Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων: Ομόφωνη απόφαση για αίτημα παράτασης μέχρι τέλος του έτους στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων αναφορικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών

Στο πλευρό των πολιτών των Ιονίων Νήσων, οι οποίοι εκφράζουν αντιρρήσεις μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Χωροταξίας , στέκεται το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, μετά την απόφασή του, κατά τη συνεδρίαση της Κυριακής 20 Μαρτίου 2022, που έλαβε χώρα στη Λευκάδα.

 

Ειδικότερα, το σώμα αποφάσισε ομόφωνα να αιτηθεί παράταση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για την προθεσμία υποβολής ενστάσεων και αντιρρήσεων αναφορικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Το θέμα εισήγαγε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» με τίτλο: «Προβλήματα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Π.Ε. Λευκάδας και μέτρα για την επίλυσή τους», ενώ από την πλευρά της η παράταξη «ΑΝ.Α.Σ.Α.» έφερε στη συνεδρίαση πρόταση ψηφίσματος για αίτημα παράτασης της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων από τους πολίτες, καθώς το θέμα απασχολεί τους κατοίκους όλων των Ιονίων Νήσων.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων συζήτησε από κοινού τις εισηγήσεις των δύο παρατάξεων κι έλαβε την ομόφωνη απόφαση, εκτός από το αίτημα για παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων μέχρι το τέλος του έτους, να συζητήσει εκτενώς το θέμα σε τακτική συνεδρίασή του.

Το θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών απασχολεί σοβαρά την Περιφερειακή Αρχή και όπως υπογράμμισε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Χωροταξίας, Σπύρος Ιωάννου, έχει ήδη διατυπωθεί μια σειρά από ενστάσεις προς την ηγεσία του Υπουργείου, οι οποίες αναλύθηκαν και κατά την τελευταία επίσκεψη του Υφυπουργού, Γιώργου Αμυρά, στην Κέρκυρα και αφορούν κυρίως στο τεκμήριο κυριότητας, που ισχύει υπέρ του Δημοσίου, για τις δασικές εκτάσεις (άρθρο 148 του Ν.4819/21 που αφορά στην επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δασών, δασικών εκτάσεων και χορτολιβαδικών εκτάσεων) σε σχέση με τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, τα οποία έχουν αμετακλήτως αποφανθεί επ’ αυτού και διαφοροποιούνται για τον χώρο των Ιονίων Νήσων. Σ’ αυτό το πλαίσιο έχει ζητηθεί από την Περιφερειακή Αρχή προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Χωροταξίας και η νομοθετική ρύθμιση του θέματος, για την οποία υπάρχει -σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού, Γιώργου Αμυρά- πρόθεση από πλευράς της κυβέρνησης να επιλύσει οριστικά το ζήτημα αυτό.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ψήφιση της τροπολογίας για τη διάσωση των δασωμένων αγρών και την αποφυγή κινδύνων απώλεσης περιουσίας, αλλά και την αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών για να διεκδικήσουν τον αποχαρακτηρισμό τους από «δασική περιοχή».

Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου υπενθύμισε ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ολοκληρώσει άμεσα την υπόθεση των οριστικών δασικών χαρτών διορθώνοντας λάθη δεκαετιών, που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν έχει ολοκληρωμένους δασικούς χάρτες, ενώ αυτό είναι απαίτηση της Ε.Ε. και προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου