ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ : Διευρύνεται η συνεργασία Περιφέρειας και ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ

Οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του
ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ εξετάστηκαν  κατά τη διάρκεια επίσκεψης κλιμακίου του Οργανισμού στην Περιφέρεια.

Το Κλιμάκιο αποτελούνταν από την Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. κ. Γεωργία Μπόκα, τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Δρ Σπύρο Σταχτιάρη, τη Γενική Διευθύντρια Αγροτικής Έρευνας Δρ Αναστασία Τσαγκαράκου και τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ιωάννη Ξύδη.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης καλωσορίζοντας το κλιμάκιο   αναφέρθηκε στη διαχρονική επιτυχημένη συνεργασία της Περιφέρειας με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που αφορά τη Γαλακτοκομική Σχολή, το Ινστιτούτο Γάλακτος, την παραγωγή και πιστοποίηση νέων τυροκομικών προϊόντων, όπως το κασκαβάλ και το τσαλαφούτι και την πειραματική καλλιέργεια του «λουλουδιού του Δαρβίνου» (primulaveris).

 

Τα στελέχη του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρθηκαν σε ζητήματα που αφορούν την αγροτική έρευνα και την εκπαίδευση στο Ινστιτούτο Γάλακτος και στη Γαλακτοκομική Σχολή αντίστοιχα τονίζοντας ότι έχει τεθεί ως προτεραιότητα η αναβάθμισή τους και η διαπίστευση των ερευνητικών εργαστηρίων. Παράλληλα ζήτησαν τη συνεργασία της Περιφέρειας για την ανάδειξη και αξιοποίηση των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, μεταφέροντας την εκπεφρασμένη βούληση της Διοίκησής του για περαιτέρω ανάπτυξη  των δύο δομών εκπαίδευσης στα Ιωάννινα, με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση του κτηνοτροφικού κλάδου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για την συνολική αξιοποίηση του αγροκτήματος «Κατσικά» από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη να αναλύσει σε γενικές γραμμές το πλάνο για τη δημιουργία και λειτουργία αγοράς τοπικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί σε συνεργασία με την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων και την Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης για τη γενετική βελτίωση και αναπαραγωγή του προβάτου «μπούτσικο».

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη βεβαιότητα ότι η πολύ μέχρι σήμερα συνεργασία θα συνεχιστεί και σε ο, τι αφορά τις δομές εκπαίδευσης στην Ήπειρο, αλλά και με άλλες κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις που στηρίζουν την ελληνική κτηνοτροφία.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης αρμόδια για  θέματα   προώθησης των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου κα. Γιώτα Ναυρόζογλου και στελέχη των υπηρεσιών Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου