Ο χαιρετισμός Μιχάλη Βασιλάκη, Πρόεδρου του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ στα εγκαίνια της έκθεσης «Αχαιοί αγωνιστές στην Επανάσταση του 1821»

Κυρίες και Κύριοι, Στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) συνεργάζεται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας για τη διοργάνωση έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών με θέμα: «Αχαιοί Επαναστάτες στον Αγώνα του ’21».

Στην έκθεση περιλαμβάνεται η ενότητα με τίτλο: «’21 σελίδες» που περιλαμβάνει πολύτιμο υλικό του Μουσείου Τύπου. Μεταξύ άλλων οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το πρωτότυπο χειρόγραφο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης του 1827 στην Τροιζήνα με το οποίο καλείται ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Ελλάδα να αναλάβει την διακυβέρνηση της Χώρας, αυθεντική επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, έγγραφο της «Προσωρινής Διοίκησις της Ελλάδος» που αναφέρεται στον Πρόεδρο του Εκτελεστικού Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο για τον όρκο των Υπουργών και των Αξιωματικών το 1822 κ.ά.

 

Πρόκειται για αρχειακό υλικό και ιστορικά τεκμήρια που διαθέτει η συλλογή του Μουσείου Τύπου, τα οποία συγκεντρώθηκαν χάρη στις προσπάθειες των προηγουμένων Διοικήσεων του φορέα μας και στους δεσμούς εμπιστοσύνης που ανέπτυξε όλα αυτά τα χρόνια  με δωρητές. Είναι πάντοτε χαρά μας να συνεργαζόμαστε με τα έμπειρα και άξια στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας και να δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να λαμβάνουν παραστάσεις και σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία του τόπου μας μέσα από εκθέσεις όπως είναι αυτή που εγκαινιάζεται σήμερα.

Το Μουσείο Τύπου ιδρύθηκε το 1956 και λειτουργεί από τις 28 Μαΐου 1957. Σκοπός του είναι η συγκέντρωση και η διαφύλαξη εφημερίδων, περιοδικών, χειρογράφων και άλλων εντύπων και κειμηλίων, κυρίως από το παρελθόν, που αποτελούν πηγή της πληροφόρησης για την ιστορία του τόπου μας.

Ο πολιτιστικός φορέας της ΕΣΗΕΠΗΝ παρέχει πολύτιμο πρωτογενές υλικό σε ιστορικές έρευνες ενώ ανεκτίμητος είναι ο πλούτος των ιστορικών ντοκουμέντων που φυλάσσονται στο πολύτιμο αρχείο του. Διαθέτει εφημερίδες από όλη την Ελλάδα που χρονολογούνται από το 1815, 1300 διαφορετικών τίτλων- σε 900 τόμους, 1000 περιοδικά από το 1852 και μεταγενέστερα, 67 ημερολόγια της περιόδου 1879- 1970, σπάνιες εκδόσεις και τίτλους βιβλίων.

Επίσης, διαθέτει ψηφιοποιημένο ένα σημαντικό μέρος του υλικού του σε 303.000 σελίδες, στις οποίες έχουν ελεύθερη πρόσβαση οι χρήστες του Διαδικτύου.

Μέσω της ιστοσελίδας www.mouseiotipou.gr κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει τεκμήρια και έντυπα για μια ευρεία ιστορική περίοδο.

Η ΕΣΗΕΠΗΝ, φορέας στον οποίο έχει απονεμηθεί βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών, έχει την ευθύνη λειτουργίας του Μουσείου Τύπου, το οποίο συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα με μοναδική πηγή χρηματοδότησης τις εισφορές των μελών της ΕΣΗΕΠΗΝ, δηλαδή χωρίς να επιβαρύνει τον Εθνικό Προϋπολογισμό.

Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και φίλοι,

Εκ μέρους του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ ευχαριστώ την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (τον κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον κ. Ανδρέα Φίλια και τους συνεργάτες τους), την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας (την κα Ανίτα Κουμούση και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων) για τη συνεργασία και όλους εσάς που μας τιμάται σήμερα με την παρουσία σας…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Θανάσης Μπαμπανέβας   Πρέδρος του ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ , Μιχάλης Βασιλάκης Πρόεδρος του Μουσείου Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ),  Κετερίνα Τσίρου Υπεύθυνη Γραμματείας του Μουσείου Τύπου και Κώστας Θεοδωρόπουλος Γραμματέας του ΤΕΑΣ.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου