ΚΑΛΑΜΑΤΑ : Αύξηση καταγγελιών στην Εισαγγελία για σεξουαλικά αδικήματα

Σημαντική αύξηση των καταγγελιών για παρενόχληση ή σεξουαλική κακοποίηση έχει παρατηρηθεί την τελευταία διετία, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή αρμοδιότητας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας, με την πλειοψηφία να αφορά ανήλικους. Όλες οι υποθέσεις ερευνώνται διεξοδικά, με την Εισαγγελία τα τελευταία χρόνια να έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοια ζητήματα. Βέβαια, όπως μαθαίνουμε, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παρατηρείται υποχώρηση των θυμάτων από τις καταγγελίες, ενώ, δυστυχώς, στην πόρτα των εισαγγελέων έχουν φτάσει και ορισμένες περιπτώσεις θυμάτων με ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. 

 Με αφορμή, δε, τα τελευταία γεγονότα με την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, χθες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, έστειλε εγκύκλιο στους εισαγγελείς ζητώντας την τάχιστη παρέμβασή τους όταν υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες και τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Αύξηση καταγγελιών
Δεν είναι λίγες οι φορές που στην πόρτα των εισαγγελέων Καλαμάτας τα τελευταία δύο χρόνια φτάνουν ανήλικοι, ακόμα και μόνοι τους, που θέλουν να καταγγείλουν άλλους ανήλικους που έχουν προβεί σε κακοποίηση σε βάρος τους, ή να καταγγείλουν πρόσωπο του οικογενειακού ή φιλικού τους περιβάλλοντος.

Πάντα σε συνεργασία με την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων και την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, που λειτουργούν στην Καλαμάτα, γίνεται εξονυχιστική και διακριτική διερεύνηση όλων των υποθέσεων.

Κάποιες μπορεί να αποδειχτούν ότι δεν ευσταθούν και υπάρχει ο ανάλογος χειρισμός τόσο ως προς την υπόθεση όσο και ως προς το άτομο που έκανε την καταγγελία και τους λόγους που το οδήγησαν σε αυτή.

Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις ανηλίκων που φτάνουν στις Αρχές, καταγγέλλουν κάτι, αλλά μετά υπαναχωρούν, κυρίως υπό το κράτος φόβου, και στο τέλος ανακαλούν.

Δυστυχώς, οι πληροφορίες αναφέρουν αύξηση των περιστατικών που ερευνά τον τελευταίο καιρό η Εισαγγελία, ενώ σοκαριστική είναι η αποκάλυψη ότι έχει αναφερθεί ακόμα και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σε ανήλικη.

Παρέμβαση Αρείου Πάγου
Με χθεσινή του εγκύκλιο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, ζήτησε από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών επιμέλεια, ταχύτητα, σχολαστικότητα και εκμετάλλευση όλου του νομικού οπλοστασίου για το χειρισμό τέτοιων υποθέσεων προκειμένου να προστατευτούν τα θύματα και να τιμωρηθούν οι δράστες.

«Οι περιστάσεις επιβάλλουν να επανέλθουμε άμεσα και να εστιάσουμε την προσοχή σας, κατά την άσκηση της λειτουργικής αρμοδιότητας σας, στην ποινική αντιμετώπιση, σε όλες τις διαστάσεις τους, ειδικών αξιόποινων συμπεριφορών που ήδη αναδεικνύονται με αφορμή την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας, Σοφίας Μπεκατώρου, για σεξουαλική της κακοποίηση.

Επιβάλλεται επιτακτικά να παρεμβαίνετε ταχύτατα για έρευνα όταν αναφαίνονται έστω και ελάχιστα υποστασιακά στοιχεία τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων ή εγκλημάτων για τα οποία έχει υποβληθεί η απαιτούμενη από το νόμο έγκληση, από τα οποία εγκλήματα προσβάλλονται θεμελιώδη προστατευόμενα αγαθά της ίδιας της γενετήσιας ελευθερίας, της τιμής και της αξιοπρέπειας στο χώρο της ελευθερίας αυτής ή που αυτά στρέφονται κατά της ανηλικότητας ως αυτοτελούς πλέον προστατευόμενου έννομου αγαθού που ταυτίζεται με την ομαλή σεξουαλική ανάπτυξη των ανηλίκων, εννόμων αγαθών, για την προστασία των οποίων, προεχόντως διεκδικούν την εφαρμογή τους οι ποινικές διατάξεις του δέκατου ένατου κεφαλαίου του Ποινικού Κώδικα» παραγγέλνει ο κ. Πλιώτας στους εισαγγελείς όλης της χώρας.

Προστασία ανηλίκων
Σε αυτό το πλαίσιο και ιδίως όσον αφορά στην περίπτωση που τα θύματα είναι ανήλικα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει στην εγκύκλιό του: «Μάλιστα, για την προστασία των ανηλίκων στις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις έχει υιοθετηθεί και η Οδηγία 211/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της σεξουαλικής πορνογραφίας. Οι, συναφώς, ποινικώς αξιολογήσιμες συμπεριφορές εκδηλώνονται και αναπτύσσονται πολλές φορές με εκμετάλλευση της άωρης ηλικίας του θύματος, της ευάλωτης θέσης του από εργασιακή εξάρτηση, των ιδιαίτερων συνθηκών στους χώρους επαγγελματικής απασχόλησης, άθλησης, διάκρισης και ανέλιξης των αθλητών, στους χώρους των ιδρυμάτων, σχολών, καταλυμάτων, παραμονής προσφύγων και μεταναστών κ.λπ και γενικά σε χώρους που τα άτομα είναι περισσότερο εκτιθέμενα σε γενετήσιες προσβολές, επειδή σε αυτούς μπορούν ευκολότερα να δημιουργηθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις και να μετάγονται τα καθών πρόσωπα από ασφαλή θέση σε δυσχερέστερη και μειονεκτική κατάσταση για αντίσταση και διατήρηση του ερωτικού αυτοπροσδιορισμού και της γενετήσιας αυτοδιάθεση τους».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά, από τους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών, να ενθαρρύνουν τα θύματα να προβούν σε καταγγελίες, ενώ επισημαίνει και την ανάγκη σεβασμού του τεκμηρίου αθωότητας.

(πηγή :Της Βίκυς Βετουλάκη.tharrosnews.gr )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου