ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ : ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΙΚ. ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

Δημοπρατούνται τα Ιαματικά Λουτρά

Αμαράντου και Καβασίλων Κόνιτσας

 

 Την ολοκληρωμένη και συστηματική αξιοποίηση ενός φυσικού πλούτου που διαθέτει η Ήπειρος στοχεύει η Περιφέρεια Ηπείρου εκσυγχρονίζοντας και αναβαθμίζοντας τα ιαματική της λουτρά. Μετά τα Ιαματικά λουτρά Πρέβεζας και Χανόπουλου Άρτας, σειρά παίρνουν αυτά του Αμαράντου και των Καβάσιλων.

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, ενέκρινε τη δημοπράτηση των δύο έργων, με τους προϋπολογισμούς  για τα μεν Ιαματικά Αμαράντου να ανέρχεται σε 1.300.000 ευρώ για τα δε Καβασίλων σε 1.500.000 ευρώ.

Τα έργα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “ThematicRoutesandNetwords- TheRout _Net”.

Προμήθεια Εξοπλισμού για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η δημοπράτηση Προμήθειας «Λοιπού εξειδικευμένου εξοπλισμού», για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 1.252.000 ευρώ. Η χρηματοδότησή του, γίνεται από το έργο COOFHEA2 του InterregV-AΕλλάδα- Ιταλία 2014-2020 και ύστερα από την παρέμβαση που είχε κάνει ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης για την τροποποίησή του και την ένταξη σε αυτό  και προμηθειών για νοσοκομεία της Ηπείρου.

 Έργα βελτίωσης αντλιοστασίων Γλυκής – Κυψέλης ΤΟΕΒ Αχέροντα

Με άλλη απόφασή της η Ο.Ε. ενέκρινε τη δημοπράτηση  του έργου για τη βελτίωση αντλιοστασίων Α/Σ 1 (Γλυκής) και Α/Σ 4 (Κυψέλης) «, προϋπολογισμού 1.164.360 ευρώ, μετά τη σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της. Το έργο εντάσσεται στην πράξη «Έργα εκσυγχρονισμού εξοικονόμησης νερού και ενέργειας του δικτύου του ΤΟΑΕΒ Αχέροντα».

 

 

Ακόμη, η Ο.Ε. ενέκρινε τη δημοπράτηση των έργων:

 

Ø  «Καθαρισμός – άρση προσχώσεων υδατορεμάτων Π.Ε. Άρτας για το έτος 2022», συνολικής δαπάνης 200.000 ευρώ

Ø  «Συνδρομή στον καθαρισμό τάφρων και διωρύγων Π.Ε. Άρτας για το έτος 2022», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ

 

Ανάδειξη αναδόχων

 

Με αποφάσεις της Ο.Ε. αναδείχθηκαν οι οριστικοί ανάδοχοι για τα έργα:

 

Ø  «Βελτίωση Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κόνιτσας», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Οριστικός ανάδοχος: ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.

Ø  «Αντικατάσταση Στέγης Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πολυδρόσου», προϋπολογισμού € 48.000 ευρώ. Οριστικός ανάδοχος: Λιανός Κ. Αναστάσιος &Σια Ε.Ε.

 

Επίσης, αναδείχθηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι για τα έργα:

 

Ø  «Κατασκευή ζώνης στράγγισης και ανακούφισης για την αποφυγή κατολίσθησης επί της 3ης επαρχιακής οδού», προϋπολογισμού 186.000 ευρώ. Προσωρινός ανάδοχος: Project Analysis Ι.Κ.Ε.

Ø  «Συντήρηση – προστασία πρανών στη θέση Ξηρόκαμπος της ε.ο.12» Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Προσωρινός ανάδοχος: ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.

Ø  «Άμεση αντιστήριξη πρανών ποταμού Καλαμά μετά από πλημμύρες», προϋπολογισμού 74.400 ευρώ. Προσωρινός ανάδοχος: ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.

Ø  «Προμήθεια καλωδίων FG16R16*250 - μπαρών και ταινιών Cu χαλκού για την επισκευή του αρδευτικού αντλιοστασίου Βαλανιδόρραχης ΤΟΕΒ Αχέροντα», προϋπολογισμού € 64.976 ευρώ. Προσωρινός ανάδοχος: Φώτιος Κω/νος.

Ø  «Ανακατασκευή – βελτίωση τεχνικών σε αρδευτικούς τάφρους (Ακροποταμιά, Γραμμενίτσα)» Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. Προσωρινός ανάδοχος: ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.

 

Τέλος, η Ο.Ε. ενέκρινε την ανάδειξη εργολάβων για τον από εδάφους ψεκασμό ελαιοδέντρων στο πλαίσιο του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2022, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, προϋπολογισμού 148.924 ευρώ.

 

 

Oδηγίες προφύλαξης και μέτρα αντιμετώπισης από την εμφάνιση υψηλών      θερμοκρασιών και καύσωνα

 

Από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνονται οι πολίτες για τα συμπτώματα που προκαλεί ο καύσωνας και τους τρόπους αντιμετώπισης της θερμοπληξίας.

 

Για τα δεδομένα των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας, ο καύσωνας αποτελεί εποχιακό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς  μήνες .Το φαινόμενο  αυτό γίνεται  πιο έντονο στις πόλεις , λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Τα πρώτα συμπτώματα της θερμοπληξίας

 • Δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, καταβολή, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία έμετοι και ταχυπαλμία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας εκδηλώνεται

 • Ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα, ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα.
 • Ζάλη, σύγχυση, Αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας.
 • Πτώση αρτηριακής πίεση.                                                                   
 • Επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

 

 Πρώτες βοήθειες

 • Μεταφέρουμε το θερμόπληκτο  χωρίς χρονοτριβή σε δροσερό ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο μέρος.
 •  Βγάζουμε τα  ρούχα, τοποθετούμε κρύα επιθέματα ή παγοκύστες  στον τράχηλο τις μασχάλες και την βουβωνική περιοχή.
 • Του δίνουμε μικρές γουλιές δροσερών υγρών( νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων ) αν μπορεί να καταπιεί.
 • Αν έχει χάσει τις αισθήσεις του και παρά τις προσπάθειές μας δεν συνέλθει, τον μεταφέρουμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

 

Προληπτικά μέτρα της θερμοπληξίας

 • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
 • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας και βαδίσματος για πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο.
 • Το ντύσιμο πρέπει να είναι ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο. Απαραίτητη είναι η χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου με φακούς  που προστατεύουν τα μάτια από την ηλιακή ακτινοβολία.
 • Λήψη άφθονων υγρών κατά προτίμηση νερό και φυσικούς χυμούς, ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ.
 • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια  της ημέρας.
 • Μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
 • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους.
 • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης, εκτός αν αυτά κλιματίζονται καλά.
 • Τα δωμάτια του σπιτιού  κατά την διάρκεια της ζεστής μέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστά και να ανοίγουν όλη την νύχτα που έχει δροσιά.(αν δεν έχουν κλιματισμό)
 • Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
 •  Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης(υπέρβαση ορίων του όζοντος και των αιωρούμενων σωματιδίων) .

Ποιος κινδυνεύει από υψηλές θερμοκρασίες

 • Τα νεογνά και μικρά παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
 • Οι ηλικιωμένοι  

·        Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειεςσακχαρώδη διαβήτη, νεφροπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π. ) 

 • Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα ή με οξεία νόσο, άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον και
 • Άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα θα πρέπει να συμβουλευθούν το θεράποντα γιατρό τους για ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου