Σαν σήμερα 29 Ιουλίου

Σαν σήμερα 29 ΙουλίουΤα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας 

904: Ισχυρός αραβικός στόλος -κυρίως πειρατικός- υπό τον χριστιανό εξωμότη Λέοντα τον Τριπολίτη, αγκυροβολεί έξω από τη Θεσσαλονίκη. Δύο ημέρες αργότερα θα καταλάβει την πόλη και 22.000 έως 30.000 κάτοικοί της θα αιχμαλωτιστούν και θα πωληθούν στη συνέχεια στα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής.
1014: Ο Βυζαντινός Στρατός, υπό τον Αυτοκράτορα Βασίλειο το Β' τον Βουλγαροκτόνο νικά τα βουλγαρικά στρατεύματα του Τσάρου Σαμουήλ στη Μάχη του Κλειδιού,  ενώ τυφλώνονται ένας προς ένας οι 15.000 αιχμάλωτοί τους.
1829: Ο Ιωάννης Καποδίστριας διανέμει σε ακτήμονες 200.000 στρέμματα εθνικής γης.
1836: Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι.

















1900: Στο θέατρο «Ορφεύς» της Σύρου δίνεται η πρώτη οργανωμένη κινηματογραφική παράσταση στην Ελλάδα. Το εισιτήριο στοιχίζει 1 δραχμή και προβάλλονται 20 ταινίες μικρού μήκους.
1907: Ο σερ Ρόμπερτ Μπάντεν - Πάουελ ιδρύει το κίνημα των προσκόπων και την πρώτη σχετική κατασκήνωση στο Μπράουνσκ Άιλαντ, στο Περλ Χάρμπορ.
1913: Η Αλβανία γίνεται αυτόνομο κράτος, μετά την υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου στο Λονδίνο.
1919:  Υπογράφεται μυστική συμφωνία από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Ελευθέριο Βενιζέλο, και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, κόμη Τομάζο Τιτόνι. Με αυτήν καθορίζεται διαχωριστική γραμμή κατοχής στη Μικρά Ασία μεταξύ των στρατευμάτων τους, παραχωρούνται στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα, παρέχεται πλήρης υποστήριξη στις ελληνικές διεκδικήσεις στην Ανατολική και Δυτική Θράκη και γίνεται αποδεκτή η απαίτηση ενσωμάτωσης της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή τελικά δεν θα εφαρμοστεί.
1948: Αρχίζουν στο Λονδίνο οι 14οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι πρώτοι μετά το 1936, καθώς ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε επιτρέψει τη διεξαγωγή τους, το 1940 και το 1944.
1957: Ιδρύεται στην Ουάσινγκτον η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για την προώθηση της ειρηνικής ανάπτυξης της ατομικής ενέργειας.
1958: Ιδρύεται επίσημα από το Κογκρέσο των ΗΠΑ η NASA, με τον πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ να υπογράφει την Πράξη Εθνικής Αεροναυτικής και Διαστήματος.

1967: Ανοικτά των ακτών του Βορείου Βιετνάμ, το «USS Forrestal» («CV-59») πιάνει φωτιά και σκοτώνονται 134 άτομα, στη χειρότερη καταστροφή του αμερικανικού ναυτικού από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1973: Η χούντα πραγματοποιεί δημοψήφισμα το οποίο καταργεί τη μοναρχία με ποσοστό 78,4%. Η Ελλάδα θεωρείται «προεδρική δημοκρατία», με πρόεδρο τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.
1981: Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, παντρεύεται την 20χρονη πριγκίπισσα της Ουαλίας, λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, στο αββαείο του Γουέστμινστερ, στο Λονδίνο.
1991: Η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει επίσημα την ανεξαρτησία της Λιθουανίας.
1992: Στρατιωτικό πραξικόπημα σημειώνεται στη Μαδαγασκάρη.
2001: Η Κολομβία νικά το Μεξικό 1-0 στο στάδιο «El Campin» της Μπογκοτά και κατακτά πανηγυρικά το πρώτο Copa America της ιστορίας της. Οι ολονύχτιοι πανηγυρισμοί αμαυρώνονται ωστόσο από τον θάνατο 3 ατόμων, δυο εκ των οποίων είναι ανήλικα παιδιά.
2002: Μεταφέρονται στις φυλακές Κορυδαλλού κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι οκτώ από τους 13 κατηγορουμένους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες της 17Ν, οι οποίοι κρατούνταν για 10 περίπου ημέρες στη Γενική Ασφάλεια Αττικής. Πρόκειται για τους Χριστόδουλο και Βασίλη Ξηρό, Διονύση Γεωργιάδη, Βασίλη Τζωρτζάτο, Ηρακλή Κωστάρη, Κώστα Καρατσώλη, Θεολόγο Ψαραδέλλη και Θωμά Σερίφη.

Σαν σήμερα 28 Ιουλίου

Σαν σήμερα 28 Ιουλίου

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
 
1586: Ο σερ Φράνσις Ντρέικ φέρνει στην Ευρώπη την πατάτα, την οποία εισάγει από την Κολομβία.1822: Η καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη ολοκληρώνεται στο Αγιονόρι Αργολίδας από τους άνδρες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Δημήτριου Υψηλάντη, του Παπαφλέσσα και του Νικηταρά.
1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας καθιερώνει ως νομισματική μονάδα τον φοίνικα.
1858: Τα δαχτυλικά αποτυπώματα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά για την ταυτοποίηση ενός προσώπου από τον Γουίλιαμ Χέρσελ, έναν Άγγλο δημόσιο υπάλληλο στην Ινδία.
1868: Επικυρώνεται η 14η τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος, καθιερώνοντας την αφροαμερικανική υπηκοότητα και εξασφαλίζοντας τη δέουσα νομική διαδικασία.
1900: Ο Λουίς Λάσινγκ δημιουργεί στο Κονέκτικατ ένα σάντουιτς, που το ονομάζει χάμπουργκερ.
1913: Με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που υπογράφουν οι αντιμαχόμενες δυνάμεις (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία εναντίον Βουλγαρίας), λήγει ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος. Μεγάλη χαμένη η Βουλγαρία, καθώς μέρος της Μακεδονίας προσαρτάται στην Ελλάδα.
1914: Στο αποκορύφωμα της κρίσης του Ιουλίου, η Αυστροουγγαρία κηρύσσει πόλεμο εναντίον της Σερβίας, μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστρίας, Φραγκίσκου Φερδινάρδου, πυροδοτώντας τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1915: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ξεκινούν μία 20ετή κατοχή της Αϊτής.
1920: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει στη γαλλική πόλη Σεβρ, από την οποία πήρε και το όνομά της, τη Συνθήκη των Σεβρών. Είναι η τελική συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στη σουλτανική κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης και τους συμμάχους της Αντάντ. Την Ελλάδα εκπροσωπούν και υπογράφουν ο πρωθυπουργός της χώρας και ο πρεσβευτής της στο Παρίσι, Άθως Ρωμανός. Η εξέλιξη είναι αρνητική για την Τουρκία, η οποία χάνει τα αραβικά της εδάφη, την Ανατολική Θράκη και μεγάλες περιοχές της δυτικής, της βόρειας και της νότιας Μικράς Ασίας.
1920: Ο Πάντσο Βίλα, μετά από χρόνων επαναστατική δράση στο Βόρειο Μεξικό, παραδίδεται στην κυβέρνηση του προέδρου Βικτοριάνο Χουέρτα. Η όρων παράδοση του αντάρτη γίνεται δεκτή, με την υπόσχεση να του χαριστεί η ζωή.
1928: Πραγματοποιείται η τελετή έναρξης των 9ων Ολυμπιακών Αγώνων του Άμστερνταμ, σε μια διοργάνωση όπου επανεμφανίζονται μετά από 10 χρόνια αποκλεισμού η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία. Επίσης, για πρώτη φορά ανάβει η Ολυμπιακή Φλόγα.
1929: Υπογράφεται από 48 χώρες η Συνθήκη της Γενεύης, που ρυθμίζει τον τρόπο μεταχείρισης των αιχμαλώτων πολέμου.
1935: Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση του Boeing B-17 Flying Fortress.
1938: Κίνημα εκδηλώνεται στα Χανιά της Κρήτης εναντίον της δικτατορίας, το οποίο καταρρέει σε λίγες ώρες.
1941: Στη ρηματική ανακοίνωση του πληρεξουσίου του Γ' Ράιχ στην Ελλάδα προς την κυβέρνηση των Αθηνών αναφέρονται -μεταξύ άλλων- τα παρακάτω: «Η Τράπεζα της Ελλάδος δέον όπως ρυθμίζει κατά τοιούτον τρόπον την επάρκειαν του χαρτονομίσματος εις δραχμάς, ώστε να εξασφαλίζει μηνιαίως διά τας ανάγκας του γερμανικού στρατού ποσόν μέχρις 25 εκατομμυρίων μάρκων».
1943: Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το ραδιόφωνο της Ρώμης ανακοινώνει το τέλος του φασισμού.
1945: Στη Νέα Υόρκη, αμερικανικό βομβαρδιστικό B-25 Mitchell προσκρούει λόγω ομίχλης στον 79ο όροφο του Empire State Building, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 26.
1948: Μία ημέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, διοργανώνονται αγώνες για βετεράνους αθλητές - θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με πρωτοβουλία του σερ Λούτβιγκ Γκούτμαν. Οι αγώνες αυτοί θα αποτελέσουν το προοίμιο των Παραολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνουν για πρώτη φορά το 1960 στη Ρώμη.
1959: Γίνεται δεκτή κατ' αρχήν η αίτηση της Ελλάδας για σύνδεσή της με την ΕΟΚ.
1961: Θεμελιώνεται η πρώτη υψικάμινος της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα.

1972
: Ινδία και Πακιστάν υπογράφουν την Ειρηνευτική Συνθήκη Σίμλα, με την οποία διευθετείται το ζήτημα των συνόρων στο Κασμίρ.
1973:Το ψευδοδημοψήφισμα που οργανώνει η χούντα καταργεί τη μοναρχία με ποσοστό 78,4% και κηρύσσει την προεδρική δημοκρατία με πρόεδρο τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.
1975: Ξεκινάει στον Κορυδαλλό η δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος του 1967.
1976: Σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ ισοπεδώνει το Τανγκσάν στην Κίνα, σκοτώνοντας 240.000 άτομα.
1980: Στο Περού, ο Φερνάντο Μπελάουντε Τέρι ορκίζεται πρόεδρος μετά από 12 χρόνια στρατιωτικής διακυβέρνησης.
1996: H Ελλάδα κατακτά δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Ο Ιωάννης Μελισσανίδης κερδίζει το χρυσό, βαθμολογούμενος με 9,850 στις ασκήσεις εδάφους στην ενόργανη γυμναστική. Επίσης, ο Κάχι Καχιασβίλι κατακτά το χρυσό στην άρση βαρών στα 99 κιλά, σηκώνοντας 185 κιλά στο αρασέ, 235 κιλά στο ζετέ (παγκόσμιο ρεκόρ) και 420 κιλά στο σύνολο.

1998: Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διατάσσει την Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση στην Ελληνοκύπρια Τιτίνα Λοϊζίδου για τη δημευμένη περιουσία της στα Κατεχόμενα.
2001: Ο Αυστραλός Ίαν Θορπ γίνεται ο πρώτος κολυμβητής που κερδίζει έξι χρυσά μετάλλια σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα.
2005: Η οργάνωση «Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός» ανακοινώνει τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα εναντίον της βρετανικής παρουσίας στη Βόρειο Ιρλανδία, ύστερα από 36 χρόνια δράσης και τη δέσμευσή της για αποκλειστική χρήση πολιτικών διαδικασιών για την επίτευξη των στόχων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου