«Αι γενεαί πάσαι…Νικηταράς!»

 

Ανεπανάληπτη θεατρική παράσταση

Μια προσωπική εθιμοτυπική πρόσκληση, πρόσφατα,  από τον Δημοτικό Σύμβουλο, πρώην Βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο οδήγησε τα βήματά  μας  στο Θέατρο «Γραμμές Τέχνης».

Η απέριττη γιορτή,  θα συνδυαζόταν με παρακολούθηση παράστασης.

Αν και πρωτότυπη, σαν ιδέα, την αποδεχθήκαμε  με ευχαρίστηση αλλά και επιφυλάξεις για τον όλο συνδυασμό.

Και τελικά βρέθηκαμε  προ εκπλήξεως που μας  ανατάραξε ευχάριστα.

Δεν γνωρίζαμε , είναι αλήθεια, το έργο ούτε τους συντελεστές του αν και είχε παρουσιαστεί πρόσφατα στην πόλη.










Τώρα όμως πού το είδαμε  ένα εχουμε  να σχολιάσουμε. Μη το χάσει κανείς όταν δοθεί  πάλι  η ευκαιρία.

 «Αι γενεαί πάσαι…Νικηταράς!» είναι μέρος της αληθινής ιστορίας μας. Και έτσι πρέπει να διδάσκεται όχι μόνο στους ενήλικες αλλά κυρίως και στα σχολεία.

Ένα ακόμη αριστούργημα από τη πένα του θεατρικού συγγραφέα, Γιώργου Α. Χριστοδούλου, όπου αυτή την φορά, μας παραδίδει τη ζωή του Νικήτα Σταματελόπουλου σε μια αποκαλυπτική  παράσταση σκηνοθετημένη  από τον ίδιο !

Για πρώτη φορά ο ήρωας Νικηταράς, ( σε δυνατό ρόλο αποκάλυψη ο ηθοποιός Χρίστος Γεωργίου) σε θεατρική σκηνή, μαζί με την ψυχιατρικά διαταραγμένη κόρη του!! ( σπάνια δυνατή ερμηνεία και από την ηθοποιό Σάρα Τερζή)

Ένας ήρωας του 1821, που έσπασε τρία σπαθιά στα Δερβενάκια  και που ποτέ δεν καταδέχτηκε να πάρει λάφυρα. 

Που είδε την κόρη του να τρελαίνεται,  επειδή τον αντίκρισε μες στα αίματα.  Που είδε  μετά την επανάσταση να βγάζουν  το καλύβι του  σε πλειστηριασμό!

Που φυλακίστηκε άδικα για 2 χρόνια σ ένα σκοτεινό κελί, υπομένοντας άγριους ξυλοδαρμούς και εξευτελισμούς με αποτέλεσμα να τυφλωθεί.    Που αναγκάστηκε να γίνει ζητιάνος,  για να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του.

Ένα σύμβολο,  ένας Έλληνας,  που σε όλη του τη ζωή πολέμησε για μια πατρίδα  ελεύθερη,  αλλά ουδείς δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα, που βρίσκεται ο τάφος του…(!!!)

Μια σπαραχτική-ανθρώπινη παράσταση,  που θα συγκινήσει και τον πιο σκληρό θεατή!!

                                                                           Ανδρέας αλεξ. Βρής

Σημ. Οι επιλεγμένες φωτογραφίες είναι από την παράσταση και ο,τι ακολούθησε.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:  Κείμενο-σκηνοθεσία: Γιώργος Α. Χριστοδούλου  Μουσική: Ραφαήλ Πυλαρινός Φωτισμοί-ήχοι: Τάσος Ιωάννου Σκηνικά-κουστούμια: Δήμητρα Καββαδά

Ο Γιώργος Α. Χριστοδούλου μεγάλωσε στο Βέλο με καταγωγή το ορεινό Καίσαρι Κορινθίας. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες  περιοδικά, και  ραδιόφωνα, 

Έχει γράψει:

ΒΙΒΛΙΑ: «Ο Λόφος της Ειρήνης»,  «Ιστορίας Λόγος», «Ορατός κύκλος», «Το δάκρυ της Τζοκόντας», και «Ο Γλύπτης και η κοιμωμένη του».

1.     ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ:  «Η γυναίκα Ανεμώνη», «Γιαννούλης Χαλεπάς, η κοιμωμένη μου», «Ξανθίππη η γυναίκα του Σωκράτη», «Ομφάλιος Λώρος», «Πηνελόπη Δέλτα»,  «Λέλα Καραγιάννη η μάνα της αντίστασης», «Το Βαλς της Κόκκινης βροχής», «Το ζεϊμπέκικο της Τζοκόντας», «Η κούνια», «Η Γκιλοτίνα», «ΕΠΤΑ»,  «Κύριε Αττίκ… τελειώσαμε.»,   «Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του…Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»,  «Όταν η Φόνισσα συνάντησε την Μήδεια», 2. «Μια δίκη παρωδία… Γεώργιος Καραϊσκάκης», «Αι γενεαί αι πάσαι… Νικηταράς!!».  «Η Δίκη των έξι»,  «Ένα γράμμα απ’ τη Μικρά Ασία». ενώ σε ελεύθερη ποίηση έγραψε το έργο, «Ηρώδης ο Αττικός!» . Τέλος, έχει γράψει και σκηνοθετήσει την μουσικοθεατρική παράσταση της Πηγής Λυκούδη, «Κρατώντας ένα τόσο δα μικρό όνειρο\» όπου το καλοκαίρι του 23 θα περιοδεύσει σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε σκηνές από καταξιωμένους σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Τα περισσότερα είναι βραβευμένα από διάφορους φορείς.  (Ακαδημία Τέχνης, Εθνικό Θέατρο, Δήμους, Υπουργείο Πολιτισμού, κλπ),  Αποσπάσματα   έργων του, έχουν μεταφραστεί και διδάσκονται σε Πανεπιστήμια των  ΗΠΑ σε τμήματα κοινωνιολογίας.

Είναι μέλος της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων.

Εδώ και πολλά χρόνια,  δίνει διαλέξεις σε φοιτητές, ως θεατρικός συγγραφέας και κριτικός θεάτρου,   σε Δραματικές  Σχολές και σε  Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

                                                                                                                        Α.Α.Β.

 

                                             

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου