ΠΑΤΡΑ : Συγκίνηση στην εκδήλωση για την Απελευθέρωση - Ανοιχτό το καταφύγιο για το κοινό


Στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στο σημείο όπου εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές αγωνιστές της αντίστασης και στο χώρο του καταφυγίου, το οποίο βρίσκεται κάτω από την πλατεία και άνοιξε τις πύλες της η έκθεση αρχειακού και επετειακού υλικού, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, συνεχίστηκαν σήμερα Κυριακή, οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων για την συμπλήρωση 76 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης.
Το καταφύγιο στα Υψηλά Αλώνια είναι τα παλαιότερο και πιο σημαντικό καταφύγιο στην πόλη της Πάτρας. Δημιουργήθηκε περίπου στο 1930 και έπαιξε κομβικό ρόλο στην προστασία του λαού της Πάτρας κατά τους βομβαρδισμούς, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής. Να σημειωθεί ότι η Πάτρα ήταν από τις πρώτες πόλεις που βομβαρδίστηκαν τον Οκτώβρη του 1940»… «Δεν έχουν καταγραφεί με ακρίβεια τα θύματα των βομβαρδισμών τα οποία υπολογίζονται σε 300 άτομα μαζί με τα θύματα του Αλβανικού μετώπου. Ο λαός μας, οι φτωχογειτονιές της Πάτρας βίωσαν με τον πιο σκληρό τρόπο την κατοχή της περιόδου '40-'44. Την πείνα, τους διωγμούς, τις εκτελέσεις…».
Η κυρία Γεροπαναγιώτη ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στο Δήμο, στον Πολιτιστικό Οργανισμό, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη, στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Ευχαρίστησε επίσης το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ και την ΠΕΑΕΑ για το υλικό που  παραχώρησαν.
Στην εκδήλωση για την κατάθεση στεφάνων παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος στη συνέχεια άνοιξε τον χώρο του καταφυγίου.
Ο Κ. Πελετίδης, κατά την περιήγηση στο καταφύγιο κάτω από τα Ψηλά Αλώνια, μιλώντας στα ΜΜΕ είπε τα εξής:
«Εδώ στο καταφύγιο η φωτογραφική έκθεση μας φέρνει στην περίοδο εκείνη της ναζιστικής κατοχής, της αντίστασης, των αγώνων για την ελευθερία και την απελευθέρωση της Πάτρας.
Προβάλλοντας τις μνήμες αυτές στο σήμερα, δεν έχουμε παρά να πούμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχίζεται και αυτό είναι και το δίδαγμα που βγαίνει, ότι δηλαδή πρέπει ενωμένοι να δώσουμε την μάχη απέναντι στον φασισμό και στο σύστημα που τον γεννάει και τον εκτρέφει».
Απαντώντας σε ερώτηση για το καταφύγιο, ο Δήμαρχος είπε:
«Γνωρίζουμε σε τι κατάσταση αυτό βρισκόταν. Με πολύ εργασία έγινε αυτό που βλέπουμε σήμερα. Θα συντηρεί και θα διατηρεί και στο μέλλον γιατί σιγά -σιγά όλα τα κομμάτια που σχετίζονται με την ιστορία της πόλης μας θα πρέπει να αναδειχθούν για να συνδέσουμε το χθες με το σήμερα αλλά και με το αύριο».
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν επίσης ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Τάκης Παπαδόπουλος, ο Βουλευτής Αχαίας της Ν.Δ. Άγγελος Τσιγκρής. Παραβρέθηκαν επίσης αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Οργανισμών του Δήμου, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, διαμερισματικοί σύμβουλοι και μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.
Στεφάνια κατέθεσαν, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, για την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Στρατού Ελλάδας, παράρτημα Πάτρας ο κ. Γιωργος Τσαπάρας, για την Δημοτική Παράταξη «Ώρα Πατρών» ο επικεφαλής Γιώργος Ρώρος, από την Δημοτική Παράταξη «Ανυπότακτη Πολιτεία» ο Θύμιος Δραγώτης, για τις Οργανώσεις του ΚΚΕ Αχαΐας το μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτ, Ελλάδας κ. Μιχάλης Αναστασίου, για τις Οργανώσεις ΚΝΕ Αχαΐας, το μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτ. Ελλάδας κ. Γιώργος Δάβουλος, από τα «Πέτρινα Χρόνια - Ιστορική Μνήμη» ο κ. Αθανάσιος Κολιτσίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου