ΑΘΗΝΑ : Κορονοϊός-μέτρα: Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ και οφειλών για 4 μήνες

Ο Υπουργός Οικονομικών Χ.ΣταϊκούραςΣε τέσσερις πυλώνες βασίζεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορονοϊό. Τι θα ισχύει με ΦΠΑ, οφειλές και ρυθμίσεις τους επόμενους μήνες.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η  αναστολή  πληρωμής  ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων με λήξη στο τέλος Μαρτίου γα τέσσερις μήνες.
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι  "απαιτείται, από όλους, ενημέρωση, νηφαλιότητα, προνοητικότητα και ορθολογισμός", καθώς οι επιπτώσεις του κορονοϊού, αναμένονται βαρύτερες από ό,τι είχε προβλεφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ολα τα μέτρα

1. Πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών
Έχει τεθεί στη διάθεση της Κυβέρνησης ο μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για άμεση επικοινωνία συγκεκριμένων μηνυμάτων προς τους πολίτες, αναφορικά με θέματα υγειονομικού και οικονομικού περιεχομένου, που αφορούν τον κορονοϊό.
Έχει ήδη αποσταλεί, μέσω της ΑΑΔΕ, εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, προς όλους τους φορολογούμενους, ενημερωτικό υλικό για τον ιό.
Και έχουν δρομολογηθεί πρόσθετες δράσεις προς την κατεύθυνση ενημέρωσης των πολιτών για τη δυνατότητα μείωσης της απευθείας και άμεσης επαφής τους με τις δημόσιες αρχές, μέσω της διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών.
2.  Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας
Υπάρχει πλήρης υποστήριξη του συστήματος υγείας σε έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναφορικά με έξοδα μισθοδοσίας, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί.
Ήδη ενισχύθηκε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας με 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού.
3. Πρωτοβουλίες, σε εθνικό επίπεδο, από κοινού με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών, στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία.
Βασικές κατευθύνσεις αυτών των πρωτοβουλιών θα είναι η τόνωση της ρευστότητας και η διαφύλαξη της απασχόλησης.
Σήμερα, από κοινού με τα συναρμόδια Υπουργεία, παρουσιάστηκε η πρώτη δέσμη τέτοιων μέτρων.
Μέτρα όπως είναι:
Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
Αντίστοιχα μέτρα για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις αυτών, για τα οποία θα σας μιλήσει ο συνάδελφος Υπουργός κ. Βρούτσης, προσθέτοντας πρώτες, ουσιαστικές παρεμβάσεις στο πεδίο της εργασίας.
Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.
4.Πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αναληφθούν, έγκαιρα, συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις.
Αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν, άμεσα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά.
Πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και  ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης.
Πρωτοβουλίες που πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Τέτοιες πρωτοβουλίες, που θα συνιστούν την δεύτερη δέσμη παρεμβάσεων των τριών συναρμόδιων Υπουργείων, θα κατατεθούν, προς συζήτηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, τις επόμενες ημέρες.  

Μέτρα στα εργασιακά

Τα μέτρα για την αναστολή υποχρεώσεων αφορούν κυρίως τις επχιιειρήσεις που αναγκάστηκαν να αναστείλουν την λειτουργία τους στους τρέις νομούς ( Αχαίας Ηλείας και Ζακύνθου ).
Ωστόσο από το υπουργείο εργασίας εξετάζονται μέτρα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν κατά περίπτωση, ώστε να υπάρξει μια ανάσχεση στην επέκταση του ιού.
Για παράδειγμα εξετάζεται το ενδεχόμενο για τηλεργασία, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, αλλά και η λύση της αφιξης και της αποχώρησης των εργαζόμενων σε διαφορετικές ώρες σε περιπτώσεις, όπου η τηλεργασία δεν ενδείκνυται (πχ βιομηχανίες, θέσεις οδηγών κτλ). Επίσης εξετάζονται και μέτρα γονικής άδειας σε περίπτωση υποχρεωτικής αναστολής λειτουργάς των σχολείων που πάνε τα παιδιά της οικογένειας.
Τέλος οι υπουργοί οικονομικών ανάπτυξης και εργασίας τόνισαν ότι εξετάζουν τρόπους για να καλυφθεί και το μισθολογικό κόστος σε περίπτωση υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων και - αν το φαινόμενο έχει μεγάλη χρονική διάρκεια - όσων επιχειρήσεων έχουν μεγάλη μείωση του τζίρου τους. Ωστόσο για πιο συγκεκριμένα μέτρα παρέπεμψαν σε ανακοινώσεις στο τέλος του μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου