ΠΑΤΡΑ : Για την αξιοποίηση των κατά παρέκκλιση άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων εκτός σχεδίου

Άρθρο της Εύας Αθανασοπούλου, Γραμματέως της δημοτικής παράταξης «σπιράλ»

Με αφορμή την επιστολή του κ. Κωνσταντίνου Μπουρδούλη (τ. Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων και ενεργού πολίτη) προς τον πρωθυπουργό για την αναστολή των διατάξεων του Ν. 4759/2020, ο οποίος εκτός άλλων αφορά την κατάργηση έκδοσης οικοδομικών αδειών σε κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα  σε εκτός σχεδίου περιοχές, δηλώνουμε ότι:


Σε μία δύσκολη σήμερα οικονομική συγκυρία, όπου το κόστος ζωής (διατροφικά είδη, καύσιμα, ενέργεια) έχει εκτοξευτεί στα ύψη, για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου (με έκταση κάτω των 4 στρεμμάτων) ελλοχεύει ο κίνδυνος να απολέσουν για πάντα το δικαίωμα οικοδόμησής τους. Οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν φόρους για αυτήν την ακίνητη περιουσία, που μάλιστα την απέκτησαν με δεδομένη τότε την οικιστική / επενδυτική αξιοποίησή της.  Σημειωτέον ότι στον Ν. 4759/2020 προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών σε  κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα εκτός σχεδίου, έως τις  9 Δεκεμβρίου 2022, δηλαδή για διάστημα ακόμη έξι μηνών. Αυτή όμως η μεταβατική διάταξη δεν έχει ευρεία χρήση.

Ο νόμος ψηφίστηκε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού όπου πολλές δραστηριότητες της οικονομίας βρίσκονταν «σε αναστολή» και η κοινωνία «σε αναμονή και περίσκεψη». Χάθηκε έτσι πολύτιμος χρόνος. Σήμερα που οι συμπολίτες μας έχουν να αντιπαρέλθουν το κύμα ακρίβειας και σημαντικά βιοποριστικά ζητήματα, είναι σχεδόν αδύνατον να επενδύσουν τα απαιτούμενα χρήματα –που ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ- για το κόστος έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας, η οποία στην πραγματικότητα δεν εξυπηρετεί άμεσες στεγαστικές ανάγκες ή επιχειρηματικές επενδύσεις, αλλά μία προοπτική για το απώτερο μέλλον. Μια δυνατότητα που θα εξασφαλίσει στον μικροϊδιοκτήτη μιας τέτοιας αδόμητης έκτασης την περαιτέρω διατήρηση του δικαιώματος του οικοδομείν. Κι ένα δικαίωμα που θα συντελέσει στην διατήρηση της αξίας του οικοπέδου –την δυνατότητα δηλαδή αξιοποίησης ή/και μεταπώλησής του.

Χιλιάδες «μικρά οικόπεδα εκτός σχεδίου» και εκατοντάδες συμπολίτες μας στον Δήμο Πατρέων (σε Ρίο, Καστρίτσι, Οβρυά, Παραλία, Μιντιλόγλι κ.α.) βρίσκονται σε αυτή την δυσχερή θέση (κάτι βεβαίως που ισχύει για όλη την ελληνική επικράτεια). Εμείς στο σπιράλ αφουγκραζόμαστε την δύσκολη συγκυρία, ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των μικροϊδιοκτητών και προτείνουμε την αναστολή εφαρμογής της άνω διάταξης στην κατεύθυνση μιας εύλογης χρονικής παράτασής της.

 

Εύα Αθανασοπούλου,

Δρ Πολιτικός Μηχανικός

Γραμματέας «σπιράλ»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου