ΠΑΤΡΑ : Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση ανατυπωμένων έργων του '21 σε πλατείες





 Έτοιμη η υπαίθρια έκθεση - Φωτίζονται στις 24 Μαρτίου έργα  με αγωνιστές του ‘21 σε πλατείες

 Η μπάντα στους δρόμους

Ολοκληρώθηκαν οι  εργασίες ανάρτησης ανατυπωμένων έργων λαϊκών καλλιτεχνών,  στις πλατείες και τα τοπόσημα της πόλης μας, τα οποία διαμορφώνουν μία υπαίθρια έκθεση σε μια ενιαία πολιτιστική διαδρομή.

 Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της ενιαίας εικαστικής δράσης «τέχνη στην πόλη - τέχνη  για την πόλη» και εντάσσεται στις εκδηλώσεις που έχει σχεδιάσει ο Πολιτιστικός Οργανισμός για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του ’21 . Περιλαμβάνει έργα λαϊκών καλλιτεχνών, όπως του  Παναγιώτη Ζωγράφου, που ιστόρησε σκηνές από σημαντικές μάχες βασισμένος στις υποδείξεις του  στρατηγού Μακρυγιάννη , του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, που αποτύπωσε με το δικό του τρόπο τις ηρωικές μορφές, λάβαρα της επανάστασης τα οποία  εμπλέκονται με έργα νεότερων εικαστικών, εμπνευσμένα από τον αγώνα, όπως τις αναπαραστάσεις του Ανδρέα Γεωργιάδη και τις ξυλογραφίες του Τάσσου.

Την τοπική διάσταση δίνουν τα πορτρέτα του Παναγιώτη Καρατζά και του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου. Τοποθετημένα δίπλα στις προτομές των απεικονιζόμενων, στην Πλατεία Ομόνοιας και στα Ταμπάχανα αντίστοιχα,  που αποτελούν δημιουργίες της Μάγδας Κουνούσου-Ραυτοπούλου και άγνωστου καλλιτέχνη και ανήκουν στη Μόνιμη Συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Η εικαστική διαδρομή που διαμορφώνεται μέσα από την ανάπτυξη των έργων της υπαίθριας έκθεσης στις πλατείες της πόλης θα αποτυπωθεί σε ειδική έκδοση αλλά και σε ψηφιακή μορφή και θα είναι σύντομα διαθέσιμη σε dvd.

Μία ακόμα δράση του Πολιτιστικού Οργανισμού, στοχεύει σε διάχυση της τέχνης στην πόλη και την ανάδειξη της εικαστικής μας κληρονομιάς. Το αποτέλεσμα της έκθεσης είναι προϊόν στενής συνεργασίας ανάμεσα στο Εικαστικό Εργαστήριο, τη Δημοτική Πινακοθήκη, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ξένιας Γιαννούλη καθώς και του εικαστικού Πέτρου Λαμπρινάκου. Στην έκθεση παρουσιάζονται αναπαραγωγές έργων Ελλήνων εικαστικών, με θέματα βασισμένα στον αγώνα για την ελευθερία.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ’21 ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΕΣ

Παράλληλα ολοκληρώνονται οι εργασίες προκειμένου στις  24 Μαρτίου να φωτιστούν όλα τα έργα τέχνης που υπάρχουν σε πλατείες με αγωνιστές του 1821. Στόχος είναι να αναδειχθεί η  πολιτιστική μας κληρονομιά. Επίσης έγινε  καταγραφή - συντήρηση των έργων τέχνης που βρίσκονται σε 11 πλατείες της Πάτρας με αγωνιστές του 1821 (των Παναγιώτη Καρατζά, Κωνσταντίνου Γιαννιά, Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου, Ιωάννη Καποδίστρια, Γρηγορίου Ε΄, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Τριών Ναυάρχων, Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο-Jean Moreas, Παπαφλέσσα, Οδυσσέα Ανδρούτσου και Τύμβο της Επανάστασης). Παράλληλα γίνεται έκδοση σχετικού οδηγού διαδρομής στο κέντρο της πόλης με περιγραφές και πληροφορίες. Θα προβληθούν γλυπτικά έργα που συνήθως προσπερνούν το βλέμμα και την προσοχή του κατοίκου ή περαστικού.

Να σημειωθεί,  ότι για μία ακόμα φορά οι εργαζόμενοι στον Πολιτιστικό Οργανισμό και στο Δήμο Πατρέων, παρά τις δύσκολες συνθήκες , υπερέβαλαν εαυτούς, προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες εργασίες και το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό. Εκτός από την καθαριότητα και το τμήμα πρασίνου, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον ηλεκτροφωτισμό, που επιμελήθηκε των φωτισμό των έργων με τους αγωνιστές του ’21 στις πλατείες της πόλης.

Η μπάντα στους δρόμους και τις πλατείες της Πάτρας

Το δικό της «αποτύπωμα» στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση του 21 θα αφήσει στην πόλη την παραμονή και ανήμερα την 25η Μαρτίου, η Μπάντα του Δήμου Πατρέων

Την Τετάρτη 24 Μαρτίου στις 4.00 το απόγευμα θα ξεκινήσει από το ΚΕΤΧ και παιανίζοντας, μέσω της πλατείας 12ου Συντάγματος θα καταλήξει στην πλατεία Ταμπαχάνων. Στη συνέχεια η μπάντα, με αφετηρία την πλατεία Τριών Ναυάρχων παιανίζοντας μέσω της οδού Μαιζώνος, θα καταλήξει στην Πλατεία Παπαφλέσσα.

Τελευταία διαδρομή της μπάντας για την παραμονή της 25ης Μαρτίου θα είναι με αφετηρία από την διασταύρωση των οδών Κορίνθου και Αράτου και μέσω των οδών Οδυσσέα Ανδρούτσου, περιμετρικά του Βλατερού και εν συνεχεία μέσω των οδών Ζαΐμη και Αγ. Ανδρέου θα καταλήξει στην διασταύρωση με την Καρόλου.

Την Πέμπτη 25 Μαρτίου η μπάντα στις 10.00 το πρωί, με αφετηρία την πλατεία Μαρούδα, παιανίζοντας, θα ακολουθήσει την διαδρομή Γούναρη, περιμετρικά της πλ. Ομονοίας, Γούναρη, Αθανασίου Διάκου, περιμετρικά της πλατείας Υψηλών Αλωνίων, Καρατζά, Σισίνη και  θα καταλήξει στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου