Πάτρα: Εξ αποστάσεως... ακόμα οι φοιτητές - Στάσιμη η αγορά ακινήτων


Τα μαθήματα στις περισσότερες σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών διεξάγονταν ήδη εξ αποστάσεως ή σε ολιγομελή τμήματα, κατά το β' εξάμηνο του περασμένου ακαδημαϊκού έτους, 2019-2020. 
Μετά την ολοκλήρωση, όπως-όπως, του εξαμήνου που συνέπεσε με την καραντίνα (περιόδου Μάρτιος - Μάιος 2020) ξεκίνησε και η συζήτηση για την τύχη της διπλής εξεταστικής του καλοκαιριού αλλά και του επόμενου, α΄ εξαμήνου, του νέου ακαδημαϊκού έτους 2020-2021.
Στο ενδιάμεσο, πριν ακόμη η συζήτηση για το νέο ακαδημαϊκό έτος ξεκινήσει, μετά από αλληλοσυγκρουόμενες εισηγήσεις και πιέσεις, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε και προχώρησε στην διεξαγωγή των επαναληπτικών εξετάσεων Αυγούστου - Σεπτεμβρίου, όπως ακριβώς και την περίοδο του Ιουνίου.
Δηλαδή, όλο το πρόγραμμα σπουδών, πρώτου και δεύτερου κύκλου, του Πανεπιστημίου Πατρών, για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, ολοκληρώθηκε, εξ ολοκλήρου, με την εξ αποστάσεως μέθοδο.
Την ίδια περίοδο, με τους φοιτητές να απουσιάζουν, πολλοί ιδιοκτήτες δέχθηκαν αιτήματα για αναπροσαρμογή μισθωμάτων, στο πλαίσιο των γενικότερων οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού.
Η απόφαση της κυβέρνησης για μειώσεις 40% σε όλες τις μισθώσεις, με παράλληλη απαλλαγή από τις σχετικές επιβαρύνσεις, έδωσε μια ανάσα στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που μισθώνουν οι φοιτητές. Στην πλειοψηφία τους οι σπουδαστές των προηγούμενων εξαμήνων, διατήρησαν τα μισθωμένα ακίνητα, στην Πάτρα, παραμένοντας βέβαια προσωρινά στον τόπο κατοικίας τους.
Σήμερα και ενώ ήδη έχουν εκδοθεί οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων, η αγορά στρέφει το ενδιαφέρον της στους νέους, πρωτοετείς φοιτητές που θα καταφθάσουν στην πόλη. Τα ακίνητα που έχουν αποδεσμευθεί από μισθώσεις που λήγουν είναι τα πρώτα που διατίθενται στους ενδιαφερόμενους. Σε αυτά θα προστεθούν όμως και νεόδμητα καθώς η αγορά με τις μισθώσεις ακινήτων για φοιτητική στέγη, στην Πάτρα, παραμένει σε ανάπτυξη. Ανάπτυξη που, για τους μεσίτες, είναι ένα απαραίτητο βήμα για τον εξορθολογισμό των τιμών.
«Οσο η προσφορά ακινήτων παραμένει η ίδια, παρά την πανδημία, τα ενοίκια, για τους πρωτοετείς, διαμορφώνονται στα ίδια επίπεδα. Η ζήτηση όμως για νεόδμητα ακίνητα θα βελτιώσει την κατάσταση, αναπροσαρμόζοντας τις τιμές σε λογικά επίπεδα, για τις παλαιότερες οικοδομές» αναφέρει η Εριφίλη Στεφανίδου - Καθρέπτα, εκπρόσωπος της Alpha Aστικά Ακίνητα.
Οι περισσότεροι επιτυχόντες, με τις οικογένειές τους, κάνουν ήδη τις διερευνητικές επαφές τους στην Πάτρα, εν αναμονή της οριστικοποίησης της σχολής φοίτησης. Η ανακοίνωση των βάσεων θα δώσει μεν το σήμα της εκκίνησης για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης αλλά, είναι πιθανό, τα μισθωτήρια να μην υπογραφούν άμεσα.
ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ
Η πιθανότητα έναρξης του νέου εξαμήνου με μαθήματα υποχρεωτικά εξ αποστάσεως, όπως ήδη «τρέχουν» οι δύο εξεταστικές, αρχής και τέλους καλοκαιριού, είναι το πρώτο σενάριο για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Πτυχή του ίδιου σεναρίου είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα με την υποχρεωτική υποβολή αρνητικού τεστ, στη σχολή φοίτησης, εισήγηση των λοιμωξιολόγων για την οποία όμως υπάρχουν ενστάσεις. Πλέον έχει προστεθεί και το άλλο σενάριο, η νέα ακαδημαϊκή χρονιά να ξεκινήσει με καθυστέρηση, δύο ή τριών μηνών, Δεκέμβριο ή Ιανουάριο, κάτι το οποίο θα καθυστερήσει μεν την έναρξη καταβολής των μισθωμάτων αλλά δεν θα πιέσει τις τιμές.
«Οι πρωτοετείς και οι οικογένειές τους, είτε πάμε με την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των μαθημάτων, είτε σε καθυστέρηση έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους, θέλουν να κλείσουν την εκκρεμότητα με τη στέγαση. Ποιος θα αφήσει σε εκκρεμότητα το μισθωτήριο για τον Φεβρουάριο, ενώ δεν ξέρουμε, εκείνη την περίοδο, ποια θα είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό...» εκτιμά κ. Στεφανίδου-Καθρέπτα.
(πηγή : Του Πάνου Σακελλαρόπουλου - pelop.gr)
































Πελοπόννησος
 
 






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου