A Greece: Τρεις φοιτήτριες «γεφυρώνουν» σχεδιαστές και παραγωγούς 3D προϊόντων με την αγορά

Η ιδέα της 3Deal, όπως λένε οι τρεις φοιτήτριες, είναι μια έμπνευση που προέκυψε από ένα εκ των νέων μαθημάτων που προστέθηκαν στο νέο πρόγραμμα σπουδών

Η Ειρήνη Χιονιά, η Μαρσίντα Γκοζίνα και η Μυρσίνη Χατζηκωσταντίνου, φοιτήτριες του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, βραβεύτηκαν πρόσφατα από τον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Άγγελο Συρίγο και έλαβαν το χρηματικό βραβείο των 2000 ευρώ.


Πίστεψαν στη δύναμη της τεχνολογίας και συγκεκριμένα στις δυνατότητες που προσφέρει η βιομηχανία 3D printing, στη σύγχρονη ζωή. Δημιούργησαν τη δική τους επιχείρηση, τη 3Deal, με στόχο να δημιουργήσουν ένα ενιαίο περιβάλλον, όπου θα επικοινωνούν και θα συνεργάζονται ιδανικά δημιουργοί 3D προϊόντων και πελάτες, και κατάφεραν, με την υλοποίηση της ιδέας τους, να κατακτήσουν τη δεύτερη θέση στον φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2022» του Junior Achievement Greece.

«Μας έκανε πολύ χαρούμενες το γεγονός ότι κερδίσαμε τη δεύτερη θέση και το χρηματικό έπαθλο», λέει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Μαρσίντα Γκοζίνα και σημειώνει πως «το μεγαλύτερο όφελος για εμάς από αυτόν τον διαγωνισμό ήταν το ενδιαφέρον που είδαμε από τους ανθρώπους εκεί, επιχειρηματίες και μη, για την τρισδιάστατη εκτύπωση και την ιδέα μας. Και αυτό μας δίνει ένα ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσουμε και να δουλεύουμε για το όραμά μας».

Δημιούργησαν ήδη site και αναζητούν επενδυτές

«Μετά την πρώτη μας επιτυχία και διάκριση, είμαστε σε διαδικασία να ορίσουμε ξανά τους στόχους μας και τους πόρους που θα χρειαστούμε για να εξελίξουμε την ιδέα μας», τονίζει, με αξιοζήλευτο επαγγελματισμό, η Ειρήνη Χιονιά. «Το site μας», προσθέτει, «βρίσκεται σε αρκετά ώριμο επίπεδο και προσπαθούμε να εντάξουμε τους πρώτους μας δημιουργούς. Επιπλέον, βρισκόμαστε σε αναζήτηση επενδυτών που θα συμβάλουν στην εξέλιξη της ιδέας. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε το site με τρόπο που να το καθιστά εύχρηστο για τους χρήστες και να δίνει τη δυνατότητα να λύσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν πελάτες και δημιουργοί προϊόντων. Μέσα στο επόμενο διάστημα θέλουμε να κατευθυνθούμε στον βιομηχανικό κλάδο και να διεθνοποιηθούμε προς την Ευρώπη, διαμορφώνοντας μια νέα κουλτούρα στην αγορά και συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία».

Η ιδέα της 3Deal, όπως λένε οι τρεις φοιτήτριες, είναι μια έμπνευση που προέκυψε από ένα εκ των νέων μαθημάτων που προστέθηκαν στο νέο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την περαιτέρω έρευνα που έκαναν, η οποία ανέδειξε το κενό στην αγορά του 3D printing. Πέρα από το ότι το 3d printing είναι μια τεχνολογία του μέλλοντος, υπογραμμίζουν, είναι ελάχιστοι αυτοί που τη γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην καθημερινότητά των ατόμων. Η 3Deal είναι ένα marketplace, δηλαδή ένας χώρος που θα υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών, ιδεών και προϊόντων. Σκοπός τους είναι, όπως αναφέρουν, η 3Deal να παρουσιάσει την αξία και τις δυνατότητες που δίνει η τρισδιάστατη εκτύπωση στη σύγχρονη κοινωνία και να συμβάλει στην εύκολη και άμεση απόκτηση προϊόντων, με τα χαρακτηριστικά που θέλει κάθε πελάτης ξεχωριστά. Κάτι που δεν ήταν εφικτό μέχρι σήμερα, όπως λένε.

Αμέτρητες ώρες δουλειάς και έρευνας για την επίτευξη του στόχου

«Το χάσμα αυτό θέλαμε να γεφυρώσουμε εμείς», εξηγεί η Μαρσίντα Γκοζίνα και διευκρινίζει πως «για να φτάσουμε σ’ αυτή τη διάκριση και να είμαστε όσο καλύτερες μπορούμε την ημέρα του διαγωνισμού, είχε προηγηθεί ένα διάστημα τριών μηνών, με αμέτρητες ώρες δουλειάς, έρευνας και δημιουργικότητας. Πολλά από αυτά που κάναμε, για εμάς ήταν απλές θεωρίες που τις είδαμε να υλοποιούνται, να αναπτύσσονται και να εφαρμόζονται στην πράξη. Η δυσκολία ήταν αναμενόμενη, διότι ήταν ένα νέο περιβάλλον, ωστόσο η βοήθεια των μεντόρων μας ήταν καθοριστική. Η διάκριση αυτή αποτελεί και την ανταμοιβή μας για όλο αυτό το δύσκολο διάστημα».

Όταν δημοσιεύθηκε η ιδέα της 3Deal και παρουσιάστηκε το site τους, οι τρεις φοιτήτριες αντιλήφθηκαν ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, είχαν αρχίσει ήδη να συγκεντρώνουν τους πρώτους δημιουργούς τους και το feedback που είχαν και συνεχίζουν να έχουν είναι πολύ ενθαρρυντικό ώστε να συνεχίσουν με τους καλύτερους «οιωνούς».

Αναφερόμενη στη συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ τους και στους ρόλους που θα πρέπει κάθε κοπέλα να υποστηρίξει, η Ειρήνη Χιονά εξηγεί: «η συνεργασία μας ήταν εξαιρετική καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού. Υπήρχε επικοινωνία, ειλικρίνεια, εποικοδομητικές διαφωνίες για την εύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης και αλληλοβοήθεια. Καθώς ήμασταν μόλις τρία άτομα με πολλή δουλεία και έρευνα να “τρέχει”, μόνο από εμάς τις τρεις, ήταν δύσκολο να βρισκόμαστε on time στις προθεσμίες. Για κάθε τομέα υπήρχε συνεργασία τουλάχιστον δύο εκ των τριών μας και οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού. Βλέποντας την έως τώρα πορεία μας, θα έλεγα ότι η Μυρσίνη Χατζηκωνσταντίνου είχε τον ρόλο του CMO (Chief Marketing Officer), η Μαρσίντα Γκοζίνα το ρόλο του CIO (Chief Information Officer) και εγώ CFO (Chief Financial Officer)».

Οι τρεις φοιτήτριες έχουν δημιουργήσει και θέσει σε λειτουργία το website (3-Deal.com) και το app της startup εταιρείας τους. Ήδη, όπως επισημαίνουν, έχουν προσελκύσει υποψήφιους πελάτες, ενώ φιλοδοξούν πως μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους (2023) θα έχουν ολοκληρώσει πλήρως τα διαδικαστικά ζητήματα λειτουργίας της 3Deal και θα βγουν επίσημα στην αγορά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου