Ερώτηση και τροπολογίες του Στέλιου Κυμπουρόπουλου υπέρ των Δημοσιογράφων και της Ελευθερίας του Λόγου

 Η βιωσιμότητα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και η αξιοπρεπής διαβίωση των εργαζομένων σε αυτόν αποτελεί ζήτημα ποιότητας δημοκρατίας και εύρυθμης λειτουργίας τω θεσμών.  Σε μία εποχή που οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη λαμβάνουν έκτακτα μέτρα και η διάδοση ψευδών ειδήσεων αποτελούν την ζώσα καθημερινότητα, η παρουσία του Τύπου αποτελεί την βασική ασπίδα προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, του πλουραλισμού, του ελέγχου της εξουσίας και της σωστής ενημέρωσης των πολιτών.    
Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ προχώρησε σε δύο κινήσεις για την υποστήριξη των δημοσιογράφων, που πλήττονται κυρίως από την παρούσα κρίση αλλά και από τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας.


1) Κατέθεσε γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας την χρηματοδοτική υποστήριξη των δημοσιογράφων, ιδίως του έντυπου τύπου, από το πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας παράλληλα την παροχή δωρεάν πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, για την υποστήριξη του θεσμικού τους ρόλου στη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων.

Επιπλέον, κατέθεσε σειρά τροπολογιών στην γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά, αναφορικά με "την Προστασία των Δημοσιογράφων στην Ευρώπη, τη Ρητορική Μίσους, την Παραπληροφόρηση και το Ρόλο των Πλατφορμών" ζητώντας:
- Μέτρα για την ενίσχυση της ελευθερίας του λόγου.
- Την αντιμετώπιση των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων στα ειδησεογραφικά μέσα και την αντιμετώπιση της κλοπής των πνευματικών δικαιωμάτων του από διαδικτυακές πλατφόρμες.
- Την ενίσχυση των ανεξάρτητων εποπτικών αρχών.- Την αντιμετώπιση του ασφυκτικού ελέγχου των ΜΜΕ από Κυβερνήσεις, της Κεντρικής Ευρώπης.
- Την βελτιστοποίηση της συνεργασίας Κυβερνήσεων και Εποπτικών Αρχών για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους (hate speech) στα ΜΜΕ.
- Την εξασφάλισης  της προσωπικής ασφάλειας των ερευνητών-δημοσιογράφων και μέτρα για προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου