ΠΑΤΡΑ / ΚΑΛΑΒΥΤΑ : Πλακέτα στο Χελμό στη μνήμη των τριών αδικοχαμένων ορειβατών

PLAKETA

Αποστολή του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών στο Χελμό στο σημείο που χάθηκαν οι Γιάννης Τορέλλι, Θανάσης Σωτηρόπουλος και Παναγιώτης Τέκος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή  3 Ιουλίου 2022. Πολυμελής ομάδα του ΕΟΣ Πατρών (Ορειβατικός Σύλλογος Πατρών) κινήθηκε προς την κορυφή του Χελμού, στο σημείο όπου πρόσφατα έχασαν την ζωή τους τρία από τα πιο εκλεκτά μέλη της ορειβατικής – αναρριχητικής κοινότητας της ευρύτερης περιοχής στη διάρκεια αναρρίχησης στον πάγο.

Σκοπός της αποστολής ήταν η τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας με τα ονόματα των τριών αδικοχαμένων ορειβατών στο σημείο όπου η μοίρα ‘έστησε’ τη δική της παγίδα, εκεί όπου μεγάλος όγκος χιονιού τους παράσυρε σε γκρεμό 300 μέτρων περίπου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΟΣ Πάτρας Αγγελική Καλλιαμπέτσου, ήταν μια οφειλόμενη κίνηση εκ μέρους των ορειβατών της Πάτρας με αφορμή την απώλεια τριών πού έμπειρων και βέβαια αγαπητών από την μεγάλη κοινότητα των ορειβατών, προσώπων.

Οι τρεις άντρες, ηλικίας από 50 έως 55 ετών, κάτοικοι Πάτρας, έμπειροι στην χειμερινή αναρρίχηση ανέβηκαν στο Χελμό το πρωί του Σαββάτου 5/2/2022 και από την Στύγα όπου εθεάθησαν τελευταία φορά, θα πήγαιναν προς την περιοχή της «Μαυρολίμνης».

Το Χιονοδρομικό Κέντρο αναζήτησε τους τρεις άντρες αφού είχαν αφήσει το αυτοκίνητό τους στο παρκινγκ του Κέντρου, αλλά τα συνεχή τηλεφωνήματα προς το κινητό που είχαν δώσει, χτυπούσε χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση.

Αμέσως με οχήματα του Χιονοδρομικού, το προσωπικό του Κέντρου άρχισαν την αναζήτησή τους και ειδοποιήθηκε η Αστυνομία.

Στο σημείο έσπευσαν άντρες της Π.Υ. Καλαβρύτων, Περιπολικό του Α.Τ. Καλαβρύτων και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Καλαβρύτων ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή της 6ης ΕΜΑΚ.

Ο καιρός για τα δεδομένα του Χελμού ήταν καλός χωρίς καιρικά φαινόμενα και χαμηλό άνεμο, αλλά με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα σώματα των τριών ορειβατών ανασύρθηκαν την Κυριακή 6/2/2022 μετά από συνδυασμένη επιχείρηση του Χιιονοδρομικού και της ΕΜΑΚ συνεπικουρούμενων από έμπειρους οδηγούς βουνού.

Πιθανολογείται ότι οι τρεις ορειβάτες υποτίμησαν τον όγκο χιονιού και τον παγετό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου