ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ : Νεκρώνει η περιοχή λόγω κορωνοϊού - Κραυγή αγωνίας για τον τουρισμό

Βροχή πέφτουν οι ακυρώσεις των γκρουπ μέσα στο Μάρτιο αλλά και τον Απρίλιο στην Αρχαία Ολυμπία, λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται με τον κορωνοϊό αλλά και των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση θέτοντας σε μια μορφή καραντίνας τους νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου. Η απαγόρευση των οργανωμένων εκδρομών βάζει φρένο σε δεκάδες γκρουπ που είχαν προγραμματίσει να επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία, ενώ οι κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία κλείνουν το θέμα τουρισμός στην περιοχή, ακόμα και για αυτούς που θέλουν να επισκεφθούν μεμονωμένα την περιοχή.

 

Οι πρόεδροι της Ένωσης Ξενοδόχων και του Εμπορικού Συλλόγου Αρχ. Ολυμπίας μιλώντας στο ilialive.gr περιέγραψαν την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή, κάνοντας λόγω για μεγάλη οικονομική ζημιά που προκαλεί ο κορωνοϊός, καθώς χάνεται ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που αφορά στις διανυκτερεύσεις στην Αρχ. Ολυμπία με τα γκρουπ των σχολικών εκδρομών που κάθε χρόνο φτάνουν την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου αλλά και το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται για τους επόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρχ. Ολυμπίας Βασίλης Τυλιγάδας, σημείωσε ότι “…ακυρώθηκαν οι κρατήσεις του Μαρτίου. Τα σχολεία απο ξένες χώρες, από Αμερική και Γαλλία ακύρωσαν τις εκδρομές και τη διαμονή εδώ. Αυτή την περίοδο είχαμε δύο γκρουπ κάθε μέρα. Αν συνεχίσει η κατάσταση αυτή, θα χαθεί η χρονιά, γιατι για εμάς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των διανυκτερεύσεων είναι αυτή την εποχή… Αυτή την ώρα δεν βλέπουμε κρατήσεις για το καλοκαίρι και ακυρώνονται και γκρουπ. Η ζημιά είναι μεγάλη για την Αρχαία Ολυμπία. Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει το κράτος για τους επαγγελματίες. Από την άλλη πρέπει να υπάρξει στήριξη για τους εργαζόμενους. Σταματάμε το προσωπικό λόγω των ακυρώσεων και οι άνθρωποι κλαίνε γιατί χάνουν το μεροκάματο τους, μένουν χωρίς δουλειά”.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Ζαρόκωστας απο την πλευρά του, εστίασε αρχικά στον φόβο που υπάρχει για τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, ενώ σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στην αγορά της Αρχ. Ολυμπίας τόνισε πως “… έτσι όπως εξελίσσεται το θέμα και με τις ακυρώσεις των γκρουπ, πολύ φοβάμαι πως θα κλείσουν αρκετά μαγαζιά στην περιοχή μας. Είναι πολύ άσχημο το κλίμα ανησυχίας. Υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς για να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή. Μέχρι τον Ιούνιο οι ακυρώσεις είναι τρομερές στην Αρχ. Ολυμπία.
Αν δεν δούμε να αλλάζει κάτι τουλάχιστον ας αφήσουν τον αρχαιολογικό χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος μο ετάδοσης του κλειστού χώρου, αν μπορεί να έρθει κόσμος μεμονωμένα.
Ο Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας ζητά μέτρα στήριξης της αγοράς
Την στήριξη της αγοράς της Αρχαίας Ολυμπίας με αποφάσεις και μέτρα που θα ανακουφίσουν τους επαγγελματίες από τις αρνητικές επιπτώσεις του κορονοϊού, προτείνει προς την Κυβέρνηση ο Δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος. Προχθές είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της περιοχής για να συζητήσουν το θέμα και το πως θα στηριχθεί η αγορά.
Σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο κ. Γεωργιόπουλος, έπειτα και από επαφές που είχε με επαγγελματίες της Αρχαίας Ολυμπίας, καθορίστηκε ένα πρώτο πλαίσιο αιτημάτων, το οποίο θα εξειδικευτεί μετά και από διαβούλευση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Ηλείας. Τα αιτήματα αυτά έχουν ως εξής:
1.Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων έως 31 Ιουλίου 2020.
2.Παράταση υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α., των οποίων η προθεσμία έληγε την 29 Φεβρουαρίου 2020 και 31 Μαρτίου 2020, έως 31 Ιουλίου 2020, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.
3.Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 31 Ιουλίου 2020.
4.Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/07/2020 σε εφορία και ΕΦΚΑΑ
5.Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
6.Κεφαλαιοποίηση των καθυστερημένων μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
7.Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων για έξι (6) μήνες.
8.Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες των εξής κατηγοριών:
• Εμπορικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις Εστίασης
• Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
9. Πάγωμα πληρωμής ρυθμίσεων και αναστολή πληρωμής μέχρι 31 Ιουλίου 2020 για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις κάτωθι επιχειρήσεις:
• Εμπορικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις Εστίασης
• Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
10. Εφαρμογή του προγράμματος Business Recovery: Αποζημίωση επιχειρήσεων για απώλεια εισοδήματος (από την ημερομηνία έκδοσης της ΚΥΑ 13776/27.02.20 μέχρι και έξι μήνες μετά) είτε από Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε με ειδική άδεια να τεθεί υπό τον κανονισμό 651/2014 της ΕΕ για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.
11. Άτοκα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου