Σαν σήμερα 4 Σεπτεμβρίου

 Σαν σήμερα 4 Σεπτεμβρίου







 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

1774: Κατά τη διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού του Τζέιμς Κουκ, εντοπίζεται για πρώτη φορά από Ευρωπαίους η Νέα Καληδονία.

1682: Ο Βρετανός αστρονόμος, Έντμουντ Χάλεϊ, παρατηρεί για πρώτη φορά τον κομήτη, ο οποίος θα πάρει το όνομά του.

1781: Ιδρύεται το Λος Άντζελες από 44 Ισπανούς εποίκους.

 1828: Αρχίζει η αποχώρηση των τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων από την Πελοπόννησο, κατ' εφαρμογή της συνθήκης της Αλεξάνδρειας μεταξύ του Μοχάμεντ Άλι της Αιγύπτου και των τριών εγγυητριών δυνάμεων της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Θα ολοκληρωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, με την αναχώρηση και του ίδιου του Ιμπραήμ. 

 1833: Προσλαμβάνεται ο πρώτος εφημεριδοπώλης, ένα 10χρονο αγόρι, για τη διακίνηση της New York Sun.

1839: Αρχίζει η πολεμική αναμέτρηση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Κίνας, που θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου. Θα λήξει στις 29 Αυγούστου 1842, με την παραχώρηση του Χονγκ Κονγκ από τους Κινέζους στους Βρετανούς.

1870: Ιδρύεται η τρίτη Γαλλική Δημοκρατία και ο Ναπολέων Γ' συνθηκολογεί στο Παρίσι.

1882: Ο Τόμας Έντισον γυρίζει τον διακόπτη στον πρώτο εμπορικό σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στην ιστορία, φωτίζοντας ένα τετραγωνικό μίλι στο Μανχάταν.

1886: Μετά από μάχες 30 ετών, ο ηγέτης των Ινδιάνων Απάτσι, Τζερόνιμο, παραδίδεται με τους τελευταίους πολεμιστές της φυλής του στον Αμερικανό στρατηγό Νέλσον Μάιλς, στο Σκέλετον Κάνιον της Αριζόνα.

1888: Ο Τζόρτζ Ίστμαν πατεντάρει το πρώτο φωτογραφικό φιλμ και το κατοχυρώνει με το όνομα «Kodak».

1923: Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν, μετά την Κέρκυρα, τους Παξούς και τους Αντίπαξους.

1933: Απογειώνεται το πρώτο αεροπλάνο που ξεπερνά τα 483 χλμ./ώρα με πιλότο τον Τζ. Ρ. Γουέντελ στο Γκλένβιου του Ιλινόις.

1941: Ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν την ουδετερότητα τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, γερμανικό υποβρύχιο βάλλει κατά λάθος εναντίον του πλοίου «USS Greer», που βρισκόταν στα νερά του βόρειου Ατλαντικού, πυροδοτώντας μεγάλη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

1943: Στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Βρετανική Πολεμική Αεροπορία (RAF) τινάζει στον αέρα το Βερολίνο, χρησιμοποιώντας 50 τόνους εκρηκτικά το λεπτό.

1944: Η βρετανική 11η Μεραρχία Τεθωρακισμένων απελευθερώνει τη βελγική πόλη της Αμβέρσας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1958:  Τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα, από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή ο νόμος 4000/1958 «Περί Τεντιμποϊσμού», ο οποίος επιβάλλει το κούρεμα «με την ψιλή» και τη διαπόμπευση των παραβατών, προκαλώντας το κοινό αίσθημα.

1955: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας του πρώτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης, νυν Champions League. Σπόρτινγκ Λισαβόνας - Παρτιζάν Βελιγραδίου αναδεικνύονται ισόπαλες με σκορ 3-3.

1963: Η πτήση 306 της Swissair συντρίβεται κοντά στο Ντιρενές της Ελβετίας σκοτώνοντας και τους 80 επιβαίνοντες.

1967: Απονέμεται στην Δόρα Στράτου το βραβείο του Παγκόσμιου Θεάτρου.

1970: Στη Χιλή, ο Σαλβαδόρ Αλιέντε γίνεται ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος στον δυτικό κόσμο.

1972: Ο Αμερικανός Μαρκ Σπιτς γίνεται ο πρώτος αθλητής που κερδίζει επτά χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στην κολύμβηση.

1974: Όλοι οι πανεπιστημιακοί που συνεργάστηκαν με τη δικτατορία παραπέμπονται σε πειθαρχικά συμβούλια, στο πλαίσιο της λεγόμενης «αποχουντοποίησης».

1878: Ο Γεώργιος Ράλλης είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός (Εξωτερικών) που γίνεται επίσημα δεκτός στη Σοβιετική Ένωση.

1980: Η πολωνική κυβέρνηση έρχεται σε συμφωνία με τους απεργούς στα ναυπηγεία του Γκντάνσκ, γεγονός που θα οδηγήσει στην αναγνώριση της «Αλληλεγγύης» ως το πρώτο νόμιμο εργατικό σωματείο της σοσιαλιστικής Πολωνίας. Ηγέτης του σωματείου είναι ένας ηλεκτρολόγος ονόματι Λεχ Βαλέσα.

1989: Κουβανικό αεροπλάνο συντρίβεται στην Αβάνα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και 126 επιβαίνοντες.

1997: Μετωπική σύγκρουση ενός αμερικανικού πολεμικού αεροσκάφους C-141 με γερμανικό Tupolev 154, πάνω από τη νοτιοδυτική Αφρική, έχεις ως αποτέλεσμα 33 νεκρούς.

1998: Δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, ο Αμερικανός Λάρι Πέιτζ και ο Ρώσος Σεργκέι Μπριν, ιδρύουν την εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών με την ονομασία Google Inc.

2004: Ψυχρολουσία για την εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου Ανδρών. Στον πρώτο της αγώνα μετά την κατάκτηση του Euro 2004 χάνει στα Τίρανα από την Αλβανία με 2-1, σε αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006. Επεισόδια σημειώνονται τόσο στη χώρα μας όσο και στη γειτονική, με έναν νεκρό Αλβανό στη Ζάκυνθο.

2012:  Η Πολίν Μαρουά μετά τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Κεμπέκ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου