Σαν σήμερα 21 Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα 21 Σεπτεμβρίου

 Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

1895: Στις ΗΠΑ, ιδρύεται η πρώτη εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων από το Φρανκ Ντουρία, με την επωνυμία «Duryea Motor Wagon Company».

1901: Γίνεται διάνοιξη του πρώτου φρέατος πετρελαίου της Λουϊζιάνας, στην περιοχή Τζένινγκς.

1930: Στον Ισημερινό, ομάδα αρχαιολόγων ανακαλύπτει θησαυρούς των Ίνκας, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια δολάρια.

1943: Αρχίζουν οι σφαγές των ανδρών της ιταλικής Μεραρχίας Άκουι, που παραδόθηκαν στις γερμανικές Αρχές της Κεφαλλονιάς μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας. Συνολικά, θα χάσουν τη ζωή τους 5.000 στρατιωτικοί.

1944: Η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, μετά από σκληρή μάχη με τους Γερμανούς, εισέρχεται στο Ρίμινι της Ιταλίας και υψώνει την ελληνική σημαία.

 1951: Ο πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος χαιρετίζει τη ληφθείσα απόφαση στη Διάσκεψη της Οττάβας για την ένταξη της Ελλάδας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο (ΝΑΤΟ).

1964: Ο εισαγγελέας Στυλιανός Μπούτης ζητά την προφυλάκιση ανώτατων στελεχών της Χωροφυλακής, με τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος, της κατάχρησης εξουσίας, της άμεσης συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη.

1973: Η Παναχαϊκή επικρατεί 2-1 της αυστριακής Γκράτσερ για την α’ φάση του Κυπέλλου UEFA. Είναι η πρώτη συμμετοχή επαρχιακής ομάδας σε ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση.

1974: Νομιμοποιείται το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ).

1976: Στην Ελλάδα, ανακοινώνεται νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα υπηρετούν στο στρατό όλες οι άγαμες Ελληνίδες από 20-32 ετών.

1985: Η Μαντόνα φθάνει για πρώτη φορά στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ της «Like a Virgin».

1990: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος επισκέπτεται το Άγιο Όρος.

1991: Η Αρμενία, κατόπιν δημοψηφίσματος,κηρύσσει την ανεξαρτησία της, μέσα στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (Κ.Α.Κ.).

1991: Η Ομοσπονδία Μπάσκετ των ΗΠΑ ανακοινώνει, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης του 1992, τη δημιουργία της αποκληθείσας «dream team», που αποτελείται από παίκτες του ΝΒΑ.

1992: Σε δημοψήφισμα που γίνεται στη Γαλλία, το 51,05% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της συνθήκης του Μάαστριχτ.

1992: Το Βατικανό ανακοινώνει τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Μεξικό, τερματίζοντας μια εχθρότητα που κράτησε 130 έτη και που στιγματίστηκε από αιματηρές διώξεις κληρικών.

2006: Ο σκελετός του αρχαιότερου γνωστού νηπίου στον κόσμο, ηλικίας 3,3 εκατ. ετών, ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία και προσφέρει νέα στοιχεία για το πώς οι πρόγονοι του ανθρώπου κατέβηκαν από τα δέντρα και άρχισαν να περπατούν όρθιοι.

2009: Η FIA δημοσιοποιεί το πόρισμά της για το Σκάνδαλο Crashgate, που αφορούσε αλλοίωση του αποτελέσματος του γκραν πρι της Σιγκαπούρης toy 2008, που ουσιαστικά έδωσε τον τίτλο στον Φερνάντο Αλόνσο.

2010: «Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας "πώς τα φάγατε τα λεφτά", που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής» υποστηρίζει από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου