Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, τελευταίος πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, πέθανε σε ηλικία 91 ετών, ανακοίνωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων το βράδυ της Τρίτης, επικαλούμενα στελέχη του νοσοκομείου CKB όπου νοσηλευόταν.

«Σήμερα το απόγευμα (Τρίτη), μετά από μια μακρά σοβαρή ασθένεια, ο Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ πέθανε», δήλωσαν αξιωματούχοι του Νοσοκομείου.

Υπέρμαχος του ελέγχου των εξοπλισμών και των μεταρρυθμίσεων που προσανατολίζονταν στον εκδημοκρατισμό, στη δεκαετία του 1980, ο Γκορμπατσόφ έχει πιστωθεί ευρέως ότι βοήθησε να τερματιστεί ο Ψυχρός Πόλεμος και να πέσει το σιδηρούν παραπέτασμα που χώριζε την Ευρώπη στα δύο. Επικρίθηκε από τους Ρώσους επικριτές του για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, της οποίας ήταν ο τελευταίος πρόεδρος προκαλώντας την κατάρρευση του «μπλοκ» των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη.

Όταν οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας σάρωσαν τα έθνη του σοβιετικού μπλοκ της κομμουνιστικής Ανατολικής Ευρώπης το 1989, απέφυγε να χρησιμοποιήσει βία - σε αντίθεση με προηγούμενους ηγέτες του Κρεμλίνου που είχαν στείλει τανκς για να συντρίψουν τις εξεγέρσεις στην Ουγγαρία το 1956 και στην Τσεχοσλοβακία το 1968.

Όμως οι διαδηλώσεις δημιούργησαν και φιλοδοξίες για αυτονομία στις 15 δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίες διαλύθηκαν τα επόμενα δύο χρόνια με χαοτικό τρόπο. Ο Γκορμπατσόφ πάλεψε μάταια για να αποτρέψει αυτή την κατάρρευση.

Ερχόμενος στην εξουσία το 1985 ως Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επέβαλε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, γνωστές από δύο όρους, "περεστρόικα" (ανασυγκρότηση/ανοικοδόμηση) και " glasnost» (διαφάνεια), με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό της Σοβιετικής Ένωσης που αντιμετώπιζε σοβαρές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ.

Μεταξύ 1990 και 1991, κατείχε τη θέση του Προέδρου της Σοβιετικής Ένωσης, πριν από την παραίτησή του στις 25 Δεκεμβρίου 1991, δίνοντας τη θέση του στον Μπόρις Γέλτσιν, τον πρώτο Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Υποστηρικτής μιας πολιτικής προσέγγισης με τη Δύση, έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου