ΠΑΤΡΑ : Εδώ Πανεπιστήμιο

Μήνυμα Πρύτανη Χ. Μπούρα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας για το «ΟΧΙ» των προγόνων μας στο φασισμό και το ναζισμό.
Ο πόλεμος του 1940 ήταν ένας μεγαλειώδης αγώνας που ακόμα μας εμπνέει.  Διαχρονικά επίκαιρη και πολύτιμη η παρακαταθήκη της 28ης Οκτωβρίου, μας υπενθυμίζει ότι έχουμε χρέος να διατηρήσουμε το σεβασμό στις αξίες, της ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ενότητας, της αλληλεγγύης, της αποφασιστικότητας απέναντι στους κινδύνους που μας απειλούν.



Ο αγώνας όμως κατά των φαινομένων του ρατσισμού και φανατισμού δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζεται καθημερινά. Στη σημερινή επέτειο λοιπόν, ας αναλογιστούμε την υπερηφάνεια και το μεγαλείο, που επέδειξαν τότε οι Έλληνες πρόγονοί μας και ας διαχειριστούμε και εμείς τις σύνθετες και διαρκώς μεταβαλλόμενες σημερινές προκλήσεις με σύνεση και προσήλωση στην  προάσπιση των θεμελιωδών και πανανθρώπινων αξιών. Ο καθημερινός αυτός αγώνας συνιστά, άλλωστε, και τον πολυτιμότερο φόρο τιμής στη μνήμη και στις θυσίες αυτών που αγωνίστηκαν για μια Ελλάδα, ελεύθερη.

«Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις, εκεί που πάει να σκύψει
(…)
Νάτη πετιέται από ξαρχής, κι αντριεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό, με το καμάκι του ήλιου…».

«Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», Γιάννης Ρίτσος

Ο Πρύτανης

Χρήστος Ι. Μπούρας


 

Πανεπιστήμιο Πατρών και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ενώνουν δυνάμεις για έναν κοινό στόχο: την Ίδρυση και Λειτουργία Κοινής Δομής Μεταφοράς Τεχνολογίας
Σε μία κομβικής σημασίας σύμπραξη προχωρούν δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της πόλης μας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: αποφάσισαν και δρομολογούν τη δημιουργία μίας Κοινής Δομής Μεταφοράς Τεχνολογίας, γεγονός που θα επαναπροσδιορίσει τη δυναμική σχέση των οικονομικών, κοινωνικών και εργασιακών πτυχών του αστικού ιστού με τα πανεπιστήμια και τους ερευνητικούς φορείς που τον πλαισιώνουν.
Στόχοι της σύμπραξης:

  • Σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με τον παραγωγικό ιστό της περιοχής 
  • Διεπιστημονική υποστήριξη και αξιοποίηση της έρευνας των δύο πανεπιστημίων
  • Η ισχύς εν τη ενώσει: Συντονισμένο άνοιγμα στην καινοτομία, την αγορά και την κοινωνία

Επιμέρους στόχοι και δράσεις
Πιο συγκεκριμένα, η σύμπραξη αφορά στις ενέργειες για την ενίσχυση των πολιτικών και δράσεων των δύο Ιδρυμάτων σχετικά με τη διαχείριση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας, τους τρόπους Εμπορικής Αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων, την ίδρυση Τεχνοβλαστών (spin-offs) και την υποστήριξη της καινοτομίας που γεννάται στα εργαστήρια.
Προς επίτευξη των παραπάνω, η Κοινή Δομή θα υλοποιήσει στοχευμένες δράσεις που αναπτύσσονται σε τρεις άξονες:

  1. Δράσεις Μεταφοράς Τεχνολογίας, οι οποίες επικεντρώνονται στην δημιουργία κοινής ψηφιακής βάσης δεδομένων, στην παροχή υποστήριξης στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, εμπορικών σημάτων και βιομηχανικών σχεδίων, στη διαδικασία σύναψης συμβάσεων μεταφοράς τεχνολογίας και διαπραγμάτευσης, στην προστασία και αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, στη διαμόρφωση επιχειρηματικών σχεδίων και στην εξεύρεση εξωτερικών συνεργατών, επενδυτών και χρηματοδότησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
  2. Δράσεις για την οργάνωση και στελέχωση των επιμέρους Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, οι οποίες αφορούν στην υποστήριξη των παρεχόμενων υπηρεσιών από εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες, τη διεπιστημονική προσέγγιση και προβολή της δομής, τη δημιουργία δικτύου και κοινότητας, την ανταλλαγή γνώσης και τη συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις μεταφοράς τεχνολογίας.
  3. Δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, οι οποίες σχετίζονται με την εκπαίδευση των εξειδικευμένων στελεχών, την ανάπτυξη δράσεων συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών και Πανεπιστημίων, καθώς και τη δικτύωση/προώθηση των καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών εντός και εκτός συνόρων.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», ενώ στόχο αποτελεί η παροχή υπηρεσιών για την ανάπτυξη τουλάχιστον επτά (7) Τεχνοβλαστών(spin-offs) και την υποβολή τουλάχιστον δώδεκα (12) αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

 

Εθελοντική Δράση Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πανεπιστημίου Πατρών
Εισαγωγή νέων μικρών ρομποτιστών στο πρόγραμμα του Robots@UP για το 2022-2023
Η εθελοντική δράση εκπαιδευτικής ρομποτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Robots@UP, για ακόμη μία χρονιά, ανοίγει τις πόρτες της για να υποδεχθεί νέους μικρούς ρομποτιστές, που θα ενταχθούν και θα ακολουθήσουν το πρωτοποριακό πρόγραμμά της στον μαγικό κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics). Μετά από πέντε δημιουργικά χρόνια δραστηριοτήτων, η αμιγώς εθελοντική δράση Robots@UP έχει εντάξει στα μέλη της περισσότερα από 150 παιδιά (από τη Δ. Ελλάδα) και περισσότερους από 30 προπονητές (φοιτητές και επιστήμονες διαφορετικών και συμπληρωματικών γνωστικών αντικειμένων). Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και την κοινωνία της Δ. Ελλάδας, μεταφέροντας προς τους μαθητές, που αποτελούν τους αυριανούς επιστήμονες και το μέλλον της κοινωνίας μας, την τεχνογνωσία και την εμπειρία κατασκευής ρομποτικών συστημάτων και αυτοματισμών. Μέσα από ένα καινοτόμο πρόγραμμα τα παιδιά συμμετέχουν σε ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, κατασκευές, δημιουργική σκέψη, επιστημονικές διαλέξεις, συνεργατικότητα, συμπερίληψη, γνώση και μάθηση. Τη νέα χρονιά πρόκειται να ενταχθούν ως μέλη της ομάδας του Robots@UP είκοσι τέσσερις νέοι μικροί ρομποτιστές (Γ’ έως ΣΤ’ Δημοτικού), που  θα επιλεγούν μετά από κλήρωση η οποία θα διεξαχθεί στο τέλος του Οκτωβρίου. Οι συναντήσεις των μικρών ρομποτιστών διεξάγονται κάθε Παρασκευή, στις 16.00 - 17.30 και 17.50 - 19.20, στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το ετήσιο πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα, με έναρξη στις 5 Νοεμβρίου 2022. Αιτήσεις για τη συμμετοχή των παιδιών (Γ’ έως ΣΤ’ Δημοτικού) γίνονται συμπληρώνοντας την Αίτηση Εγγραφής  μέχρι και την Παρασκευή 28/10/2022.
Συνδεθείτε με τον συναρπαστικό κόσμο του Robots@UP στο https://www.facebook.com/RobotsUPATRAS
Πληροφορίες: 2610969491 (Ομάδα  Robots@UP)

 

18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων
Συνεχίζοντας την πορεία που μετράει πάνω από 30 χρόνια, θα πραγματοποιηθεί το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων από 3 έως 6 Νοεμβρίου 2022 στο Μεσολόγγι,  με τίτλο: «Υδρόβιοι Βιολογικοί πόροι: Ανάδειξη-Προστασία-Βιώσιμη Ανάπτυξη». Οι θεματικές ενότητες  του συνεδρίου είναι: Αλιεία και Θαλάσσια Οικοσυστήματα,     Εσωτερικά ύδατα  και Παράκτια Ζώνη, Υδατοκαλλιέργειες, Εμπορία και Μεταποίηση Αλιευτικών προϊόντων.
Το συνέδριο διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων Δημοσίων, σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Πατρών, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποστηρίζεται από το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ΠΔΕ &  ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Αναλυτικές πληροφορίες στο σύνδεσμο: http://18psid.asfa.upatras.gr/

 

Ημερίδα με θέμα: H Διαπολιτισμική Διαμεσολάβηση ως παράγοντας της αποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης και Εκπαίδευσης | 5.11.22 
Το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Εργαστήριο Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης) του Πανεπιστημίου Πατρών, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Έδρα UNESCO) σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας του Ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών και την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «H Διαπολιτισμική Διαμεσολάβηση ως παράγοντας της αποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης και Εκπαίδευσης». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 5/11/22, στην Αθήνα, με ελεύθερη είσοδο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα: https://www.unic.ac.cy/el/event/h-diapolitismiki-diamesolavisi-os-paragontas-tis-apotelesmatikis-dimosias-dioikisis-kai-ekpaideysis/

 

HelMSIC | Ημερίδα Ψυχικής Υγείας
H Hellenic Medical Students’ International Committee (HelMSIC) διοργανώνει «Ημερίδα Ψυχικής Υγείας», η οποία απευθύνεται σε φοιτητές/τριες Ιατρικής και επιστημών υγείας (Φαρμακευτική, Νοσηλευτική). Το πρόγραμμα αφορά στην εκπαίδευση των φοιτητών, μέσω ομιλιών και διαδραστικών μεθόδων,  σε προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν, καθώς και σε τρόπους αντιμετώπισής τους. Επιπλέον, περιλαμβάνει μία ανοιχτή συζήτηση με ειδικούς και επαγγελματίες υγείας γύρω από το στίγμα της ψυχικής νόσου και τρόπους εξάλειψης και περιορισμού αυτού. Η ημερίδα θα  πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στις 11:00, στο αμφιθέατρο ΑΙ1 της Ιατρικής Σχολής. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην παρακάτω φόρμα μέχρι 01/11: https://www.helmsic.gr/mental-health-2022- app/
Περισσότερα: https://www.med.upatras.gr/index.php?r=announces/view&id=4884&lang=el

 

Εκδηλώσεις Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου

  • Course Οργανική Πετρογραφία
    24- 27/10/22
  • Επιστημονικό Διεθνές Συνέδριο: HETiA/ HELLENIC EMERGING TECHNOLOGIES INDUSTRY ASSOCIATION
    25-27/10/22
  • Επιστημονικό Συνέδριο - OACCU Meeting
    3 – 4/11/22
  • Open Ceremony του Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου Προσομοίωσης των Συνεδριάσεων των Ηνωμένων Εθνών (ATSMUN)
    4/11/22
  • Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολόγων - Ακτινολόγων Ελλάδος
    4-6/11/22

Αναλυτικές Πληροφορίες - Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο: https://www.facebook.com/conferupatras

 

Επιμορφωτικό Σεμινάριο για μέλη Διδακτικού Προσωπικού
Στο πλαίσιο της δράσης «Υλοποίηση σχεδίου εκπαίδευσης ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού και φοιτητών: σεμινάρια & εργαστήρια σε θέματα διασφάλισης ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση» της χρηματοδοτούμενης Πράξης ΜΟΔΙΠ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχει προγραμματιστεί σεμινάριο εκπαίδευσης για μέλη του Διδακτικού Προσωπικού με θέμα «Ακαδημαϊκή Διακυβέρνηση», συνολικής διάρκειας 18 ωρών. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επισκεφτείτε το site: https://forms.gle/FpcEs6yiqAqGewFF6 μέχρι το αργότερο τη Δευτέρα, 31/10. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και οι επιλεχθέντες θα ενημερωθούν μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία της ΜΟΔΙΠ στα τηλέφωνα 2610997946 και 2610969631 και στο email: modipsecr@upatras.gr

 

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας στο ATHENS SCIENCE FESTIVAL 2022 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 21-23 Οκτωβρίου 2022 στον πολυχώρο πολιτισμού «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, η κοινή συμμετοχή των Τμημάτων Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην εκδήλωση ATHENS SCIENCE FESTIVAL. Η δράση αυτή αποτέλεσε μια συνεργασία ορόσημο μεταξύ των Τμημάτων Γεωλογίας της χώρας με συμμετοχή 28 φοιτητών της φοιτητικής ομάδας "Living for Geology" από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και 27 φοιτητών από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι φοιτητές, παρουσίασαν από κοινού τα κυριότερα από τα ερευνητικά αντικείμενα των Γεωεπιστημών και ανέδειξαν σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες πόσο σημαντική είναι η Γεωλογία και οι ορυκτοί πόροι σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας και του ανθρώπινου πολιτισμού. Τη δράση οργάνωσαν οι Πρόεδροι των δύο Τμημάτων κκ. Ασημίνα Αντωναράκου, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ και Πάρης Ξυπολιάς, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και συντόνισαν οι κκ. Αριάδνη Αργυράκη, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ και Ιωάννης Ηλιόπουλος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών. Η κοινή δράση των φοιτητικών ομάδων ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη καθώς προσέλκυσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους επισκέπτες που ενημερώθηκαν μέσω της βιωματικής παρουσίασης και πληροφόρησης των φοιτητών για τα ερευνητικά αποτελέσματα που παράγονται στα δύο ιδρύματα. Τέλος, η παραπάνω συμμετοχή αποτέλεσε μία μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος των δύο Πανεπιστημίων στην εκπαίδευση των αυριανών Γεωλόγων που θα στελεχώσουν το επαγγελματικό και ερευνητικό δυναμικό της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου