ΠΑΤΡΑ : -Αραχωβίτικα: Στο σφυρί από ξένο φαντ το Alexander

 


Σε δημόσιο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό βγαίνει στις 10 Μαρτίου του 2021, το κλειστό εδώ και χρόνια ξενοδοχείο Alexander Beach στον οικισμό των Αραχωβιτίκων του Δήμου Πατρέων.
Το οικόπεδο εμβαδού άνω των 21 στρεμμάτων, μέσα στο οποίο υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου, ανήκει σε εταιρεία πατρινών συμφερόντων, με συνεταίρους γνωστούς επιχειρηματίες. 
 
 
 
 
 
Το ακίνητο βαρύνεται με υποθήκες συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ από δάνεια στην τράπεζα Alpha Bank, καθώς επίσης και κατασχέσεις για οφειλές υπέρ του δημοσίου και του ΕΦΚΑ, συνολικού ύψους 80.000 ευρώ περίπου.
Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων CEPAL Hellas, που ενεργεί για λογαριασμό του ξένου φάντ LANA Securitization με έδρα το Λουξεμβούργο, στο οποίο έχει περιέλθει μη εξυπηρετούμενο δάνειο της πατρινής εταιρείας, στο πλαίσιο τιτλοποίησης αξιώσεων από την τράπεζα Alpha Bank.
Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός του ξενοδοχείου στην παραλία Αραχωβιτίκων, θα γίνει με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 2.039.000 ευρώ, που αποτελεί και την εμπορική αξία του ακινήτου.
Τμήμα του οικοπέδου, καταλαμβάνεται από ζώνη παραλίας έκτασης 714 τ.μ. που προορίζεται για κοινόχρηστο χώρο μετά τη συντέλεση της απαλλοτριωτικής διαδικασίας.
Το ξενοδοχείο είχε χτιστεί στις αρχές της δεκαετίας του ΄70. Η συνολική επιφάνεια της ξενοδοχειακής μονάδας είναι εμβαδού 6.040 τμ. Πρόκειται, για εγκαταλελειμμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα Β΄ τάξης, με ημιτελή κτίρια, που αποτελείται από κεντρικό κτίριο, από συγκρότημα οικίσκων (bungalows) διώροφων και μονοόροφων και άλλους βοηθητικούς χώρους, πισίνα και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Την εποχή που κατασκευάστηκε το ξενοδοχείο, ξεκινούσε η άνθιση του τουρισμού στην Ελλάδα. Ηταν μία από τις σημαντικότερες τουριστικές μονάδες σε κοντινή απόσταση από την Πάτρα, ενώ δεν είχε καν κτιστεί το Πόρτο Ρίο και η Πάτρα πίστευε ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα μερίδιο από την πίτα του παραθεριστικού τουρισμού, που άρχιζε να διαμορφώνεται στην οικονομία.
Οι διαφημίσεις στον Τύπο της εποχής το εμφάνιζαν του Alexander, ως ένα «ξενοδοχείο κόσμημα στην αγκαλιά του Πατραϊκού», που διέθετε μοναδική οργάνωση, άριστο εξοπλισμό, ανέσεις, με μεγάλο εστιατόριο, αίθουσα δραστηριοτήτων, μπαρ, πισίνα και καθαρή θάλασσα.
«Μοντέρνο, σύγχρονο και εξυπηρετικό τουριστικό συγκρότημα μόλις 10 χιλιόμετρα από την Πάτρα» αναφερόταν στα πλεονεκτήματά του, αλλά και 203 χιλιόμετρα από την Αθήνα (καθώς στις αρχές της δεκαετίας του '70 οι κάτοικοι της πρωτεύουσας περιλαμβάνονταν στην αγορά που στόχευαν οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου) με τη νέα εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, να είναι στα τελειώματα...
Τα χρόνια πέρασαν, αλλά, η τουριστική επένδυση έπεσε έξω και το ξενοδοχειακό συγκρότημα πουλήθηκε στις αρχές του 2000, σε επιχείρηση πατρινών συμφερόντων, αλλά, χωρίς ποτέ να επαναλειτουργήσει, γι΄αυτό και κατασχέθηκε από την Alpha Bank.
Η κατάσχεση του ακινήτου, έγινε για οφειλή ύψους 150.000 ευρώ, που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι, για την απόκτηση του εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου, είχε επιδείξει ενδιαφέρον ο γνωστός ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Αθανάσιος Στεφανόπουλος, ο οποίος έχει ήδη εξαγοράσει το ξενοδοχείο Patras Palace.
Πάντως, πηγές του τραπεζικού κλάδου στην Πάτρα, είχαν επισημάνει στην «Π» ότι το εγχείρημα, μεταβίβασης της κατασχεμένης ξενοδοχειακής μονάδας, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον.
Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι δεν έχουν οδηγήσει σε κάποιο θεμιτό αποτέλεσμα, ως εκ τούτου, η επισπεύδουσα εταιρεία, προχώρησε στον πλειστηριασμό της ξενοδοχειακής μονάδας, στον οποίο μπορεί να λάβει μέρος οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος. 
 πηγή :pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου