ΙΩΑΝΝΙΝΑ : Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες, μετά από πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων


Ιωαννίνων με τους Βουλευτές της ΝΔ Ν. Ιωαννίνων. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Βουλευτές Σ. Καλογιάννης και Μ. Κεφάλα καθώς και η ειδική συνεργάτης του Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα Ε. Παπαγεωργίου, ενώ λόγω τεχνικού προβλήματος δεν έγινε εφικτό να συμμετέχει ο  Γ.Αμυράς.


Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων  Δημήτριος Δημητρίου καθώς και τα Μέλη της Διοικητικής Επιτροπής, Ι Μήτσης, .Χρ.Παπαρούσης, Β.Βασιλείου, Ευθ. Χρυσοστόμου, Η.Αρλέτος και Ν.Τσακανίκας, είχαν για μια ακόμη φορά τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν τα αιτήματα και τις προτάσεις τους,  που έγκαιρα και από την αρχή της πανδημίας είχαν κοινοποιήσει στα αρμόδια υπουργεία.
Στην αρχική του τοποθέτηση ο κος Δημήτριος  Δημητρίου σημείωσε πως σε ένα βαθμό είναι ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των υπουργείων, ωστόσο κατέληξε πως μια σειρά ζητημάτων δεν έχουν βρει ακόμη τις κατάλληλες λύσεις και σε πολλές των περιπτώσεων δεν έχουν υιοθετηθεί από την κεντρική Κυβέρνηση.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου καθώς και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής, έθεσαν μια σειρά θεμάτων στους Βουλευτές της ΝΔ .
Αναλυτικά τα Θέματα που απασχόλησαν την τηλεδιάσκεψη:
-Στήριξη των ανελαστικών δαπανών των επιχειρήσεων.
-Νομοθετική ρύθμιση για την διατήρηση του μέτρου  της έκπτωσης των ενοικίων για τους επαγγελματίες τουλάχιστον έως την 31/12/2020 με ταυτόχρονη στήριξη και μέτρα φοροελάφρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων.
-Αλλαγή του όρου «Κερδοφόρα επιχείρηση» στην επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία οδηγεί το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρηματιών εκτός αυτής με δεδομένο ότι τους εμφανίζει κερδοφόρους το Α τρίμηνο του 2020.
-Ουσιαστική στήριξη  των τραπεζών μέσω προγραμμάτων  επιδοτήσεων με πραγματική εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και όχι Δανείων όπως γίνεται σήμερα καθώς και ταυτόχρονες αλλαγές στα κριτήρια και τα αυστηρά δικαιολογητικά που ζητούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τους  επιχειρηματίες, για να  μπορούν πραγματικά να ενταχθούν σε χρηματοδοτήσεις.
-Αύξηση του ορίου του ποσού που θα εμπίπτει στο de minimis και βάση
δεδομένων του de minimis.
-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
-Πλήρης κατάργηση της  προκαταβολής φόρου τουλάχιστον  για το 2020.
- Μοριοδότηση στα προγράμματα εργασίας για όσους επαγγελματίες  έχουν κλείσει ή θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.
-Άμεση καταβολή των προκαταβολών όσων έχουν εγκρίσεις και εντάξεις στα προγράμματα με ταυτόχρονη κατάργηση εγγυητικής επιστολής.
-Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και επαγγελματιών.
-Εκταμιεύσεις των ποσών για  τα προγράμματα «ψηφιακό άλμα» και «ψηφιακό βήμα»,  οι οποίες για την περιοχή της Ηπείρου έχουν καθυστερήσει.
-Αλλαγή του πλαισίου του ΟΑΕΔ για την πραγματική αντιμετώπισης της εργασίας, μετατροπή σε  πραγματική επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας.
-Αύξηση των πιστώσεων των προγραμμάτων που εκτελούνται στο Νομό μας ,όπως το LEADER,για να μην παρατηρείται το φαινόμενο να έχουμε εγκρίσεις φακέλων χωρίς αντίκρισμα χρημάτων.
Είναι ένα μέρος των θεμάτων που συζητηθήκαν με τους βουλευτές της ΝΔ, άλλωστε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων υπενθύμισε ότι οι παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου έγιναν πολύ νωρίτερα από όλα τα Επιμελητήρια της χώρας και ότι έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια και προτάσεις για όλα τα ζητήματα τα οποία  βρίσκονται στα γραφεία των υπουργών.
Από την πλευρά των βουλευτών η Μ.Κεφάλα σημείωσε, πως η ΝΔ από την πρώτη στιγμή προσπαθεί για τη μεγαλύτερη και ουσιαστική  στήριξη της επιχειρηματικότητας και αυτό θα συνεχίσει να πράττει.
Ο Σ.Καλογιάννης τόνισε, πως θα είναι πάντα στην διάθεση του Επιμελητηρίου και δήλωσε ότι μια σειρά από ζητήματα πρέπει να αξιολογηθούν γιατί είναι στη σωστή κατεύθυνση, ενώ δεν παρέλειψε να επαναφέρει το θέμα της ολοκλήρωσης του Ε65 που πρέπει να διεκδικηθεί από  όλους μαζί,σημειώνοντας  ότι θα δώσει άλλη ώθηση στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπως και το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού που πρέπει να ολοκληρωθεί γιατί αφορά και λύνει τα προβλήματα της ανάπτυξης.
Τέλος η Ειδική Σύμβουλος του ΠτΒ  Ε.Παπαγεωργίου τόνισε ότι ο  Κ. Τασούλας είναι κοντά στην επιχειρηματικότητα και αναμένει καθαρά τα νέα αιτήματα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για να κάνει τις παρεμβάσεις του όπου χρειαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου