Το Αγιο Ορος στην Πάτρα

Ολόκληρη η Αθωνική Πολιτεία «έρχεται» για τα Πρωτοκλήτεια

Ανδρέας Αλεξ. Βρής, dytikosaxonas@gmail.com

Πρόκειται για μεγάλη και μοναδική στο είδος της έκθεση που θα διοργανωθεί με πρωτοβουλία της δραστήριας Οργάνωσης   Διεθνείς  Σχέσεις Πολιτισμού (*), της  οποίας ηγείται ως πρόεδρος η αεικίνητη κυρία Ζωζώ Λιδωρίκη (φωτογραφία ), υπο την αιγίδα  της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, και την συνεργασία του  Πανεπιστημίου.

Ο σπουδαίος  σχεδιαστής /διακοσμητής Μιχάλης Βασιλόπουλος (φωτογραφία ) «έχτισε»  με το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο τα πιο βαριά μνημεία της ορθόδοξης χριστιανικής  παράδοσης και θα τα παρουσιάσει στην πόλη.


Συγκεκριμένα ολόκληρη η Αθωνική Πολιτεία με τα είκοσι ιστορικά μοναστήρια της κατασκευάστηκε από μικρά κομμάτια ξύλου μπάλσα, (φωτογραφία) όπως βλέπουμε και στο  τρίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά) βιβλίο που θα συνοδεύει την Έκθεση. Οι δημιουργίες του, Μιχάλη Bασιλόπουλου αποτυπώνουν με κάθε λεπτομέρεια την αγιορείτικη αρχιτεκτονική κληρονομιά όπως σώζεται σήμερα.

Οι μακέτες των είκοσι Μονών, όπως θα είναι τοποθετημένες πάνω στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, σπάνε το «Άβατον» και προσφέρουν  μια νοερή περιήγηση στα απρόσιτα ειδικά για το θηλυκό πληθυσμό, μοναστήρια.

Οι ημερομηνίες της Εκθεσης,όπως και ο χώρος, δεν έχουν οριστικοποιηθεί αλλά έγιναν ήδη συναντήσεις για την άρτια προετοιμασία, καθώς προγραμματίζεται  περί τον Νοέμβριο, αφού θα είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων, στα οποία θα προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη αίγλη, ενώ αναμένεται ότι θα προσελκύσει και επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος.

Οσο για τα εγκαίνια θα πάρουν ιδιαίτερα πανηγυρικό χαρακτήρα όπως θα αξίζει στο γεγονός.

(*) Η αστική-μη κερδοσκοπική εταιρεία Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού ιδρύθηκε στην Αθήνα την άνοιξη του 1991 με κύριο σκοπό την προβολή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του Ελληνικού Πνεύματος και των εκφράσεών του στα Γράμματα, στις Τέχνες και στην Επιστήμη, την καταξίωση των Ελλήνων δημιουργών στη θέση που δικαιωματικά τους ανήκει στο παγκόσμιο πνευματικό στερέωμα και συγχρόνως την αναβάθμιση του επιπέδου των πολιτισμικών σχέσεων και διεργασιών στον ελλαδικό χώρο.




 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου