Μικρά Ασία της Θάλασσας, της Καρδιάς και της Γυναίκας στο Θέατρο όροφως

Το Αχαϊκό Εργαστήρι Πολιτισμού και Παράδοσης συμμετέχοντας στα 100 χρόνια μνήμης από την Μικρασιατική Καταστροφή παρουσιάζει με την θεατρική του ομάδα ΣΥΝ-ΔΡΑΣΗ την παράσταση με τίτλο «ΜΙΚΡα ΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ». Η παράσταση θα ανέβει ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  03/06/2022 και ώρα 20.30 στο θέατρο Όροφως.

Στο πρώην Σταφιδεργοστάστιο-αποθήκες Βουρλούμη, το σημερινό θέατρο “Όροφως”, είχαν φιλοξενηθεί το 1922 142 πρόσφυγες μετά την Μικρασιατική καταστροφή για αρκετό χρονικό διάστημα. Για εμάς αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση που το Αχαϊκό Εργαστήρι παρουσιάζει για πρώτη φορά αυτή την παράσταση σε αυτόν εδώ τον ιστορικό χώρο.

Η εκδήλωση είναι παραγωγή και επιμέλεια του Αχαϊκού Εργαστηρίου με την θεατρική του ομάδα ΣΥΝ-ΔΡΑΣΗ και το τμήμα παραδοσιακών χορών σε συνδιοργανώση με τον τομέα πολιτισμού Π.Ε. Αχαΐας Π.Δ.Ε.
Το 1922 οι Έλληνες Μικρασιάτες με βία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους, να ξεριζωθούν και να γίνουν προσφυγές. Φαινόμενο διαχρονικό στην ανθρώπινη ιστορία που φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Τα κείμενα της παράστασης βασίζονται σε λογοτεχνικά έργα της Διδώς Σωτήριου, της Βασιλικής Ράλλη και σε μαρτυρίες προσφύγων.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου