ΠΑΤΡΑ : Συνάντηση Πρυτανικών Αρχών με Σκανδάμη και Λόη


 Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστου Μπούρα και Αντιπρύτανη Οικονομικών και Προγραμματισμού κ. Δημήτρη Σκούρα και των Τομεαρχών του Κινήματος Αλλαγής κ. Μαρίνου Σκανδάμη (Γραμματέας τομέα Προστασίας του Πολίτη) και κ. Ολυμπίας Λόη (Αναπληρώτρια Γραμματέας τομέα Τουρισμού), με αντικείμενο τα θέματα ανάπτυξης και ασφάλειας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Πατρών, τις διεθνείς συνεργασίες του, αλλά και τη συνεργασία του με τους αυτοδιοικητικούς και οικονομικούς φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

 

Από τη μεριά της πρυτανικής αρχής διατυπώθηκε η άποψη ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ολοκληρώσει το στρατηγικό του σχεδιασμό για την ευρεία διασύνδεσή του με την τοπική κοινωνία και τον θέτει σε εφαρμογή, εντάσσοντας σε αυτόν πλείστες δράσεις όπως η ημέρα υποδοχής του φοιτητή, το πρόγραμμα υποτροφιών, αλλά και οι αγροτοδιατροφικές συνέργειες. Μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι στον σχεδιασμό αυτό περιλαμβάνεται και η παραχώρηση χώρου στους πολίτες της πόλης που θα λειτουργεί ως περιαστικό πάρκο για την άσκηση αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, ενώ ζητήθηκε η επίταση των συνεργειών με την Περιφέρεια και τον Δήμο, που πρέπει να έχει μόνιμα και όχι ευκαιριακά χαρακτηριστικά. Στις σημαντικές άμεσες διεθνείς πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου Πατρών είναι και αυτή για την διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης για τον εθνικό συγγραφέα της Ιαπωνίας Λευκάδιο Χερν, που ήταν ελληνικής καταγωγής και που θα λάβει χώρα υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα και της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τόκυο.

Ως προς το επίσης σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα, την ίδρυση δηλαδή της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η θέση της πρυτανικής αρχής είναι ότι το θέμα της αναγκαίας καταπολέμησης της παραβατικότητας στους χώρους του πανεπιστημίου πρέπει να αντιμετωπιστεί, στο πλαίσιο του κατοχυρωμένου από το Σύνταγμα αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, από ειδικευμένη υπηρεσία που θα υπάγεται στον Πρύτανη και θα έχει την ευθύνη της φύλαξης και προστασίας προσώπων και υποδομών, με ταυτόχρονο σχέδιο συνέργειας με τις αστυνομικές ή άλλες αρχές, όπου χρειαστεί.

Οι κ.κ. Σκανδάμης  και Λόη, αναλύοντας τις πρωτοβουλίες του Κινήματος Αλλαγής για την ανώτατη εκπαίδευση, βεβαίωσαν την πρυτανική αρχή ότι τα ζητήματα του Πανεπιστημίου είναι πρώτης γραμμής για την δημοκρατική παράταξη και θα συμβάλλουν με δημιουργικό τρόπο όχι μόνο στην ανάδειξη των πανεπιστημιακών προβλημάτων, αλλά κυρίως και πρωτίστως, στη θωράκιση του Πανεπιστημίου για να διατηρήσει και ενισχύσει την υψηλή του θέση στην διεθνή και ελληνική του πορεία.

Ανέφεραν μάλιστα ότι ήδη με πρόταση νόμου που υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητείται η σύσταση Υπηρεσίας Φύλαξης και Προστασίας των ΑΕΙ, που θα υπάγεται στον πρυτανικό έλεγχο και ευθύνη, ώστε να προστατευθούν αποτελεσματικά και στο πλαίσιο του Συντάγματος, οι πανεπιστημιακοί χώροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου