ΠΑΤΡΑ : Παρουσίαση βιβλίου του Χάρη Μωρίκη «Η καταστροφικότητα στην καρδιά της ανθρώπινης φύσεως hqdefault.jpgΈνας ψυχαναλυτής ξαναδιαβάζει τον Θουκυδίδη»


Το Πολύεδρο και οι εκδόσεις Αρμός, παρουσιάζουν το βιβλίο του Χάρη Μωρίκη ,

«Η καταστροφικότητα στην καρδιά της ανθρώπινης φύσεως,                                 Ένας ψυχαναλυτής ξαναδιαβάζει τον Θουκυδίδη» την Τετάρτη 1 Ιουνίου στις 8:00μ.μ. στον κήπο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν μαζί με τον συγγραφέα,                                                      Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος,  καθηγητής Ψυχιατρικής στην                                            Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου  Πάτρας  και ο                                                              Γιάννης Παπαθεοδώρου αναπληρωτής  καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας                               του Πανεπιστημίου Πάτρας.

“O Θουκυδίδης συνέγραψε κάτι απείρως συνθετότερο από την ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου, σκιαγραφώντας με συγκλονιστικό τρόπο την ανθρώπινη φύση. Η διήγησή του συνιστά μία έξοχη αποτύπωση ψυχικών ρευμάτων. Στις πολεμικές συρράξεις, το βάρος από τους μελετητές δίδεται πρωτίστως σε εξωτερικούς παράγοντες, πολιτικούς, οικονομικούς, στρατιωτικούς, ενώ αγνοείται η συμμετοχή του ψυχικού. Όμως, η ψυχική πραγματικότητα είναι πάντοτε παρούσα και προηγείται οποιασδήποτε εξωτερικής, καθορίζοντάς την σε βαθμό αδιανόητο. Η παρούσα μελέτη, ακτινογραφώντας το έργο του κορυφαίου ιστορικού, αναδεικνύει την κρυφή δράση των δυνάμεων καταστροφικότητας και θανάτου που φωλιάζουν στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης

Ο Χάρης Μωρίκης σπούδασε νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κλινική ψυχολογία και ψυχοπαθολογία στη Γαλλία. Είναι διδάκτωρ ψυχολογίας, έχοντας περατώσει την ψυχαναλυτική του εκπαίδευση στην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία. Το βιβλίο του "... εκόμισα εις την τέχνην" αποτελεί το πρώτο δημοσιευμένο τμήμα μίας τετράπτυχης εργασίας που διερευνά τις ενδοψυχικές διαστάσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της τέχνης, έχοντας πλοηγό το φροϋδικό έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου