Σαν σήμερα 27 Αυγούστου

Σαν σήμερα 27 Αυγούστου
Τα σημαντικότερα γεγονότα

479 π.X.: Η μάχη των Πλαταιών λήγει νικηφόρα για τους Έλληνες -υπό τη διοίκηση του Παυσανία- έναντι των Περσών.

1813: Ο Μέγας Ναπολέων, ηγούμενος στρατού 130.000 ανδρών, νικά στη μάχη της Δρέσδης τον συμμαχικό στρατό Αυστριακών, Ρώσων και Πρώσων, που αριθμεί 200.000 άτομα. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, που συμμετέχει στη μάχη στο πλευρό των συμμάχων, τραυματίζεται και χάνει το δεξί χέρι του.

 1829: Οι πρώτοι Έλληνες πατούν το πόδι τους στην Αυστραλία. Πρόκειται για επτά ναυτικούς, που έχουν καταδικασθεί για πειρατεία από τους Άγγλους. Τα ονόματά τους: Γεώργιος Βασιλάκης, Γκίκας Βούλγαρης, Γεώργιος Λαρίτσος, Αντώνης Μανόλης, Δαμιανός Νίνης, Νικόλαος Παπανδρέας και Κωνσταντίνος Στρομπόλης.

1859: Ο Έντουιν Ντρέικ, ο άνθρωπος που δημιούργησε την πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ, πραγματοποιεί την πρώτη γεώτρηση για την ανεύρεση πετρελαίου στην περιοχή της Πενσιλβάνια.

1896: Εκτυλίσσεται ίσως ο πιο σύντομος πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Διεξάγεται μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ζανζιβάρης (τμήματος της σημερινής Τανζανίας) και διαρκεί μόλις 38 λεπτά.

1910: Ο Τόμας Εντισον κάνει επίδειξη της τελευταίας ανακάλυψής του, που είναι οι κινούμενες και ομιλούσες εικόνες.

1922: Τα τελευταία ελληνικά τμήματα εγκαταλείπουν τη Σμύρνη. Στις 11 π.μ. εμπροσθοφυλακή του Τουρκικού Ιππικού εισέρχεται στην πόλη, ενώ τις βραδινές ώρες φτάνει και μία Μεραρχία Πεζικού. Οι Τούρκοι πυρπολούν την πόλη και προβαίνουν σε σφαγές του ελληνικού πληθυσμού της. Μεταξύ των σφαγιασθέντων είναι και ο μητροπολίτης Χρυσόστομος. Η πυρκαγιά θα συνεχιστεί έως τις 3 Σεπτεμβρίου, μεταβάλλοντας τη Σμύρνη σε σωρό ερειπίων.

1931: Το μεγαλύτερο επιβατικό αεροπλάνο της εποχής του, το «Dornier Do X», γερμανικής κατασκευής, πραγματοποιεί επιτυχημένη υπερα

τλαντική πτήση και προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης.

1939: Την πρώτη του πτήση πραγματοποιεί αεροσκάφος τζετ, που κατασκευάστηκε από Γερμανούς, με το όνομα «He 178».

1942: Στην Ολλανδία, βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το Ρότερνταμ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1942: Η όπερα «Τόσκα» του Τζιάκομο Πουτσίνι κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Παρουσιάζεται στο θέατρο «Παρκ» της Πλατείας Κλαυθμώνος, με τη 19χρονη Μαρία Καλογεροπούλου (μετέπειτα Μαρία Κάλλας) στον κεντρικό ρόλο, υπό τη μουσική διεύθυνση του Σώτου Βασιλειάδη.

1950: Ολοκληρώνεται το 4ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στο Χέιζελ των Βρυξελλών που ξεκίνησε στις 23 Αυγούστου. Κυρίαρχη φιγούρα ο Εμίλ Ζάποτεκ, που κερδίζει τα 5 χιλιόμετρα (14:03.0) και τα 10χλμ (29:12.0). Ένα αξιοπερίεργο των αγώνων είναι ο τερματισμός των 100 μ., όπου τέσσερις αθλητές πέφτουν με τον ίδιο χρόνο (10.7) πάνω στο νήμα και χρειάζονται 45 λεπτά μελέτης του φώτο φίνις για να αναδειχθεί τελικά νικητής ο Γάλλος, Ετιέν Μπαλί.

1952: Λήγουν οι διαπραγματεύσεις για πολεμικές αποζημιώσεις μεταξύ Γερμανίας και Ισραήλ, που διεξάγονταν στο Λουξεμβούργο. Η γερμανική πλευρά θα πληρώσει ως αποζημίωση 3 δισ. γερμανικά μάρκα.

1955: Εκδίδεται για πρώτη φορά το Guinness Book of World Records (το γνωστό Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες).

1960: Υπογράφεται στην Αθήνα συμφωνία με τη γαλλική Πεσινέ, που προβλέπει τη δημιουργία μιας μεγάλης βιομηχανίας για παραγωγή 100.000 τόνων αλουμίνας. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στη χώρα.

1962: Η διαστημική αποστολή «Mariner 2», με προορισμό την Αφροδίτη, ξεκινά το ταξίδι της.

1969: Στη Νότια Αφρική, ο Κρίστιαν Μπάρναρντ μεταμοσχεύει τεχνητή καρδιά σε παιδί.

1979: Στην Ιρλανδία, βόμβα σκοτώνει τον Βρετανό ναύαρχο εν αποστρατεία, Λούις Μαουντμπάττεν, και τρεις άλλους ενώ έκαναν βόλτα με βάρκα. Την ίδια ημέρα, 18 Βρετανοί στρατιώτες σκοτώνονται σε ενέδρα στη βόρεια Ιρλανδία.

1982: Παραιτείται ο υφυπουργός Εσωτερικών, Στάθης Παναγούλης, καταγγέλλοντας ότι το ΠΑΣΟΚ απομακρύνθηκε από τους ριζοσπαστικούς στόχους του.

1991: Η Μολδαβία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ.

1993: Στην Αλβανία, το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώνει την καταδίκη της Νετζμίγιε Χότζα, σε κάθειρξη 11 ετών για διαφθορά.

1994: Στο Ιράν, 105χρονος ζητά διαζύγιο από την 100άχρονη σύζυγο του επειδή, όπως ισχυρίζεται, του έκανε το βίο... αβίωτο.

1995: Η ΟΑΠ και το Ισραήλ υπογράφουν συμφωνία για τη μεταβίβαση πολιτικών εξουσιών στους Παλαιστίνιους, σε διάφορους τομείς.

2003: Ο πλανήτης Άρης περνά στην κοντινότερη απόσταση από τη γη. Το πέρασμα αυτό επαναλαμβάνεται περίπου κάθε 60.000 χρόνια.

2004: Η Μιρέλα Μανιάνι κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα.

2005: Αναστέλλεται η λειτουργία του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πελοποννήσου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου