ΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

 Οι τελευταίες πινελιές προετοιμασίας μπαίνουν στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων όπου τα άρματα παίρνουν τη θέση της εξόδου προκειμένου να ανοίξουν τις παρελάσεις του τελευταίου τριημέρου του Πατρινού Καρναβαλιού 2020.

Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού 2020 που κάθε χρόνο κατασκευάζει το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά και την ξεχωριστή τεχνογνωσία των καλλιτεχνών-κατασκευαστών του, έχουν το δικό τους σημαντικό μερίδιο στην πανελλήνια εμβέλεια του θεσμού και την καθολική αποδοχή του και καταξίωσή του στην συνείδηση όλης της χώρας.



 
Τα άρματα που θα δούμε στις παρελάσεις και μαζί μας όλη η Ελλάδα αλλά και οι θεατές του εξωτερικού μέσω της τηλεοπτικής μετάδοσης της Κυριακής από την ΕΡΤ2 αποτελούν ένα από τα συστατικά επιτυχίας των παρελάσεων και κοσμούν το αρχικό μέρος τους που προκαλεί το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού.
Συνδυάζουν την μεγαλοπρέπεια, την καλλιτεχνική ποιότητα και τη σατιρική άλλοτε χιουμοριστική και άλλοτε καυστική διάσταση, ανταποκρινόμενα άμεσα τόσο στη διαχρονικότητα των μορφών του Πατρινού Καρναβαλιού, που έχουν συνδεθεί με την μακρόχρονη ιστορία του όσο και με την επικαιρότητα (κοινωνική, πολιτική).
Φέτος για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ο αριθμός των νέων αρμάτων του Δήμου φτάνει τα 10 προμηνύοντας ένα πολύ πλούσιο καρναβαλικό τριήμερο στους δρόμους. Τα άρματα που θα κάνουν τους θεατές να σηκώσουν το βλέμμα ψηλά και θα προκαλέσουν την προσοχή και τον θαυμασμό, θα έχουν την τιμητική τους την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στις 19.00 στην φαντασμαγορική παρέλαση των φωταγωγημένων αρμάτων αλλά και στην παραμονή τους στην πλατεία Γεωργίου, στην πρώτη εμφάνισή τους στο κοινό, το οποίο θα τα χαρεί από κοντά και θα φωτογραφηθεί μαζί τους, το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου στις 18.00 στη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση και την Κυριακή 1 Μαρτίου στις 14.00 στην Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού 2020.

ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Ο μεγαλόπρεπος και εντυπωσιακός φετινός Καρνάβαλος που την ιδέα, τον σχεδιασμό και την κατασκευή του υπογράφει ο Νίκος Λιβάνης είναι ένας Μάγος της Χαράς αλλά και του Κύκλου της Ζωής με το σκήπτρο του που κρατά την υδρόγειο (κύκλος ζωής) και έχει τα βιβλία του στο μπροστινό και κάτω μέρος του άρματος. Πίσω από τον Μάγο του χρόνου υπάρχει μια τεράστια κλεψύδρα που μας υπογραμμίζει πόσο σημαντικός και πολύτιμος είναι ο χρόνος στον κύκλο της ζωής μας. Στο πίσω μέρος του άρματος δεσπόζει ένα φεγγάρι (μια φέτα σελήνης με καρναβαλική μορφή) σε μισό παραπέμποντας στην εναλλαγή μέρας-φωτός και νύχτας-σκότους. Πολλά μέρη του φετινού Καρνάβαλου βρίσκονται σε πλήρη κίνηση προσδίδοντας στην κατασκευή μια εντυπωσιακή όψη που θα προκαλέσει τα βλέμματα κατά τη διάρκεια των παρελάσεων.
Η όλη παρουσία του Καρνάβαλου με τα πολλά κυκλικά μέρη παραπέμπει στο θέμα του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού "υπέρ περί, ανά … κύκλο κάνω στη χαρά".
Το άρμα της φετινής Βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού (ιδέα, σχεδιασμός, υλοποίηση: Νίκος Λιβάνης) που θα υποδεχτεί την όμορφη βασίλισσά μας Μαρία Κυριακοπούλου, είναι ένα άρμα με στοιχεία που αντλούνται από τη μυθολογία. Είναι ένα άρμα με έντονα, εκτυφλωτικά χρώματα που έχει στο επίκεντρο τη γιγάντια μορφή μιας Μέδουσας που ξορκίζει το κακό και την αρνητική ενέργεια που πρέπει να απορρίψουμε από τη ζωή μας. Στο μπροστινό του μέρος υπάρχει ένας λαμπρός καρναβαλικός ήλιος και στο πίσω μέρος ένα επίσης λαμπρό καρναβαλικό μισό φεγγάρι. Το άρμα χαρακτηρίζεται από τα ανοιξιάτικα στοιχεία και χρώματα και δίνει την αίσθηση της αναγέννησης και της ελπίδας. Άλλωστε το άρμα αυτό μαζί με τα υπόλοιπα άρματα θα έχουν την τιμητική τους την Κυριακή 1 Μαρτίου στη Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού φέρνοντάς μας με τον καλύτερο τρόπο την Άνοιξη και την Αναγέννηση. Η Βασίλισσά μας όρθια ως φυσική παρουσία θα συντονίζεται στις συχνότητες και τους ρυθμούς του Πατρινού Καρναβαλιού στον ειδικό χώρο στα χέρια της Μέδουσας.
Το άνθινο άρμα (ιδέα, σχεδιασμός, υλοποίηση: Νίκος Λιβάνης) είναι ένα κόκκινο ψάρι, ένα Κόι Φις που η προέλευσή του ανάγεται στην κινέζικη μυθολογία και συμβολίζει την αφθονία, τη γονιμότητα και την ηρεμία. Μια βεντάλια και δυο κινέζικα λουλούδια στο πίσω μέρος συμπληρώνουν την κατασκευή που θα πλαισιωθεί από χιλιάδες λουλούδια στις παρελάσεις.
Το πολύχρωμο με έντονα χρώματα άρμα «Fake-Book» (ιδέα, σχεδιασμός, υλοποίηση: Νεκτάριος Σαρηγιάννης) με ακαταμάχητο χιουμοριστικό τρόπο σατιρίζει και διακωμωδεί τον εθισμό του ανθρώπου από το Facebook. Ένας κύριος που φορά μπλούζα που γράφει «I love social» κάθεται στη λεκάνη της τουαλέτας και είναι συνδεδεμένος με το facebook, δέσμιος της οθόνης και του πληκτρολογίου του υπολογιστή. Υποτίθεται ότι συνομιλεί με το αληθινό προφίλ μιας εντυπωσιακής, σέξι γυναίκας αλλά ωστόσο του προκύπτει το πραγματικό προφίλ (με την μπλούζα Real) που μάλλον δεν είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες του… Η κατασκευή συμπληρώνεται με τα απαραίτητα imogi, τις καρδούλες, τα χαμογελάκια, τα «λυπάμαι» και τα «έλεος» δημιουργώντας ένα χαρούμενο και ολοζώντανο τελικό αποτέλεσμα που προκαλεί πολύ γέλιο μέσα στον ρεαλισμό του θέματός του.
Το καλλιτεχνικό άρμα «Πέσανε οι μάσκες» (ιδέα, σχεδιασμός, υλοποίηση: Δημήτρης Ντζουμάνης) αποτελεί μια εντυπωσιακή κατασκευή με μάσκες διαφορετικού μεγέθους πάνω σε ανισοϋψείς σωλήνες που τοποθετούνται κλιμακωτά με τη μεγαλύτερη μπροστά και τη μικρότερη τελευταία. Το άρμα είναι φωτιζόμενο και τα βλέφαρα στις μάσκες ανάβουν και φωτίζονται με μπλε φωτοσωλήνα.
Το άρμα της Ανακύκλωσης (ιδέα, σχεδιασμός, υλοποίηση: Γεωργία Οικονόμου) είναι ένα άρμα που χρησιμοποιήθηκαν ανακυκλώσιμα υλικά. Η κατασκευάστρια δεν χρησιμοποίησε καθόλου φελιζόλ, αντί αυτού προτίμησε χαρτί, μπουκάλια, ετικέτες μπουκαλιών, εφημερίδες, χρώματα, ύφασμα και άλλα υλικά. Η βασική ιδέα με την οποία αντιμετωπίστηκε το θέμα της Ανακύκλωσης είναι ότι κάποια υλικά δεν είναι απαραίτητο να τα πετάξουμε αλλά να μπορούμε να τους δώσουμε μια άλλη χρήση. Να μετασχηματίσουμε, ανακατασκευάσουμε τα «σκουπίδια μας» δίνοντας μια άλλη νέα δημιουργική χρήση. Η πρακτική αυτή όπως και η έννοια της Ανακύκλωσης συμβάλλουν τόσο στην οικολογία και στη σωτηρία του πλανήτη όσο και στην οικονομία.
Το άρμα «Πνοή Ζωής» (ιδέα, σχεδιασμός, υλοποίηση: Νεκτάριος Σαρηγιάννης) που αποτελεί το άρμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και θα το συνοδεύουν εκπρόσωποι συλλόγων στα πλαίσια της προσπάθειας  ανάδειξης μίας κοινωνίας για όλους, αποτυπώνει ένα κορίτσι να τοποθετεί το … «χαμένο» πέταλο σε ένα λουλούδι, αυτό που του λείπει. Το λουλούδι χαμογελά και χαίρεται που δέχεται βοήθεια. Στο πίσω μέρος του άρματος τρεις καρδιές με τις λέξεις: «Προσφέρω», «Δίνω», «Βοηθάω». Ένα άρμα αγάπης, φροντίδας και προσφοράς αποτυπωμένο με τον πιο ευαίσθητο και συνάμα καρναβαλικό τρόπο.
Το πρώτο εντυπωσιακό άρμα του Καρναβαλιού των Μικρών που εκπέμπει αίσθηση φρεσκάδας και χαράς είναι η πολύχρωμη «Χαρούμενη Τούρμπο-Μάγισσα» (ιδέα, σχεδιασμός, υλοποίηση: Παντελής Χατζόπουλος) που η μορφή του αποτυπώνει τη Μάγισσα του παραμυθιού να πετά καβαλώντας δυο σκούπες πάνω από τα σπίτια ενός πολύχρωμου χωριού. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα κάστρο.
Το δεύτερο νέο άρμα του Καρναβαλιού των Μικρών είναι «Ο Μικρός Πρίγκιπας» (ιδέα, σχεδιασμός, υλοποίηση: Κώστας Τζαϊλάκης) με θέμα εμπνευσμένο από το ομώνυμο παραμύθι αλλά προσαρμοσμένο για το φετινό Καρναβάλι των Μικρών στην κλιματική αλλαγή και στην προστασία του πλανήτη. Το διακριτό μότο στο μπροστινό μέρος του άρματος «Ας φροντίσουμε τον πλανήτη με την ωριμότητα ενός παιδιού» είναι παραπάνω από εύγλωττο. Ο Πρίγκιπας πάνω από τα σύννεφα κρατά την γη και μπροστά του ξεφυτρώνει ένα ρόδο. Στο πίσω του άρματος δεσπόζει η Αλεπού, αναπόσπαστο στοιχείο του παραμυθιού του «Μικρού Πρίγκιπα».
Το τρίτο νέο άρμα του Καρναβαλιού των Μικρών είναι το «Γατί» του Νεκτάριου Σαρηγιάννη. Ένα χαρούμενο γατί παίζει με ένα κουβάρι νήμα που έχει μπροστά του.
Δυναμική τέλος θα είναι και η παρουσία των πληρωμάτων, αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις τους στο Καρναβαλικό Γραφείο στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής θα εμφανιστούν 30 άρματα. Συγκεκριμένα άρματα θα παρουσιάσουν τα παρακάτω πληρώματα: 222: αναΘΕΜΑτισμένοι, 94: PLAN BEE, 106: BOLYWOOD, 40: Την κάναμε…Ταράτσα…, 99+259: ΦΑΝΦΑΡΑ, 239: D.ηθεΝ.Α., 15+31+183: ΟΙΚΟΛΕΓΙΟΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΕΣ, 97: ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ, 90: ΜΗ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΑΡΑΤΤΕ, 60: TO BE OR NOT TO BEE, 41: ΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣ – 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΛΗΡΩΜΑ 41, 78: ΜΑΡΙΑ ΠΑΤΡΙΝΙΩΤΙΣΣΑ, 62: Μπουλα-Λα, 120: ΧΗΡΕΣ ΑΓΓΛΙΑΣ, 128: ΚΟΚΩΡΑΙΟΙ, 11: CLOCK…τσάι, 202: ΚΥΚΛ-Ο-ΠΕΣ, 80: Τρελλός ράφτης σ΄ έραψε.., 118+165: ΒΡΑΧΥ-ΚΥΚΛΟ-ΜΕΝΟΙ, 105: Ζελετολέιπ, 107: Πάμε Μα…γυρεύοντας, 116+185: ΜΕ ΕΝΑΝ ΜΑΓΙΚΟ ΑΥΛΟ, 100: Marve!ous, 81: ΑΝΑΚΟΙΚΛΩΣΙΜΟΙ ΠΙΕΡΟΤΟΙ, 158: ΤΑ ΚΑΝΩ ΟΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 2, 103: ΑΣΤΟ καραγκιοζέψουμε, 104: ΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΛΕΚΙΝΟΙ ΣΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΤΗ ΔΙΝΗ, 83: Cavalieri, 67+114: SKAKILATRES, 4: GAMELAND και 7: τζόκερ.
Οι όποιες περιγραφές μόνο λίγο προσεγγίζουν την πραγματικότητα και τις εντυπώσεις που αποκομίζουν οι θεατές από τα άρματα στις μεγάλες παρελάσεις. Για το τι θα δούμε σε αυτές απλά πήραμε μια πρόγευση. Η πραγματική εικόνα θα είναι πολύ πιο συναρπαστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου