ΠΑΤΡΑ / ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ : Ένα πληθωρικό Σάββατο...


..., δυο εβδομάδες πριν την κορύφωση του καρναβαλικού πυρετού είχαν την ευκαιρία να χαρούν οι Πατρινοί βάζοντας για τα καλά στο πρόγραμμά τους και στις βόλτες τους το Πατρινό Καρναβάλι. Οι πολυάριθμες δράσεις που διαδέχονταν η μία την άλλη προσφέροντας γερές ανάσες ανεμελιάς, διασκέδασης, κεφιού αλλά και πολλών μηνυμάτων ξετυλίχτηκαν στο ευρύτερο κέντρο της Πάτρας.
 
Μετά την πρώτη Κεντρική Καρναβαλούπολη στα Υψηλά Αλώνια που στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, το πρόγραμμα περιελάμβανε το παιχνίδι πλοήγησης του 55ου Παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού «Κρανίου Τόπος» που αναστάτωσε το κέντρο της Πάτρας με 8 πληρώματα να έχουν επιτυχή έκβαση στην αναζήτησή τους, την εκδήλωση «Ταξιδεύοντας με ανοιχτά πανιά» στην πλατεία Γεωργίου που έγινε σε συνεργασία με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ρίου «Ιάσων» συνδέοντας το Πατρινό Καρναβάλι με τον Ναυταθλητισμό, συναυλία των Κανταδόρων της Santa Maura του Συλλόγου των Λευκάδιων της Πάτρας «Η Φανερωμένη» με επτανησιακές καντάδες στα Υψηλά Αλώνια και κατέληξε με δυο υπαίθριες δράσεις στη συμβολή των πεζόδρομων Ρήγα Φεραίου και Γεροκωστοπούλου με τη συνδρομή του θεάτρου δρόμου και του χορού, που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον πολλών Πατρινών στον πολυσύχναστο πεζόδρομο το Σαββατόβραδο.
Στην αρχή το λαϊκό θέατρο δρόμου παρουσίασε την παράσταση «R° Cycle», στην οποία έπαιξαν σπουδαστές του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Με θέμα εμπνευσμένο από τον κύκλο, το θέμα του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού η παράσταση διαπραγματεύτηκε με πρωτότυπο τρόπο και με μια ποιητική ματιά θεμελιώδη ανθρώπινα ζητήματα όπως ο κύκλος της ζωής και της χαράς, η ανησυχία για τον πλανήτη και το περιβάλλον, η διατήρηση της φυσικής ισορροπίας, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση, η αποξένωσή του από αυτή και οι τραγικές συνέπειες που έχει αυτή ατομικά για τον καθένα αλλά και συλλογικά για την κοινωνία και τον πλανήτη, η ανακύκλωση των σκουπιδιών, αλλά και η ειρήνη, η ελευθερία και το δικαίωμα του ανθρώπου να ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο και να διεκδικεί στη ζωή. Η στάση του ανθρώπου σε αυτό το αδιέξοδο πρέπει να είναι ενεργή και δυναμική. Η πληθώρα των προβληματισμών αυτών προσεγγίστηκε μέσα από το πρωτότυπο κείμενο-ιδέα, τη δραματουργική επεξεργασία και τη νευρική και ζωντανή σκηνοθεσία της Φιορέλας Μαστρόκαλου που εμφύσησε στους νεαρούς ηθοποιούς μια γεμάτη κινητικότητα και ενέργεια υποκριτική στάση. Οι Έλενα Ασλανίδου, Δημήτρης Καυκάς, Παναγιώτης- Κυριάκος Κολοσκόπης, Διονυσία Κοροβέση, Λευτέρης Μιχαλίτσης και Ανίσα Μπάσα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους με αφετηρία το κινητό σκηνικό σε μορφή κυκλικής πυραμίδας στο οποίο άλλοτε εγκλωβίζονταν και άλλοτε αποδρούσαν. Τα λόγια της Κατερίνας Γώγου: «Αυτή, η απέραντη ομορφιά της φύσης… Μη με σταματάς. Ονειρεύομαι. Μεγάλα όνειρα στον ουρανό. Ζήσαμε σκυμμένοι αιώνες αδικίας. Αιώνες μοναξιάς. Τώρα μη. Μη με σταματάς. Ονειρεύομαι ελευθερία. Μέσα απ' του καθένα την πανέμορφη ιδιαιτερότητα ν' αποκαταστήσουμε του Σύμπαντος την Αρμονία. Τώρα κι εδώ για πάντα και παντού. Ονειρεύομαι ελευθερία» που είπε με συνοδεία ατμοσφαιρικής μουσικής μια εκ των νεαρών ηθοποιών από την κορυφή του κινητού σκηνικού που είχε καλυφθεί με κόκκινο ύφασμα, ήταν το επιστέγασμα των ονείρων του σύγχρονου ενεργού ανθρώπου που παλεύει και θα παλέψει για το καλύτερο.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παράστασης ήρθε η ώρα για ξέφρενο χορό στο κλίμα των ημερών και της καρναβαλικής διάθεσης. Η θαυμάσια ομάδα χορού Rising Flames με την καθοδήγηση της Μαρίας Σιολέ χάρισε δυναμικές χορογραφίες με εξωστρέφεια και αστείρευτο καρναβαλικό κέφι ξεσηκώνοντας τους θεατές και μεταδίδοντας τα αποθέματα της διασκέδασης και του χορού κλείνοντας με τον καλύτερο και πιο ζωντανό τρόπο το γεμάτο καρναβαλικών δράσεων Σάββατο ανανεώνοντας το ραντεβού για την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου.
Οι δράσεις της Κυριακής έχουν ως εξής:
10.30-14.00: 2η Κεντρική Καρναβαλούπολη στα Υψηλά Αλώνια
10.30 και 12.00 σε πλατεία Κρήνης και πλατεία Κάστρου στο Σαραβάλι αντίστοιχα: «R° Cycle» από το Λαϊκό Θέατρο Δρόμου
10.55: «Τα ζώα μου αργά»-Φάση πλατείας 55ου Παιχνιδιού Κρυμμένου Θησαυρού στην πλατεία Γεωργίου
11.30 και 18.30: Παιδική θεατρική παράσταση «Κροκοδειλοπτηνοφιλίες» από το Θεατρικό Εργαστήρι Ανηλίκων της Πολυφωνικής στο Σταυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο Βραχνεϊκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου