ΠΑΤΡΑ : Σε κατάσταση συναγερμού

Σε κατάσταση συναγερμού και η Πάτρα 

Η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, και ειδικά στην Πάτρα, προκάλεσε την κινητοποίηση των τοπικών φορέων, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι ώρες που διανύουμε είναι κρίσιμες.
Για αυτό λοιπόν αποφασίστηκε, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας, η εντατικοποίηση των ελέγχων από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και η ενίσχυση των δράσεων ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα προστασίας.
 

 Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε ο ίδιος ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε λίγο πριν, ίσως και ώρες πριν από ένα πιθανό πισωγύρισμα που δεν αντέχουμε ούτε ψυχολογικά ούτε και οικονομικά».

Μάλιστα, όπως επισήμανε, «οι ώρες που διανύουμε σε σχέση με την πορεία της πανδημίας είναι κρίσιμες, για αυτό και δεν χρειάζονται ωραιοποιήσεις και στρογγυλέματα».

«Οι αυξητικές τάσεις», συνέχισε, «είναι ανησυχητικές, σε επίπεδο μάλιστα που μπορούν να μας βάλουν στο “κόκκινο”, με ό,τι αυτό σημαίνει ως προς την ελευθερία μετακίνησης, εργασίας ή άλλης δραστηριότητας».

Παράλληλα, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς όλους λέγοντας ότι «ο καθένας από το πόστο του έχει ένα καθήκον», για αυτό, όπως πρόσθεσε, «είναι στο χέρι μας να διαφυλάξουμε έστω και το ελάχιστο που μέχρι σήμερα έχουμε».

Οριακή κατάσταση

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χαράλαμπου Μπονάνου, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση οριακή και έκανε έκκληση «στη συνείδηση κάθε συμπολίτη να εφαρμόσει πιστά τα μέτρα προφύλαξης και να μην κινείται χωρίς λόγο, ώστε να σταματήσουμε τώρα τις αρνητικές εξελίξεις, που θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία, στην κοινωνία και στην οικονομία».

Αναφερόμενος στους ελέγχους είπε ότι «οι ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και το μήνυμα των ελεγκτικών αρχών θα είναι δυνατό σε κάθε σημείο παραβατικότητας», προσθέτοντας ότι «η εφαρμογή του νόμου θα γίνει προς κάθε κατεύθυνση και χωρίς καμία εξαίρεση, διότι η άσκοπη κινητικότητα πρέπει να σταματήσει ώστε να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία».

Εκτός από το επιβαρυμένο επιδημιολογικό αποτύπωμα της περιοχής, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε και η αύξηση της κινητικότητας, κυρίως αυτής, όπως ειπώθηκε, που δεν οφείλεται σε λόγους εργασίας ή σε λόγους πραγματικής ανάγκης.

Ετσι λοιπόν συμφωνήθηκε πως δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο χαλαρότητας και εφησυχασμού και για τον λόγο αυτό μεικτά κλιμάκια θα πραγματοποιούν ελέγχους παντού και κυρίως στις περιοχές υψηλού συνωστισμού.

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού άρχισε να καταγράφεται κυρίως από τα μέσα Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα μέχρι και χθες να φθάνουν περίπου τα 300. Ενα ακόμη γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία είναι η αύξηση των κρουσμάτων στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», ενώ στα δύο νοσοκομεία της πόλης νοσηλεύονται περίπου 25 ασθενείς στις κλινικές COVID-19 και τρεις στις ΜΕΘ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου