Από το 2001 απείχε από τα φώτα εξαιτίας της μάχης που έδινε με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Eκείνη την χρονιά, όταν είχε δώσει το «παρών» στο προεδρικό Μέγαρο για τα ιταλικά Όσκαρ, τα περίοπτα βραβεία David di Donatello.

 

«Ο Ρομπέρτο Ρούσο, ο σύντροφός της όλα αυτά τα χρόνια, μου ζήτησε να γνωστοποιήσω πως η Μόνικα Βίτι δεν είναι μαζί μας πια. Το κάνω με μεγάλη θλίψη, αγάπη και νοσταλγία», έγραψε ο Βελτρόνι στο Twitter.

Η Βίτι, κατά κόσμον Maria Luisa Ceciarelli in Rome, υπήρξε μούσα του Μικελάντζελο Αντονιόνι.  Είχε γεννηθεί το 1931 στη Ρώμη και πρωταγωνίστησε σε ταινίες του Λουίς Μπουνιουέλ του Ντίνο Ρίζι και του Μάριο Μονιτσέλι, αλλά έγινε γνωστή κυρίως από τις ταινίες του Αντονιόνι, του οποίου υπήρξε και σύντροφος.

Την δεκαετία του 1960 μεσουράνησε με αξέχαστες ερμηνείες στις ταινίες L'avventura, La Notte, L'eclissi, and Deserto Rosso του «υπαρξιακού κύκλου» φιλμ του Αντονιόνι. Το 1968, ο Αντονιόνι αποφάσισε να ζητήσει τη Μόνικα Βίτι σε γάμο. «Με αιφνιδίασε!», σχολίαζε η Βίτι. «Σκεφθείτε ότι συμβιώνουμε έντεκα χρόνια και ποτέ δεν ετέθη ζήτημα γάμου.

Η Βίτι και ο Αντονιόνι κατεβαίνουν την κλίμακα του Excelsior Hotel στη Βενετία, το 1962 (Getty Images)