ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ / Κορονοϊός: Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν ζητά να κλείσουν τα σύνορα της Ε.Ε. για 30 ημέρες

Με τηλεοπτικό της μήνυμα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε νέα μέτρα προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Κορονοϊός: Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν ζητά να κλείσουν τα σύνορα της Ε.Ε. για 30 ημέρες
Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στους αρχηγούς των κρατών μελών τη δημιουργία «πράσινων γραμμών» για την βέλτιστη και ταχύτερη μετακίνηση αγαθών πρώτης ανάγκης.
Επιπλέον, ανέφερε πως η ΕΕ αναμένεται να κλείσει τα σύνορά της σε μη αναγκαίες μετακινήσεις πολιτών από τρίτες χώρες για 30 ημέρες.
Από τους περιορισμούς αυτούς θα εξαιρεθούν οι μόνιμοι κάτοικοι χωρών μελών της ΕΕ, τα μέλη των οικογενειών των Ευρωπαίων πολιτών, οι διπλωμάτες, οι γιατροί και οι ερευνητές που εργάζονται για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.

 Δύο ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι η Ευρώπη σχεδιάζει να απαγορεύσει στους αλλοδαπούς πολίτες να μπαίνουν στη ζώνη Σένγκεν, η οποία αποτελείται από 22 χώρες μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Η Βρετανία και η Ιρλανδία δεν είναι μέλη της.

Ο κορονοϊός οδηγεί σε κατάρρευση της Σένγκεν - Ποιες χώρες σφραγίζουν τα σύνορά τους

Εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν καταθέσει αιτήματα στην Κομισιόν για άμεση επιβολή ελέγχων στα σύνορα τους.
Η Κομισιόν έχει αιτήματα για εσωτερικούς ελέγχους λόγω κορονοϊού, στα σύνορα εντός Ε.Ε. από τις εξής χώρες: Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, Νορβηγία και Ελβετία.
Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι χώρες μπορούν άμεσα να επιβάλουν ελέγχους στα σύνορα τους. Παρά τις εκκλήσεις της Προέδρου της Κομισιόν για αναλογικά μέτρα και διευκόλυνση της εσωτερικής αγοράς, τα κράτη-μέλη φαίνεται ότι θυσιάζουν την Ζώνη Σένγκεν για να περιορίσουν τη διασπορά του κορονοϊού.
Η αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των χωρών είναι προσωρινή και γίνεται κατόπιν συνεννόησης με την Κομισιόν, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν, κυρίως για το μεταναστευτικό.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε έκτακτη ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής για το απόγευμα της Τρίτης. Όπως αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ, «για να συγκρατηθεί η διασπορά του κορονοϊού, να εξασφαλιστούν ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός, να δοθεί περαιτέρω ενθάρρυνση στην έρευνα και να περιοριστεί η οικονομική επίπτωση της πανδημίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου