Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγκόσμια οργή και κατακραυγή για τη σφαγή στη Μπούτσα – Ζελένσκι: Είναι κτήνη


«Παγωμένη» η παγκόσμια κοινότητα από τις εικόνες φρίκης στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας, όπου η Ρωσία κατηγορείται για εν ψυχρώ δολοφονία αμάχων, κατηγορίες τις οποίες αρνείται και κάνει λόγο για προβοκάτσια. Ο ΟΗΕ προανήγγειλε έρευνα, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε Μέρκελ και Σαρκοζί στην πόλη για αν… δουν τι έκαναν! 

Οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων στη μικρή πόλη Μπούτσα, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το Κίεβο, έχουν προκαλέσει διεθνή οργή και κατακραυγή. Η πόλη ήταν μέχρι πρόσφατα υπό την κατοχή της Ρωσίας. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα πως σκότωσε αμάχους εν ψυχρώ και πως υπάρχουν τουλάχιστον 300 νεκροί σε ομαδικούς τάφους.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο στην Μπούτσα, τον Τάρας Σαπράφσκι, τουλάχιστον 50 από τους τουλάχιστον 300 άμαχους που βρέθηκαν νεκροί, αφού αποσύρθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, έπεσαν θύματα εκτελέσεων από ρωσικές δυνάμεις. Άλλοι σκοτώθηκαν εξαιτίας διασταυρούμενων πυρών ή οι θάνατοί τους δεν έχουν εξηγηθεί.

Ζελένσκι: Κτήνη! Αυτοί είστε

Σε νέο μήνυμά του, τα ξημερώματα της Δευτέρας (04.04.2022), ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι μπορεί να αποκαλυφθούν κι άλλες «φρικαλεότητες», «ακόμη περισσότεροι θάνατοι και εγκλήματα» στις περιοχές της Ουκρανίας που παραμένουν υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

«Διότι αυτή είναι φύση του ρωσικού στρατού που εισέβαλε στη χώρα μας. Είναι κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν», είπε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε πως θέλει κάθε μητέρα Ρώσου στρατιώτη να δει τα πτώματα των αμάχων στην Μπούτσα και αλλού.

«Τι έκαναν; Γιατί τους σκότωσαν; Τι έκανε ένας άμαχος που απλά οδηγούσε το ποδήλατό του; Γιατί άμαχοι σε μια ειρηνική ουκρανική πόλη βασανίστηκαν μέχρι θανάτου; Γιατί στραγγάλισαν γυναίκες αφού τους έβγαλαν τραβώντας τους από τα αυτιά τα σκουλαρίκια; Πώς μπόρεσαν να βιάζουν γυναίκες και να τις σκοτώνουν μπροστά στα παιδιά τους; Να περιγελούν τα θύματά τους ακόμα και μετά τον θάνατό τους; Γιατί πάτησαν πτώματα με άρματα μάχης; Τι έκανε η Μπούτσα στη Ρωσία σας;», είπε οργισμένος ο Ζελένσκι.

«Ελάτε να δείτε τι κάνατε!»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επιτέθηκε, ουσιαστικά, στην πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, πως με την πολιτική τους, έδωσαν στη Ρωσία την ευκαιρία να κάνει ό,τι κάνει!

Μέρκελ και Σαρκοζί, είπε ο Ζελένσκι, θα όφειλαν να επισκεφθούν την Μπούτσα για να δουν πού οδήγησε αυτή που χαρακτήρισε αποτυχημένη πολιτική τους έναντι της Ρωσίας. «Προσκαλώ την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί να επισκεφθούν την Μπούτσα για να δουν πού οδήγησε η πολιτική των παραχωρήσεων επί 14 χρόνια».

Το 2008, τα κράτη μέλη του NATO εξέτασαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην ένταξη της Ουκρανίας, αλλά αποφάσισαν να μην το κάνουν εξαιτίας της εναντίωσης της Ρωσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου