Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων -ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ :

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, με βάση τα όσα τεκταίνονται αναφορικώς με την επιδημία του κορωνοϊού,               επισημαίνει τα ακόλουθα: 
· Είναι υποχρέωση των δημοσιογράφων να ενημερώνουν την κοινή γνώμη για τις εξελίξεις που αφορούν στην επιδημία, και τους καλεί να συμβάλλουν στην ασφαλή, ψύχραιμη και χωρίς υπερβολές ή προσωπικές εκτιμήσεις καταγραφή των γεγονότων.

· Το ζήτημα αφορά την δημόσια υγεία και ως εκ τούτου δεν προσφέρεται για εντυπωσιασμούς. Η κατάσταση υπαγορεύει την έγκυρη αποτύπωση των πραγματικών γεγονότων. Φαινόμενα παραδημοσιογραφίας, όπου και όποτε εντοπίζονται, πρέπει να καταδικάζονται άμεσα.

·  Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται για την ανάγκες της ενημέρωσης του κοινωνικού συνόλου, σε διαρκή επαφή με φορείς και πρόσωπα που μπορούν να συμβάλλουν στην ενημέρωση των
πολιτών. Ως εκ τούτου είναι δυνητικά εκτεθειμένοι σε κινδύνους. Πρέπει να διασφαλίζεται με ευθύνη των επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούνται, οι ενδεδειγμένες συνθήκες εργασίας και τα μέσα ατομικής υγιεινής -όπως η επιστημονική κοινότητα υποδεικνύει- για την ασφάλεια των ίδιων, των συναδέλφων τους, αλλά και των οικείων τους.

·  Μεμονωμένα περιστατικά εκφοβισμού συναδέλφων σε χώρους εργασίας, αλλά και δημόσιους χώρους, τα οποία έχουν αναφερθεί είναι απολύτως καταδικαστέα και ως τέτοια θα αντιμετωπιστούν.
   
      ·  Καλούμε τα ΜΜΕ καθώς και οποιοδήποτε Οργανισμό στον οποίο εργάζονται δημοσιογράφοι, να εξαντλήσουν κάθε μέσο που παρέχει η τεχνολογία αλλά και η κείμενη νομοθεσία για την συνέχιση της εργασίας τους. Τηλεργασία, άδειες ειδικού σκοπού, ευέλικτα ωράρια και κάθε δυνατό σχήμα που προστατεύει την υγεία των εργαζομένων και διασφαλίζει παράλληλα την διαρκή ενημέρωση των πολιτών μπορούν να εφαρμοστούν.  
  
    ·   Ζητούμε απ’ όλες τις αρμόδιες κρατικές αρχές να αντιληφθούν την τεράστια συμβολή των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων στις προσπάθειες που γίνονται για την ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου και να παρέχουν -ως οφείλουν άλλωστε- ευχερείς δυνατότητες πρόσβασης στις πληροφορίες που αφορούν την δημόσια υγεία.  
 
-2-
    ·   Παραλλήλως καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τις υπηρεσίες του να προστατεύσουν τον κλάδο από πιθανές αντεργατικές συμπεριφορές, ενώ καλούμε την Κυβέρνηση να εντάξει και τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ και τους εργαζόμενους τους στα προγράμματα ενίσχυσης και διευκολύνσεων που σχεδιάζει να εφαρμόσει και για άλλους κλάδους της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου