ΠΑΤΡΑ / Κοροναϊός : Στο «κόκκινο» η πόλη – Σε συναγερμό νοσοκομείο, σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί

Η βρετανική μετάλλαξη του κοροναϊού πολιορκεί την Πάτρα που με 64 νέα κρούσματα μόνο χθες επελαύνει πια στην πόλη. Στους υγειονομικούς στο νοσοκομείο του «Άγιου Ανδρέα» η πρωτεύουσα της Αχαΐας βρίσκεται σε κατάσταση ανοιχτού πολέμου με τον ιό.

«Αυτό που συμβαίνει στην Πάτρα αυτή τη στιγμή είναι το κάτι άλλο. Οι συρροές κρουσμάτων κοροναϊού στην κοινότητα της πόλης είναι πολύ μεγάλες- σε καταστήματα, επιχειρήσεις, σχολεία, μέσα στα σπίτια, μέσα στην πόλη, στα νοσοκομεία, παντού…. Σήμερα μάλιστα έχουμε πάρα πολλά παιδιά που προσέρχονται για τεστ κοροναϊού».

Από την θύελλα δεν γλίτωσε και οίκος ευγηρίας στην Βάρδα. Ένας ηλικιωμένος με υποκείμενο νόσημα κατέληξε και ελέγχεται τώρα για κοροναϊό, ενώ 5 θετικοί γέροντες είναι στο νοσοκομείο και 3 εργαζόμενοι σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Οκτώ νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου στο Ρίο, μετά την συρροή στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, με ασθενείς covid και ασθενείς με το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος.

Έως τώρα έχει εμβολιαστεί μόλις το 50% του υγειονομικού προσωπικού, με το σωματείο να το αποδίδει στο γεγονός ότι δεν πρόλαβαν. Οι ισχυρισμοί καταρρίφθηκαν κατηγορηματικά, με το ερώτημα του πολύ χαμηλού ποσοστού να παραμένει.

219 ενεργά κρούσματα

Αν και οι έλεγχοι στην Πάτρα είναι σαρωτικοί και τα μικτά κλιμάκια, πανταχού παρόντα, η επέλαση του κοροναϊού στην πόλη βεβαιώνεται και από τα στοιχεία . Η Αχαΐα έχει ήδη 219 ενεργά κρούσματα, με τα 183 να βρίσκονται στην Πάτρα. 11 κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης έχουν ήδη εντοπιστεί.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί και ο μεγάλος αριθμός των στενών επαφών των ενεργών κρουσμάτων που αγγίζει τους 435, ενώ οι 147 εμφανίζουν ήδη συμπτώματα.

Ο μέσος όρων ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 45 έτη. Στην Αχαΐα δύο Δημοτικά Σχολεία είναι κλειστά, επτά τμήματα σχολείων και δύο Βρεφονηπιακοί Σταθμοί έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Στην πόλη όμως υπάρχει αυξημένη κίνηση.

Η έκκληση που απευθύνει αυτή τη στιγμή ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας σε όλους τους πολίτες είναι να φορούν διπλή υφασμάτινη μάσκα ή χειρουργική και να κάνουν πολύ τακτικό αερισμό στα σπίτια τους.

Οι λοιμωξιολόγοι στην Πάτρα κάνουν λόγο για μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Ήδη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο εννέα υγειονομικούς που νοσούν, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν πρόκειται για τη βρετανική μετάλλαξη. Επίσης επτά ακόμα κρούσματα υγειονομικών θεωρούνται ύποπτα.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα σε σχολεία, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Γύρω στους πέντε έχουν αναστείλει την λειτουργία τους. Ενώ δύο σχολεία έχουν ήδη κλείσει. Ενώ η αποχή αγγίζει το 50% σε γονείς που αρνούνται να πάνε τα παιδιά τους στα σχολεία.

ΚΚΕ : Ευθύνη της κυβέρνησης η διασπορά του κορονοϊού στην Αχαϊα  και στα Νοσοκομεία της Πάτρας

            Ενώ έχει περάσει ένας χρόνος από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ η κατάσταση των δομών υγείας στο Νομό μας παραμένει ίδια και απαράλλαχτη.

Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε όλο αυτό το διάστημα για την προστασία της υγείας του λαού και των υγειονομικών. Εκατοντάδες θέσεις προσωπικού στα τέσσερα νοσοκομεία του Νομού μας εξακολουθούν να είναι κενές, ενώ επεκτάθηκαν και εν μέσω πανδημίας οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Δεκάδες είναι οι υγειονομικοί που έχουν νοσήσει από COVID-19 ως αποτέλεσμα της αυξημένης έκθεσης και των ανεπαρκών ελέγχων και μέτρων προστασίας. Τμήματα και κλινικές έχουν συρρικνωθεί και πλήθος τακτικών χειρουργείων αναβάλλονται, προκειμένου τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν στις ανάγκες περίθαλψης κρουσμάτων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών με άλλες παθήσεις.  Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από όσα διεκδικούν οι φορείς του εργατικού κινήματος (μειώσεις μαθητών / τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών κτλ). Και σα να μην έφταναν όλα αυτά χιλιάδες προγραμματισμένα ραντεβού στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ ακυρώνονται, προκειμένου να λειτουργήσουν και ως εμβολιαστικά κέντρα, των οποίων η στελέχωση γίνεται με μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού.

            Επομένως τα νέα περιοριστικά μέτρα, είναι πασιφανές ότι είναι αποτέλεσμα της δικής της εγκληματικής πολιτικής.  Χωρίς να παίρνει υπόψη της τις διεκδικήσεις των υγειονομικών αλλά και των εργατικών σωματείων, εξακολουθεί να παίζει τη ζωή μας “κορώνα – γράμματα”, μένοντας προσηλωμένη στην εγκληματική πολιτική κόστους – οφέλους.

Αυτές είναι και οι αιτίες που οδήγησαν τις τελευταίες μέρες σε ενδονοσοκομειακή  διασπορά στα Νοσοκομεία της πόλης, και όχι η ατομική ευθύνη ασθενών, συνοδών και επισκεπτών, των υγειονομικών που δουλεύουν στο κόκκινο, με εξαντλητικά ωράρια, τεράστιες ελλείψεις  και χωρίς περιοδικό  έλεγχο με μοριακό τεστ, για τη διασπορά της νόσου.


Η κυβέρνηση ενοχοποιεί τώρα τις "ουρές" στα καταστήματα, που η ίδια άνοιξε, αυξάνοντας την κινητικότητα, χωρίς να πάρει ταυτόχρονα κανένα μέτρο προστασίας για την ασφαλή μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η αυστηρότητα της κυβέρνησης σταματάει έξω από τους μεγάλους χώρους δουλειάς και τις επιχειρήσεις όπου η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Τώρα πια καμιά "ατομική ευθύνη" δεν τη σώζει.

Ο αποπροσανατολισμός της κυβέρνησης δε θα περάσει!

Ο λαός της Αχαϊας γνωρίζει πολύ καλά από την ίδια του την πείρα ότι παρά τα επικοινωνιακά τερτίπια, η κατάσταση είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών επιλογών.

            Όσο περνάνε οι μέρες, τόσο πιο άβολο γίνεται για την κυβέρνηση το ζήτημα με τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων. Όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλλιεργούσαν κάλπικες ελπίδες ότι "τελειώσαν με την πανδημία", χάρη στην "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη". Πίσω από εκεί προσπάθησε και η ελληνική κυβέρνηση να κρύψει τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας. Αυτή είναι η αποκρουστική εικόνα του σάπιου συστήματος που στηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, όπου το Φάρμακο και η Υγεία είναι εμπορεύματα και μάλιστα πανάκριβα. Κατά τα άλλα στήνεται για άλλη μια φορά ο γνωστός σκυλοκαβγάς για το ποιος έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες για την εκρηκτική κατάσταση στο ΕΣΥ, για την οποία όλοι έχουν βάλει το χέρι τους.

Τα μόνα ουσιαστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι για να ενισχύσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και να τους διευκολύνει να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους. Έκανε τη ζωή του λαού "κόλαση", ο οποίος εκτός από την πανδημία, είχε να αντιμετωπίσει την ανεργία, τις απολύσεις, τις αναστολές σύμβασης, την εντατικοποίηση της εργασίας, την αγωνία για την επόμενη μέρα. Οδήγησε χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους σε απόγνωση. Και μετά από όλα αυτά έχει το θράσος να συνεχίζει να κουνάει το δάκτυλο για την ατομική ευθύνη και να λαμβάνει μέτρα για την απαγόρευση των συναθροίσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί συστηματικά να στοχοποιήσει όσους κινητοποιούνται ενάντια στην αντιλαϊκή της πολιτική διεκδικώντας να ληφθούν μέτρα προστασίας για τον εργαζόμενο λαό, τηρώντας με ευλάβεια τα μέτρα.

            Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πρόταξε το ζήτημα της προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού με συγκεκριμένες προτάσεις. Από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι και κάτω από τις μάσκες ο λαός μας έχει φωνή και δε μπορεί η πανδημία να λειτουργεί ως πρόσχημα για να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου για τις εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις.

Τα εκατομμύρια των ασθενών και οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί σε όλον τον πλανήτη ανέδειξαν με τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας. Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι τέτοια που οι επιπτώσεις της πανδημίας θα μπορούσαν να έχουν ελαχιστοποιηθεί. Όμως, ο καπιταλισμός βλέπει τα πάντα ως εμπορεύματα, ακόμα και ευαίσθητους τομείς όπως αυτούς του Φαρμάκου, του Εμβολίου και συνολικά της Υγείας. Αυτός είναι ο πραγματικός και ορατός εχθρός από τον οποίο ο λαός πρέπει να απαλλαγεί.

Απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται, ο λαός της Αχαϊας χρειάζεται να αντιτάξει την πάλη και την οργάνωση του αγώνα για την προστασία της υγείας και της ίδιας του της ζωής. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση προκειμένου, έστω και τώρα, πριν φτάσουμε στο απροχώρητο και πριν θρηνήσουμε και άλλα πολλά θύματα, να αναγκάσει την κυβέρνηση ώστε:

 

·     Άμεση διενέργεια μοριακών τεστ σε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων.

·     Τακτικός επαναλαμβανόμενος έλεγχος του προσωπικού των νοσοκομείων για την πρόληψη της διασποράς της νόσου, αρχής γενομένης από τα τμήματα αυξημένης έκθεσης.

·     Άμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να συμβάλλει στην πρόληψη, στην παρακολούθηση χρονίως πασχόντων, ήπιων κρουσμάτων αλλά και των εμβολιασθέντων.

·     Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής. Καμία καθυστέρηση στη διαδικασία των κρίσεων και πρόσληψη όλων των ιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον με την εκπλήρωση των τυπικών προσόντων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

·       Να επαναλειτουργήσει ΑΜΕΣΑ το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα και μονάδες ΜΕΘ. Να επανδρωθεί με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

·     Να επιταχθεί άμεσα το ιδιωτικό Θεραπευτήριο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» και τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα του Νομού και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και του εμβολιασμού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου