Πέθανε η διάσημη ηθοποιός- σύμβολο μιας εποχής, Ράκελ Γουέλς

 Η Ράκελ Γουέλς (Raquel Welch) πέθανε στις 15 Φεβρουαρίου 2023, στο σπίτι της στο Λος Άντζελες, μετά από μια σύντομη ασθένεια σε ηλικία 82 ετών.

H Ράκελ Γουέλς άρχισε να σπουδάζει μπαλέτο σε ηλικία επτά ετών το οποίο εγκατέλειψε μετά από δέκα χρόνια. Αποφοίτησε με άριστα από το λύκειο και αναζητώντας μια καριέρα ηθοποιού, μπήκε στο Κρατικό Κολλέγιο του Σαν Ντιέγκο με υποτροφία για τις τέχνες του θεάτρου και τον επόμενο χρόνο παντρεύτηκε τον αγαπημένο της από το γυμνάσιο, Τζέιμς Γουέλς. Κέρδισε αρκετούς ρόλους σε τοπικές θεατρικές παραγωγές και το 1959 έπαιξε τον ομώνυμο ρόλο στο The Ramona Pageant, το οποίο βασίζεται στο μυθιστόρημα Ramona της Helen Hunt Jackson.

Το 1960, έπιασε δουλειά ως παρουσιάστρια καιρού στο KFMB, έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό του Σαν Ντιέγκο. Επειδή η οικογενειακή της ζωή και τα τηλεοπτικά της καθήκοντα ήταν τόσο απαιτητικά, αποφάσισε να εγκαταλείψει τα μαθήματα θεάτρου. Μετά τον χωρισμό της από τον Τζέιμς Γουέλς, μετακόμισε με τα δύο της παιδιά στο Ντάλας του Τέξας.



Μετακόμισε από το Ντάλας, στο Λος Άντζελες το 1963 και άρχισε να υποβάλλει αίτηση για ρόλους σε κινηματογραφικά στούντιο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνάντησε τον Πάτρικ Κέρτις, ο οποίος έγινε ο προσωπικός και επιχειρηματικός της μάνατζερ.

Επιλέχθηκε σε μικρούς ρόλους σε δύο ταινίες, το A House Is Not a Home (1964) και το μιούζικαλ Roustabout (1964), μια ταινία του Έλβις Πρίσλεϊ. Έλαβε επίσης μικρούς ρόλους στις τηλεοπτικές σειρές Bewitched, McHale’s Navy και The Virginian.

 

Ο πρώτος προβεβλημένος ρόλος της ήταν στην ταινία A Swingin’ Summer (1965). Έγινε αντιληπτή από τη σύζυγο του παραγωγού Saul David, ο οποίος τη σύστησε στην 20th Century Fox, όπου με τη βοήθεια του μάνατζερ της έκλεισε επταετές μη αποκλειστικό συμβόλαιο.

Επιλέχθηκε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία επιστημονικής φαντασίας Fantastic Voyage (1966). Η ταινία ήταν μεγάλη επιτυχία και την έκανε σταρ.

Το Fox Studio δάνεισε τη Welch στα Hammer Studios στη Βρετανία που πρωταγωνίστησε στο One Million Years B.C. (1966). Το μοναδικό της κοστούμι ήταν ένα μπικίνι από δέρμα ελαφιού από δύο κομμάτια. Η ταινία την ανέδειξε ως κορυφαίο σεξ σύμβολο της εποχής.

Το 1966, πρωταγωνίστησε με τον Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι στην ιταλική ταινία Shoot Loud, Louder… I Don’t Understand.Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε στην ταινία Sex Quartet. Στη συνέχεια εμφανίστηκε στις ταινίες Modesty Blaise Fathom (1967), Peter Cook–Dudley Moore, Bedazzled (1967), The Oldest Profession (1967) και The Biggest Bundle of Them All (1968).

Στο Western, Bandolero! (1968), που γυρίστηκε στο Ντελ Ρίο του Τέξας, στο χωριό Άλαμο, συμπρωταγωνίστησε με τον Τζέιμς Στιούαρτ και τον Ντιν Μάρτιν.
Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε με τον Frank Sinatra στην αστυνομική ταινία Lady in Cement .

Πρωταγωνίστησε ως ηγέτης των μαχητών της ελευθερίας στο 100 Rifles, ένα γουέστερν του 1969 που σκηνοθέτησε ο Tom Gries και γυρίστηκε στην Αλμερία της Ισπανίας. Η ταινία προκάλεσε δημοσιότητα και διαμάχη εκείνη την εποχή επειδή περιελάμβανε μια σκηνή αγάπης που παραβίασε το ταμπού του Χόλιγουντ ενάντια στη διαφυλετική οικειότητα στην οθόνη.
Στη συνέχεια πρωταγωνίστησε επίσης στο θρίλερ Flareup (1967) και είχε έναν δεύτερο ρόλο στη σκοτεινή κωμωδία The Magic Christian (1967).

Ο πιο αμφιλεγόμενος ρόλος της ήρθε στην Myra Breckinridge (1970). Πήρε το ρόλο της τρανσέξουαλ ηρωίδας της ταινίας σε μια προσπάθεια να ληφθεί σοβαρά υπόψη ως ηθοποιός.Η ταινία βασίστηκε στο αμφιλεγόμενο μπεστ σέλερ του Gore Vidal για έναν άνδρα που γίνεται γυναίκα μέσω χειρουργικής επέμβασης. Την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στην ταινία The Beloved, την οποία παρήγαγε και γύρισε στην Κύπρο.

Το 1971, έπαιξε στο Hannie Caulder, ένα γουέστερν των Tigon and Kurtwell στην Ισπανία. Ηταν μια από τις λίγες ηθοποιούς και μια από τις πρώτες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ταινία γουέστερν. Στη συνέχεια έπαιξε στο Kansas City Bomber (1972) . Η ταινία δεν θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία, αλλά απεικόνιζε έντονα τις σχέσεις των φύλων στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Το 1973, έπαιξε στις ταινίες The Last of Sheila και The Three Musketeers και το 1974 έπαιξε στην ταινία The Four Musketeers.

Το 1975, έπαιξε στο The Wild Party. Επίσης εκείνη τη χρονιά τραγούδησε το “I’m a Woman”, ένα ντουέτο με τη Cher, στο δεύτερο επεισόδιο του The Cher Show.
Το 1977 έπαιξε στο Animal, που γυρίστηκε στη Γαλλία με τον Ζαν Πολ Μπελμοντό. Εκείνη τη χρονιά, πρωταγωνίστησε επίσης στη βρετανική περιπέτεια The Prince and the Pauper.

Επρόκειτο να πρωταγωνιστήσει σε μια μεταφορά του 1982 του Cannery Row του John Steinbeck, αλλά απολύθηκε απότομα από τους παραγωγούς λίγες εβδομάδες μετά την παραγωγή. Το στούντιο ισχυρίστηκε ότι δεν τηρούσε το συμβόλαιό της, αρνούμενη τις πρωινές πρόβες και αντικαταστάθηκε από την Debra Winger. Η Welch μήνυσε την MGM για παραβίαση της σύμβασης και κέρδισε στο δικαστήριο 10,8 εκατομμυρίων δολαρίων το 1986.Το περιστατικό αυτό επηρέασε την κινηματογραφική της καριέρα στη μεγάλη οθόνη από εκείνη τη στιγμή.

Το 1974, η Ράκελ Γουέλς κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία για την ταινία The Three Musketeers . Ήταν επίσης υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στο τηλεοπτικό δράμα Right to Die (1987). Το 1994 έλαβε ένα αστέρι στο Hollywood Walk of Fame.
Το 1995, η Welch επιλέχθηκε από το περιοδικό Empire στη λίστα με τους «100 πιο σέξι αστέρες στην ιστορία του κινηματογράφου». Επίσης το περιοδικό Playboy την κατέταξε στο Νο. 3 στη λίστα με τους «100 πιο σέξι αστέρες του εικοστού αιώνα».

Ενώ γύριζε το «Cannery Row» το 1982, η Welch απολύθηκε επειδή επέμενε να φτιάχνει τα μαλλιά και το μακιγιάζ της στο σπίτι. Μήνυσε τα στούντιο της MGM για παραβίαση της σύμβασης, κερδίζοντας τελικά έναν διακανονισμό 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

Λάτρης της γιόγκα, η Welch άνοιξε αργότερα ένα δικό της studio ευεξίας, ενώ δημοσίευσε και το πρόγραμμα «Total Beauty and Fitness» το 1984.

Το 2008 σε ηλικία 68 ετών χώρισε από τον 4ο σύζυγό της, Ρίτσαρντ Πάλμερ, ο οποίος ήταν κατά 14 χρόνια μικρότερός της. Τα επόμενα χρόνια, η Welch συνέχισε την υποκριτική της δραστηριότητα περιστασιακά, αλλά ανέπτυξε επίσης τη δική της σειρά από περούκες και extensions.

Η Welch απέκτησε δύο παιδιά, τον γιο της Damon Welch και την κόρη της Tahnee Welch.

Η είδηση θανάτου της σόκαρε και βύθισε στη θλίψη πολλούς θαυμαστές της ηθοποιού και αστέρες του Χόλιγουντ που είχαν την τύχη να συναργαστούν μαζί της, οι οποίοι έσπευσαν να την αποχαιρετήσουν και να την τιμήσουν με τον δικό τους τρόπο.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου