες. Ποιοι και πόσοι τα διαθέτουν όλα αυτά; Ποιοι και πόσοι δεν τα υποτάσσουν στα μικροπολιτικά τους συμφέροντα; Για πόσο οι συμπολίτες μας θα αναζητούν την αλήθεια;
 Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε την αλήθεια και με την βοήθεια των λεγομένων τους.
Πρώτο:
 Δεν ματαίωσε η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο τις Καρναβαλικές εκδηλώσεις του τελευταίου τριημέρου. Η  Κυβέρνηση το έκανε. Εμείς ισχυριζόμαστε, ότι η Κυβέρνηση κινήθηκε σπασμωδικά και με προχειρότητα, ίσως αναζητώντας και άλλοθι για την ανεπάρκεια του Κρατικού μηχανισμού και του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αλλά δεν υπάρχει κανένας σοβαρός άνθρωπος, Δήμαρχος ή μη, που να αγνοήσει μια τέτοια απόφαση.  Και κανένας από την Αντιπολίτευση δεν το ισχυρίστηκε. Άλλωστε δεν μας έχουν συνηθίσει στο να αντιστέκονται σε Κυβερνητικές αποφάσεις.
Δεύτερο:
Το Καρναβάλι, εδώ και πολλές πολλές δεκαετίες από την καθιέρωση του, γίνεται την ίδια περίοδο του χρόνου και κορυφώνεται την Αποκριά. Ανεξάρτητα από την προετοιμασία του που μπορεί να είναι καλή, καλύτερη ή κακή, ανεξάρτητα από τον προϋπολογισμό του, ανεξάρτητα από την καλή ή κακή διαχείριση του, ανεξάρτητα από προτάσεις προσθήκης δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων, Μουσείου, μόνιμης στέγης κτλ., πάντοτε οι κεντρικές του εκδηλώσεις θα γίνονται την ίδια περίοδο. Σε αυτό δεν υπάρχει κανένα planb. Όποιος έχει ας το είχε προτείνει. Οι εθιμικές εκδηλώσεις που αποτελούν παράδοση της πόλης, μπορούν να ματαιωθούν μόνο από έκτακτη ανάγκη. Είναι προφανές, ότι αυτό συνέβη και σε αυτό δεν υπάρχει σχεδιασμός.
Τρίτο:
Μας προβληματίζει εντονότατα η άποψη ότι η Δημοτική Αρχή όφειλε να υπαινιχθεί την ματαίωση των εκδηλώσεων δέκα μέρες πριν. Μας προβληματίζει, αν οφείλεται σε ανοησία ή σε τυφλό αντιπολιτευτικό μένος. Και στις δύο περιπτώσεις θα υπονόμευε καθοριστικά την επιτυχία των εκδηλώσεων, θα υπονόμευε τα συμφέροντα της πόλης, πρωτίστως τα συμφέροντα των επαγγελματιών. Και τότε οι καταγγελίες τους, απόλυτα δικαιολογημένες, θα υπερκάλυπταν τα βεγγαλικά του Καρναβαλιού.
Τέταρτο:
Οφείλαμε στην συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, να αναδείξουμε από κοινού δύο κυρίως πράγματα:
·       Τις τεράστιες  επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και τις μικροεπιχειρήσεις της πόλης μας. Να συγκροτήσουμε μέτωπο διεκδίκησης και οικονομικής στήριξης από την Κυβέρνηση. Πελαγοδρομήσαμε και δεν αποτυπώσαμε το μέγεθος της ζημιάς. Αλλά μπορούμε να το σώσουμε τις επόμενες μέρες. Αγώνας δύσκολος που απαιτεί την μέγιστη συστράτευση.
·       Το κυρίως πρόβλημα της έκτακτης ανάγκης. Την προστασία της δημόσιας υγείας στην πόλη και την περιοχή μας. Εμείς εκφράσαμε τις επιφυλάξεις και την ανησυχία μας για την ετοιμότητα του Κράτους. Για τις τεράστιες ελλείψεις του Συστήματος Υγείας σε μέσα, σε κλίνες νοσηλείας και σε ανθρώπινο δυναμικό. Για την ανάγκη της δωρεάν παροχής της ιατρικής βοήθειας και των αναγκαίων εξετάσεων. Δεν μπορεί ο προσδιορισμός του ιού να γίνεται μόνο στο Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ και να μην έχουν αυτή την δυνατότητα τουλάχιστον τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.
Με όλα αυτά,ευχόμαστε να μην χρειασθεί, αλλά πρέπει να στηριχτούμε στην ατομική προστασία και στις έγκυρες συμβουλές των αρμόδιων ιατρικών οργάνων.

Ευχόμαστε υγεία και καλό τριήμερο σε όλους. Που θα πάει, η ζωή και η πραγματικότητα κάποια στιγμή θα μας συνετίσει!

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία
Χρήστος Πατούχας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου