ΠΑΤΡΑ : Διαμαρτυρία εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού Σε ανακοίνωση αναφέρεται:
Οι εργαζόμενοι στον χώρο των Τεχνών στην Πάτρα (ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, τραγουδιστές, τραγουδοποιοί, χορογράφοι, δάσκαλοι χορού, κουκλοπαίχτες, καραγκιοζοπαίχτες, ακροβάτες, ιδιοκτήτες θεάτρων, σχολών χορού και άλλοι), αντιδρούμε στην ως τώρα απαξίωσή μας σε σχέση με τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας.


Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις έχουν σταματήσει εδώ και δύο μήνες και παρά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα συνεχίσουν στην πλειοψηφία τους να απαγορεύονται για λόγους δημόσιας υγείας, αντιμετωπιζόμενες ως ‘’είδος πολυτελείας’’.  Για εμάς όμως, η τέχνη δεν είναι είδος πολυτελείας, αλλά ο τρόπος μας για να επιβιώνουμε.
Ζητάμε λοιπόν το αυτονόητο: να αντιμετωπιστούμε ως εργαζόμενοι που επλήγησαν και θα συνεχίσουν να πλήττονται μέχρι και την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων. Εργαζόμενοι στον καλλιτεχνικό χώρο σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας υψώνουμε σήμερα 7/5 στις 12.00 μ.μ. τη φωνή μας, για να ακουστούν τα κοινά μας αιτήματα, τα οποία  υποστηρίζονται από όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία της χώρας.*
Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).
Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.
*Αναλυτικά τα αιτήματα των εργαζομένων στο χώρο των τεχνών βρίσκονται αναρτημένα στη σελιδα Support Art Workers στο Facebook.
Ταυτόχρονα, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες της περιφέρειας, συζητάμε και συνδιαμορφώνουμε επιπλέον αιτήματα και προτάσεις για την καλλιτεχνική πραγματικότητα της πόλης μας, τα οποία θα γνωστοποιήσουμε εν καιρώ.
Πάράλληλα με τη δράση μας, στηρίζουμε την κινητοποίηση του Σωματείου επαγγελματιών μουσικών Δυτικής Ελλάδας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στις 12.00 μ.μ. της Πέμπτης 7/5.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου