ΙΩΑΝΝΙΝΑ : Λιτές εκδηλώσεις για την Ημέρα λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

imera europis

Με μία σεμνή τελετή που έγινε στο Ηρώο Μπιζανομάχων, αρχές και φορείς των Ιωαννίνων τίμησαν την Ημέρα Λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του εθνικούς αγώνες και την αντίσταση κατά του ναζισμού και του φασισμού. Πρόκειται για την ημέρα όπου η ναζιστική Γερμανία παραδόθηκε άνευ όρων στους συμμάχους και έτσι έληξε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Πέντε χρόνια αργότερα υπήρξε η πρώτη διακήρυξη που έθεσε τα θεμέλια για την ενοποίηση της Ευρώπης.

 Την ημέρα αυτή και την μνήμη όσων θυσιάστηκαν τίμησαν οι τοπικές αρχές. Στεφάνια κατέθεσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, η βουλευτής Μερόπη Τζούφη, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου, εκπρόσωποι των στρατιωτικών, αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών.

«Οι ιδέες του φασισμού επανέρχονται στο προσκήνιο όμως η ιστορία είναι απαράγραφη… Η Γερμανία όφειλε να προχωρήσει στις αποζημιώσεις αλλά ακόμη αρνείται να το πράξει.. Συνεχίζουμε την μάχη ώστε οι ιδέες αυτές να μην ξαναβρούν έδαφος» ανέφερε στις δηλώσεις της η βουλευτής Μερόπη Τζούφη.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ σημείωσε ότι πρόκειται για μία σημαντική μέρα που σηματοδοτεί την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας. Παράλληλα είναι μία μέρα μνήμης για τους Έλληνες που αγωνίστηκαν στα βουνά της Αλβανίας, στη Γερμανική κατοχή και στην εθνική αντίσταση.

Παράλληλα όμως, όπως τόνισε, είναι και η Ημέρα της Ευρώπης, καθώς πέντε χρόνια μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε η πρώτη διακήρυξη που έθεσε τα θεμέλια της ενοποίησης και οδήγησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σήμερα πρέπει να εμβαθύνουμε την ευρωπαϊκή μας συνείδηση και τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις και να βοηθήσουν στην εμβάθυνση της ενοποίησης», τόνισε.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου